Nem sajnálják a pénzt a magyar gazdák: hihetetlen, mennyi költöttek erre tavaly

MTI
Technológiai modernizáció zajlik a hazai mezőgazdaságban, amit mutat, hogy 2022-ben a gazdálkodók 686,2 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, 6,6 százalékkal többet, mint 2021-ben - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Gödöllőn.

Feldman Zsolt a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) közgyűlésén arról beszélt, hogy 2022-ben 226 milliárd forint támogatást fizettek ki mezőgazdasági beruházásokra a gazdálkodóknak. Hozzátette, hogy ezzel - az 50%-os társfinanszírozást számolva - mintegy 452 milliárd forint beruházáshoz járulhattak hozzá. A beruházások változatlan áras értéke 2010 és 2022 között 80,8 százalékkal bővült, ami hozzájárult az ágazat termelékenységének és nemzetközi versenyképességének javulásához - fűzte hozzá.

A vidékfejlesztési államtitkár elmondta, hogy a fejlesztéseken belül a magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés alakulása évek óta dinamikus növekedést mutat és a nehézségek ellenére 2022-ben újabb rekord született. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 385 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, ami 65%-kal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Alkatrészekre 80 milliárd forintot fordítottak, ami 12%-os növekedést mutat.

Feldman Zsolt kiemelte, hogy a mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a Vidékfejlesztési Programnak. A precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázat iránt jelentősen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei, például traktorok, kombájnok, permetezők, terv szerinti kijuttatásra képes munkaeszközök iránt - mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?