Különleges élőlény jelenhet meg a magyar kertekben: durva, mit csinál
Ma már vásárolhatunk olyan biológiai szereket is, melyek élő mikrobiológiai szervezeteket tartalmaznak.
A szeder a rózsafélék családjának Rosoideae alcsaládjába tartozó növénynemzetség. Csak Európában több mint 2000 fajta található.
A szeder jellemzői
A szeder népies magyar nevei a szederje, szedernye, fekete málna. Minden Rubus-fajta gyümölcse ember és állat kedvelt tápláléka. Sokan összetévesztik a fekete eperfával. A szeder Európa, Észak-Afrika, Elő-Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt zónáiban honos. Napos helyektől félárnyékosig fordul elő, például világos erdőkben, ill. azok szélén, mészben- és nitrogénben gazdag talajon. Természetes élőhelyüket az erdők, cserjések, erdőszélek, tisztások jelentik. Édes-fanyar ízű gyümölcseik az ősz elején érnek be. A szeder többnyire fás szárú növények szárnyasan összetett levelekkel, több méteres, horgos tüskékkel borított, ívesen lehajló hajtásokkal. Apró, húsos, csonthéjas terméseik a kúpos vackon csoportosan elhelyezkedve jellegzetes „szedertermést” alkotnak. A szeder kúszónövény és 0,5-3 m magasra nő. A szárai fajta szerint idővel többé-kevésbé tövisessé válnak és fásulnak. A tüskék elősegítik a növény biztonságos növekedését és védenek a kártevők ellen.
A szeder felhasználása és termesztése
A szeder természetesen fogyasztható nyersen, használhatjuk sütemények készítéséhez, de készíthetünk belőle lekvárt, gyümölcszselét és italt is. Ha nem tudjuk frissen elfogyasztani vagy feldolgozni, akár fagyaszthatjuk is, úgy sem fog csalódást okozni. A szeder ültetési helyéül napos, szélvédett, nem fagyzugos helyet válasszunk. Azt pedig mindenképp igyekezzünk elkerülni, hogy fagyzugos helyre ültessük! A tüske nélküli fajták érzékenyebbek a fagyokra, mint a tüskések, de utóbbiak se kerüljenek fagyzugos helyre. Azt is tartsuk szem előtt, hogy van-e elég helyünk hozzá. Ahhoz, hogy a tövek megfelelően tudjak terjeszkedni, növekedni egymástól legalább 2,5 m-es távolságra kell ültetni őket egymástól, illetve támrendszerre is szükség van.
Legjobban középkötött, humuszban gazdag, homokos vályogtalajba ültetve fejlődik, fontos, hogy jó levegő és vízgazdálkodású, tápanyagokban gazdag talajba ültessük a töveket. A kiültetett szedernövény szárait 20-25 cm-re vissza kell vágni. Az első évben csak 1-2 hosszú vesszőt hagyjunk meg, de ezeket máris kötözzük a támberendezéshez, hogy minél több napfényt kapjanak. A szeder nyáron fejlődő hónaljhajtásait július-augusztusban vissza kell vágni, hogy a hónaljrügyek megerősödjenek, mert ezekből indulnak ki a jövő évi termőhajtások. A szedernek egyelőre nincs olyan betegsége, amely ellen rendszeresen kellene védekezni.
Ma már vásárolhatunk olyan biológiai szereket is, melyek élő mikrobiológiai szervezeteket tartalmaznak.
Vadai Ágnes országgyűlési képviselő az Agrárszektor cikkére hivatkozva tett fel kérdését Nagy István agrárminiszternek.
Hiába az egyre nagyobb érdeklődés, még mindig van némi bizalmatlanság a mezőgazdasági drónok iránt a magyar termelők részéről.
Szigorúbb tesztelésre kötelezné a pulykatermelőket az amerikai mezőgazdasági minisztérium.
Az élelmiszerek csomagolásán megtaláljuk, hogy azok meddig fogyaszthatók, ám helytelen tárolással ez az időtartam lerövidülhet.
Az Alföldi Tej Kft. termékein a KMÉ-védjegy nemcsak presztízs, hanem garancia is a magas minőségre.