
Egyre többen mondanak le a sajtról, tojásról: ezt eszik inkább helyettük
Az élelmiszeripar és a gasztronómia folyamatosan változik, és ezzel együtt nő a kereslet az eredeti alapanyagokat helyettesítő termékek iránt.
A berkenye egy dísznövény, de esztétikuma mellett termése is ehető és különleges ízű. Mivel remekül viseli a légköri szennyeződéseket, városba is bátran ültethető.
A berkenye jellemzői és felhasználása
A berkenye fajtától függően terméséből lekvár, likőr, pálinka vagy ecet készül, fája remekül megmunkálható, leveleiből pedig tea is készíthető. A berkenye roppant hosszú életű fa, a család több generációjának lesz kedves növénye, faluhelyen szokás gyermek születésekor is ültetni. Virágzására 10-15 évet kell várni, a fürtökben megjelenő fehér virágok körül rendszerint rózsabogarak keringenek. A berkenye magassága körülbelül 10-15 méter, lombkoronája fiatalon általában keskeny, később kiszélesedik, jellemzően ovális, vagy gömb alakú terebélyes formát vesz fel. Termése apró almácskára emlékeztető 2-3 cm-es bogyó, ami csak utóérlelés után fogyasztható, ezt tartsuk mindenképpen szem előtt!
A berkenyét luc- és jegenyefenyő csemete ültetvényeknél gyakran ültetik, mert igénytelen, megnő sovány, vagy száraz talajon is, gyorsan nő, elnyomja a magas, kórós vágásnövényzetet. Leveleiből főzött teáját csersavtartalma miatt bél- és gyomorbántalmakra alkalmazzák. A berkenye bogyóiból pálinkát, likőrt és ecetet készítenek, de a faiparnak is hasznos, hiszen fája jól megmunkálható, faragható, esztergálható és fényezhető. Lombja jó takarmány juhok és kecskék számára és az állatgyógyászatban is használják bogyóit, mégpedig kecske- és sertésorbánc ellen.

Az élelmiszeripar és a gasztronómia folyamatosan változik, és ezzel együtt nő a kereslet az eredeti alapanyagokat helyettesítő termékek iránt.
Átalakítja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar csomagolási folyamatait az új uniós szabályozás (PPWR), amely 2026 augusztusától lép életbe.
Mostanra mindenki számára bebizonyosodott, hogy már nem működnek azok a módszerek, amiket 10-20 éve alkalmaztak a gazdák.
Csak Magyarországon 8-9 millió csokimikulás talál gazdára, miközben az alapanyagot jelentő kakaóbab termelése egyre nagyobb kihívásokkal küzd.
A szereplők szerint a magyar búza megítélése romlott az elmúlt években, és a hazai termés jelentős része ma már csak a kommersz kategóriában versenyképes a külpiacokon.
Az afrikai sertéspestis (ASP) napjaink egyik legnagyobb állategészségügyi kihívása.
A modern mezőgazdaságban egyre nagyobb szerep jut a digitális adatgyűjtésnek, a precíziós gazdálkodásnak és az okoseszközökre épülő információáramlásnak.
Miért jelent valós előnyt a KWS hibridek alacsony betakarításkori szemnedvessége? Profit és kiszámíthatóság!
A KUHN újdonságai a szántóföldeken: modern technológiák a hatékonyabb, fenntarthatóbb mezőgazdaságért.