Milliárdokat osztottak szét a magyar termelők között: sokan örülhetnek

Milliárdokat osztottak szét a magyar termelők között: sokan örülhetnek

agrarszektor.hu
Közel 7 ezer kertészeti beruházást mintegy 185 milliárd forinttal támogatott a kormány az elmúlt években, ami a gazdálkodók segítése mellett óriási lehetőséget teremtett az import visszaszorítására és a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentésére - jelentette ki Feldman Zsolt a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) évzáró szakmai konferenciáján.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Közös Agrárpolitika végrehajtásának 2023-as tapasztalatairól és a 2024-től várható fejlesztési-beruházási támogatásokról tartott előadásában a Közös Agrárpolitika feltételrendszerével, strtuktúrájával kapcsolatban az egyik jelentős változásként az Agrár-ökológiai Program elindulásáról és az újraelosztó támogatásról beszélt. Mint mondta, ez a két új támogatási konstrukció a közvetlen támogatási források 30%-át jelenti. Ezért sem mindegy, hogy ezek az összegek miként hasznosulnak az ágazatban. Feldman Zsolt szerint az unión belül a magyar Agro-ökológiai Progarm hasonlít leginkább a korábbi, zöldítési támogatáshoz. Ezért nem véletlen, hogy a gazdálkodók a mezőgazdasági területeink 80%-át jelentették be ebbe a programba. Ezen belül 94 ezer hektár a szőlő-és gyümölcsültetvény. Mint az államtitkár kifejtette: az AÖP-ben résztvevő gazdák az eddigi szabály szerint, ha nem tudják teljesíteni a vállalásaikat, akkor a teljes támogatástól elesnek. A brüsszeli tárgyalások során sikerült elérni egy sávos szankciórendszert, mely szerint részleges teljesítés esetén legalább a támogatás 30-50%-ához hozzájuthatnak a gazdálkodók.

Feldman Zsolt felhívta a jelenlévők figyelmét a Területi Monitoring Rendszer kapcsán arra, hogy azokat uniós előírások miatt kell alkalmazni, a szabályok alapján egyes elemeit fokozatosan kell bevezetni és a következő években is kötelező lesz alkalmazni. Így ezen a területen is nagy jelentősége lesz a rendszer minél hatékonyabb működtetésének és használatának. Az államtitkár az új KAP első évének tanulságai között említette, hogy megszokásból már sem a támogatási feltételeknek, sem a változó piaci környezetnek nem lehet megfelelni. A változásokhoz való alkalmazkodási kényszer mellett a magyar szabályozást nevezte a leginkább termelőbarátnak, hangsúlyozta, számos változás hasznos, példaként említve a talajvédelemmel kapcsolatos előírásokat.

A zöldség-gyümölcs ágazatban 50 Termelői Értékesítési Szervezettel (TÉSZ) dolgozunk együtt - fogalmazott Feldman Zsolt. Az általuk forgalmazott áru értéke mintegy 90 milliárd forint. A TÉSZ-ek működéséhez biztosít a kormány támogatást, melynek összege évről évre nő, ez év október közepéig közel 6 milliárd forinthoz jutottak. Agrár-környezetgazdálkodási támogatás címen 2022-2024 között mintegy 65 ezer hektárt érintően a szőlő-gyümölcs ültetvények 70 milliárd forint támogatásban részesülnek. Az ágazat a Vidékfejlesztési Programon keresztül technológiai fejlesztésre jelentős forráshoz jutott: gépbeszerzésre, kertészet korszerűsítésre, megújítására, üveg-és fóliaházak létesítésére, ültetvénytelepítésre, gombaházak, hűtőházak létrehozására, borszőlőültetvény telepítésre közel 7 ezer támogatott kérelemre 185 milliárd forint támogatást ítéltek meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?