Itt az újabb hidegbetörés: nem kímélte a fagy ezeket az ültetvényeket

Itt az újabb hidegbetörés: nem kímélte a fagy ezeket az ültetvényeket

agrarszektor.hu
Két egymást követő fagyos éjszakát hozott Lengyelországban az újabb hidegbetörés, ezúttal főleg az északi és keleti vajdaságokban. Május 8-9-én újabb károk sújtották a térség gyümölcsöseit. A következő napokban melegebb lesz, és a hét végén az előrejelzések szerint már nem fordulhatnak elő ilyen mértékű fagyok, ám a nyárias hőmérsékletek még mindig nem térnek vissza. Sőt, a következő, május 13-19. közötti héten még lehet számítani újabb éjszakai fagyokra is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A meteorológiai szolgálat előrejelzései ezúttal is pontosnak bizonyultak Lengyelországban, a gyümölcstermesztők pedig újabb fagykárokról számoltak be az előző két éjszakán. Ezúttal az ország északkeleti és keleti régióiban, a Varmia-mazúriai vajdaságban (Warmińsko-Mazurskie) és  a Podlasiei vajdaságban (Podlaskie) volt a legkeményebb a fagy, de a Mazóviai vajdaság északi részén is több helyen lokálisan mínusz 5°C-ig süllyedt a hőmérő higanyszála. A Łódźi vajdaságban (Łódzkie) és a Sziléziai vajdaságban (Śląskie) is voltak fagyok, de itt a hőmérséklet nem csökkent ennyire drámai mértékben - írja a FruitVeB.

A fagykárok mértékét e két éjszaka után nehéz felbecsülni, különösen azért, mert a korábbi, áprilisi fagyok után kumulatív hatás következett be. A termelőktől származó első információk azonban azt mutatják, hogy ezúttal a károk súlyosak. Különösen Mazóvia szamócatermesztőinél látható jelentős kár, ami már rövid távon is meg fog mutatkozni a piaci viszonyok alakulásában.

EZ IS ÉRDEKELHET

Országos szinten a termésveszteségek olyan jelentősek, hogy a Mezőgazdasági Minisztérium bejelentette: támogatást fog nyújtani a fagykárokat szenvedett termelőknek. A kérdés az, hogy milyen gyorsan fogják felmérni a károkat, és milyen mértékű lesz ez a támogatás. Egyes termelők, különösen a gyümölcstermesztők, potenciális termésük akár 90 százalékát is elvesztették.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?