Indul a pénzosztás: milliárdokat szórnak szét itthon, sok magyar örülhet

Indul a pénzosztás: milliárdokat szórnak szét itthon, sok magyar örülhet

agrarszektor.hu
Október 16-án megkezdődik az alaptámogatás, az újraelosztó támogatás és a termeléshez kötött támogatások előlegeinek kifizetése. Az uniós szabályok szerint a teljes támogatásnak legfeljebb 70 %-a fizethető ki előlegként. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idén indult új Közös Agrárpolitika (KAP) szabályrendszere a korábbiakhoz képest jelentősen megváltozott. Ennek ellenére az egységes kérelmek beadása gördülékeny volt, a több mint 164 ezer kérelem mintegy kétharmadát, valamivel több mint 107 ezret a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai segítségével nyújtották be a gazdálkodók. Mindez lehetővé tette, hogy egyes agrártámogatások esetében a megszokottak szerint október közepén megindulhasson az előlegek kifizetése. Ez - a tavalyi történelmi aszállyal, illetve az ukrán import miatt fellépő piaci zavarokkal, terményárcsökkenéssel sújtott gazdálkodók likviditása szempontjából - idén különös jelentőséggel bír - írja közleményében a NAK.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a részfizetésekkel együtt összesen 277 milliárd forint forráshoz jutnak a gazdálkodók az év végéig. Ezen a héten 74 ezer gazdálkodó összesen 54,4 milliárd forintot kap, a következő héten az újraelosztó támogatások kifizetése kezdődhet el. 

Az Agrárminisztérium rendelete szerint az alaptámogatás, az újraelosztó támogatás, a termeléshez kötött támogatások (anyajuh, hízott bika, tejhasznú tehén, extenzív gyümölcs, intenzív gyümölcs), valamint a későbbiekben a vidékfejlesztési támogatások közül az agrár-környezetgazdálkodás (AKG) és ökológiai gazdálkodás (ÖKO) esetében lesz előlegfizetés. Az idén bevezetett Agro-ökológiai Program (AÖP) keretében igényelhető támogatásokra - a megváltozott KAP szabályrendszere miatt - nem lehet előleget fizetni. Az eddigiekhez hasonlóan a fiatal gazda támogatásokra sem fizetnek előleget.

Az európai uniós szabályok szerint a teljes támogatásnak legfeljebb 70 %-a fizethető ki előlegként. A feltételesség előírásainak való megfelelés esetén minden 1 hektár terület feletti gazdálkodó részesül az alaptámogatásban, ennek előlege maximum 37 972 Ft lehet hektáronként. Az újraelosztó támogatás keretében a kis és közepes, 1200 hektár alatti gazdaságok 150 hektárig többlettámogatást kapnak, az első 10 hektár után hektáronként legfeljebb 22 382 Ft, a további 140 hektárra pedig maximum 12 325 Ft előleg fizethető. A termeléshez kötött anyajuhtartás támogatási előlege egyedeként legfeljebb 8 092 Ft, a hízottbika-tartásnál ez 17 782 Ft, tejhasznú tehéntartásnál 90 487 Ft. További termeléshez kötött támogatás az extenzív gyümölcstermesztés támogatása, ennél maximum 52 182 Ft előleget fizetnek ki hektáronként, az intenzív gyümölcstermesztés esetében pedig 99 340 Ft-ot. Az AKG és az ÖKO támogatásokra kifizethető előleg mértékét a későbbiekben határozzák meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?