Őrület, ami itthon zajlik: ezt a traktort veszi most rengeteg magyar

Őrület, ami itthon zajlik: ezt a traktort veszi most rengeteg magyar

agrarszektor.hu
Technológiai modernizáció zajlik a világban és a hazai mezőgazdaságban egyaránt, a magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés alakulása évek óta dinamikusan növekszik. 2021-ben a nehézségek ellenére újabb rekord született, a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma átlépte a 300 milliárd forintot. A tavalyi évben ez a lendület folytatódott, és már októberre megdőlt a 2021. évi mezőgéppiaci rekord, év végére a mezőgazdasági gép- és alkatrészvásárlásokra fordított összeg elérte a 465 milliárd forintot. Ez a növekedés 2023 első negyedévében is folytatódni látszik, a január-március közötti időszakban az ágazat szereplői 90,7 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, több mint 19 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, és minden harmadik értékesített jármű traktor volt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magyarországi gépbeszerzéseket nagymértékben befolyásolták a gépforgalmazást is érintő támogatási programok, kiemelten a precíziós pályázat, de jelentős volt az állattenyésztés technológiai korszerűsítéséhez kapcsolódó, valamint a kertészeti gépek iránti érdeklődés is. A mezőgazdasági gépberuházások fokozatos fejlődésével a hazai géppark egyre korszerűbb, az ágazat szereplői egyre inkább keresik a legmodernebb technológiákat, új fejlesztésű technikai eszközöket, amit a forgalmazók eladási adatai is tükröznek - olvasható az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI) legújabb elemzésében. Mint írták, évről évre egyre több magasabb színvonalú, magasabb specifikációjú gép kerül eladásra, jellemző a teljesítménynövekedés. Ez együtt jár a gépek átlagárának növekedésével is a jelentős áremelkedés és forint gyengülése mellett. Az innováción, a modernizáláson túlmenően a klímaváltozás és a hiányzó munkaerő gépi kiváltása is motiválta a gépberuházásokat. Ez a tendencia 2023 első negyedévében is folytatódott, és a mezőgazdasági gép- és alkatrész-értékesítésében az eddiginél is jobb eredmény született. A folyamatot tovább erősíthetik az idén elinduló új Közös Agrárpolitika forrásai, a mezőgazdasági gépek beszerzését támogató pályázatok megjelenése is.

Többet költöttek a magyarok mezőgazdasági gépekre 2023 első negyedévében, mint egy éve ugyanekkor

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 90,7 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a 2023. január-márciusi időszakban, ez 45%-kal haladta meg az egy évvel korábbi forgalmat. A gazdálkodók 19,4 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, ami a bázisidőszak szintjén alakult. A termelők, az agrárvállalkozások a tervezett beruházásaikhoz a pályázatok mellett előnyös hitel- és lízingfinanszírozási lehetőségekkel élhetnek. A jelentős forgalomnövekedésben szerepet játszik továbbá az is, hogy az év elején adtak át számos olyan gépet, amelyeket - a termelés hatékonyságának javítását segítő pályázatok során - korábban rendeltek meg. A lízingpiac is tovább fejlődött: a Magyar Lízingszövetség közleménye szerint 2023 első negyedévében a mezőgazdasági gépek piaca 11%-kal növekedett, ami a kihelyezések értékében, valamint a szerződések számában is tükröződött. A mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg 49%-kal, a volumen pedig 3,4%-kal nőtt 2023 első három hónapjában. A lízingpiac alakulásában az állami támogatások fontos szerepet játszanak 2023-ban is.

A vizsgált időszakban a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gép- és eszközértékesítések 79%-át tíz forgalmazó szervezet bonyolította le, közülük a három legnagyobb gépkereskedő kezében összpontosult az összes magyarországi mezőgépeladás 60%-a. 2023 első három hónapjában az első tíz cég részesedése 11%-kal, a három legnagyobb vállalkozásé pedig 8%-tal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami a nagy és közepes forgalmazók erősödésére utal. Ezek a kiterjedt országos hálózattal rendelkező nagyforgalmazók az alkatrészek esetében ennél még nagyobb arányban vesznek részt a piaci igények kielégítésében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Még mindig az erőgépek kategóriája, azon belül pedig a traktorok a legnépszerűbbek

A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 62%-át tette ki. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 36%-os, a gabonakombájnok pedig 14%-os részarányt képviseltek.

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense a traktor, amelyből bőséges a hazai választék. Az ismert nyugati, kelet-közép-európai, illetve távol-keleti márkákból a 2023. január-márciusi időszakban a bázisidőszakinál 134-gyel kevesebb, azaz 743 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 32,4 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt a 101-140 LE-s, valamint a 141-190 LE-s kategória képviselte 27%-kal, illetve 21%-kal. A 141-190 LE-s kategóriába tartozókból 13%, a 191-260 LE-s nehéz univerzális traktorokból 4%-kal bővült a kereslet. A 260 LE fölötti traktorok értékesített mennyisége jelentősen nőtt, kétszerese az egy évvel korábbi eladásoknak. 2023 első három hónapjában - a Datahouse Kft. első forgalomba helyezési kimutatása alapján - a márkák versenyében az éllovas újra a John Deere, a második legnépszerűbb márka továbbra is a New Holland volt, és visszaszerezte 3. helyét a CLAAS. A dobogósokat követi a Solis, nyomában pedig a Fendt következik. Az élcsoportot a Case IH, a Massey Ferguson és a Kubota követi.

Az önjáró rakodók értékesítése 10%-kal maradt el 2023 első három hónapjában a bázisidőszak eladásaitól, ami 131 rakodógép eladását jelentette. Ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt mutatkozott jelentősebb igény, az értékesített 97-ből 62-t a 7-9 méteres rakodási magasságú változatokból adtak el a kereskedők. A törzscsuklós homlokrakodókból 5%-kal, a csúszókormányos kisrakodókból 29%-kal csökkent az értékesítés. A traktorra szerelhető homlokrakodókból a bázisidőszakban eladott 173-mal szemben 133 talált gazdára idén márciusig, amelyek közül 88 volt hazai gyártású.

2023. január-márciusi időszakban a gabonakombájn-piac jelentősen bővült, 101 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba 12,9 milliárd forint értékben, míg 2022 ugyanezen időszakában 46-ot értékesítettek 4,6 milliárd forint értékben. A kombájnokhoz több, mint kétszer annyi kukoricabetakarító adapter talált vevőre idén márciusig. Napraforgó-betakarító adapterekből háromszorosára nőtt az értékesítés. Az öszszesen eladott 30 betakarító adapter egyharmada származott hazai gyártóüzemből 2023. I. negyedévben.

Élénkült, bár a korábbi évekhez hasonlóan idén is változó képet mutatott a mezőgazdasági munkagéppiac. Legnagyobb darabszámban (958) a különböző talajművelő gépekre volt igény, melyekből 30%-kal esett vissza az értékesítés 2023. I. negyedévben az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyítva. A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból, a magágykészítőkből és a sorközművelő kultivátorokból vásárolták a legtöbbet a gazdálkodók. A szárzúzókból 38%-kal, a magágykészítőkből 41%-kal kevesebbet értékesítettek, míg a sorközművelő kultivátorok iránt 11%-kal nőtt a kereslet. A felmérés szerint az értékesített talajművelő gépek 32%-a volt hazai gyártású termék, köztük a szárzúzók 136, a tárcsás talajművelők 118, a magágykészítők 138, a hengerek 76 és a sorközművelő kultivátorok 126 darabot tettek ki a 2023. január-márciusi időszakban.

Az AKI elemzéséből az is kiderült, hogy csökkent azonban az érdeklődés a gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránt. Ebben a gépcsoportban a kertészeti soralj- és tőközművelők voltak a legkeresettebbek. Tápanyag-kijuttató gépekből (390 darab) 5%-kal, vetőgépekből (377 darab) 8%-kal múlta felül a kereslet az egy évvel korábbit. Előbbiből a legnagyobb részt a szilárdműtrágya-szórók (348 darab) képviselik. A vetőgépek közül a szemenkénti vetőgépekből értékesítették a legtöbbet (253 darab), ami 2%-kal haladta meg a 2022. I. negyedévi értékesítést. A növényvédő gépek iránti kereslet 28%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. A piacra került 348 növényvédő gépből 239 függesztett, illetve vontatott, míg 47 önjáró szántóföldi permetezőgép, 43 pedig ültetvénypermetező volt. A szálastakarmány-betakarítók értékesítése 25%-kal esett vissza, ezen belül a rendkezelők eladása 40%-, a fűkaszák forgalma pedig 15%-kal csökkent. A bálázó gépekből 30%-kal értékesítettek kevesebbet, összesen 89-re volt vevő. Mellettük 26 új bálacsomagoló gépet adtak el, közel ugyanannyit, mint egy évvel korábban. Az öntözőgépek eladása jelentősen elmaradt a 2022. I. negyedévi eladásoktól, a 2023. január-márciusi időszakban 704 millió forintért értékesítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket, míg egy évvel korábban 1,3 milliárd forint értékben. A mezőgazdasági célú szállítójárművek eladása 32%-kal csökkent, pótkocsikból 27%-kal értékesítettek kevesebbet, összesen 205 darabot adtak el az egy évvel korábbi 279-cel szemben.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?