Milyen válság? – sorra rendelik a termelők a precíziós gépeket

Milyen válság? – sorra rendelik a termelők a precíziós gépeket

agrarszektor.hu
Jelentősen túlszárnyalta az elemzői becsléseket a Deere & Co által közzétett várakozás a harmadik negyedévre és az év egészére vonatkozóan. Míg az elemzők a pozitívumok mellett túlkészletezésre figyelmeztetnek, a gépgyártó óriás bizakodó a rendelésállományát illetően, és megjegyzi: a termelők magasabb költségei tovább fűtik a precíziós technológiák terjedését - számol be a Reuters.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Deere & Co (DE.N) mezőgazdasági és építőipari gépgyártó óriásvállalat pénteken közzétett jelentésében túlszárnyalta a Wall Street becslését a harmadik negyedévi nyereségre vonatkozóan, és a nagy traktorok, kombájnok és precíziós mezőgazdasági berendezések iránti erős keresletnek köszönhetően megemelte éves nettó jövedelmi kilátásait. Az illinois-i Moline-i székhelyű cég részvényei azonban 1,7%-kal csökkentek, tükrözve a szélesebb piacot.

Túlkészletezésre figyelmeztetnek az elemzők

Az ellátási lánc szűk keresztmetszeteinek feloldásával az ipari óriás növelte a termelési kapacitást, hogy csökkentse a gyártási lemaradását. Elemzők szerint azonban a növekvő kereskedői készletek csökkentik a befektetők optimizmusát a jövő évi értékesítés növekedésével kapcsolatban.

Szakértőink arra figyelmeztetnek, hogy az ellátási láncok normalizálódásával és a nagy kereslet fennmaradásával a Deere-hez hasonló gyártók túltermelhetnek, és a vártnál nagyobb készletekkel rendelkezhetnek, ha 2024-ben egy visszaesési ciklus realizálódik

- mondta a Third Bridge elemzője, Ryan Keeney egy kutatási jegyzetben.

A Deere bizakodik

A Deere, amely a világgazdaság barométere, a világpiacok ingadozása ellenére is stabil működési haszonkulcsot tart fenn, mivel az új berendezéseket és az elöregedő gépek javításához szükséges alkatrészeket kereső gazdák kereslete erősíti a vállalat eladásait. A vezetők megismételték, hogy a rendelésállomány a jövő év felé haladva még mindig erős.

Az alapvető tényezők várhatóan továbbra is szilárd keresletet táplálnak a gépeink iránt, amit az erős előrendelési pozíció támogat

- mondta John May, a Deere vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

Az építőipari berendezései iránti robusztus kereslet az árréseket is támogatta, mivel az Egyesült Államok a Joe Biden-kormány 1 billió dolláros csomagja keretében, amelyet a szenátus 2021-ben hagyott jóvá, az Egyesült Államok felújítja az utakat, a vasutakat és más közlekedési infrastruktúrát. Az építőipari és erdészeti berendezések értékesítése 14%-kal nőtt az előző évhez képest.

A precíziós technológia sokat segített

A Deere a magasabb anyagköltségek és logisztikai költségek ellensúlyozására az árnövekedést a gépcsaládok mindegyikében kihasználta. Átlagosan 10,5%-kal emelkedtek az árak a gépek esetében.

A nettó nyereség 2,98 milliárd dollárra nőtt a július 31-én zárult negyedévben. Az egy részvényre jutó nyereség 10,20 dollár volt, ami meghaladta az elemzők 8,20 dolláros előrejelzését a Refinitiv adatai szerint. A gépgyártásból származó árbevétel mintegy 14,28 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel ezelőtti 13 milliárd dollárhoz képest. A világméretű nettó értékesítés és bevétel 12%-kal 15,80 milliárd dollárra emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?