Brokkoli

Magyarországon, bár már régóta ismert zöldségnövény, nagyobb mértékben csak az utóbbi 20 évben terjedt el- persze, nem véletlenül.

A brokkoli egy igen sokoldalú és ízletes zöldségféle, annak ellenére, hogy sokaknak rossz gyerekkori emlékek jutnak eszébe róla. Igen régóta velünk van, hiszen már a rómaiak is termesztették. A 19. században olasz bevándorlók bevitték Amerikába, de igazán népszerűvé csak az 1920-as években vált. Rózsája mellett szára is ehető, termeszteni pedig a saját kertünkben is lehet.

Termesztés és ápolás

Termelhető palántázással és állandó helyre vetéssel is. Fontos, hogy ősszel, mélyen megásott és frissen trágyázott talajban kezdjük el termeszteni. Nagy a fényigénye, ezért ne árnyékos helyre telepítsük. Palántanevelésre a magokat március közepén kell elvetni a szaporítóládába, a kikelt növényt egyszer vagy kétszer át kell ültetni. A palánták a vetéstől számított 6-7 hét alatt érik el a kiültetésre alkalmas fejlettségüket. A fagytól és a széltől védett kertekben a vetést is olyan jó eredményt ad, mint a palántázás. A magokat az előkészített ágyás kihúzott soraiba ritkásan kell elvetni úgy, hogy 2-3 cm földréteg legyen fölöttük. Száraz idő esetén a magvetést öntözni szükséges. A kikelt növényeket - amikor már 3-4 lomblevelük van - 50 cm tőtávolságra érdemes megritkítani.

Nyáron oda kell figyelni az ágyás gyommentesítésére, amit nem kell túlgondolni, de a kapát gyakran meg kell ragadni vagy gyomlálni kell, mert a tápdús földekben igen gyorsan nőnek a gyomok. A tenyészidő alatt 4-5 alapos öntözés szükséges, amit lehetőleg nitrogénműtrágyázással kössünk össze. A növényeknek a legtöbb nitrogénre a rózsafejlődés idején van szükségük, de persze a későbbi nitrogénadagolás sem megy kárba, mert a mellékrózsák kifejlődését segíti elő. Érzékeny a mikroelemek hiányára, például a talajból hiányzó vagy fel nem vehető állapotban levő bór, mangán, magnézium és molibdén levélsárgulást és lombhullást okozhat – ezeket viszont lombtrágyázással lehet pótolni a nyár folyamán.

Kártevők és betegségek

A káposztalepke hernyói körében kedvelt csemegének számít, valamint a levéltetvek is megtámadhatják a brokkolit. Persze lehet ellenük vegyszereket, permetezőszert használni, de érdemes törekedni a természetességre, és fontos a megelőzés is. Gyakori betegségei közé tartozik a gyökérgolyva és a peronoszpóra. Ezen betegségek tünetei feltűnőek, hiszen penészedést, gyengeséget, elszíneződést és hervadást is okozhatnak. Ha több betegséget is észlelünk, akkor minél előbb távolítsuk el a beteg növényt a kertből és ne is komposztáljuk. A gombásodást gombaölő szerekkel lehet kezelni, lehetőleg ezt is természetbarát módon tegyük.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!