Ez hihetetlen: ennyiért árulják most a szamócát a lengyel piacokon

Ez hihetetlen: ennyiért árulják most a szamócát a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
Igen korán kezdődött az idei lengyel szamócaszezon, és ehhez képest máris egy drasztikus áresés tapasztalható a nagybani piacokon. Ezzel szemben az import szamóca ára május elején nem változott, a domináns görög tételek ára a 9-12 PLN/kg (810-1080 Ft/kg) sávban maradt. Még találni a piacokon spanyol árut, de jelentősége folyamatosan csökken.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Bár még van idő a szabadföldi szamóca szezonjáig, azt nem szabad elfelejteni, hogy az idei évben a szokásos menetrendnél jóval előrébb tart az ültetvények fonológiai állapota. A fóliaalagutakból származó tételek ugyanakkor már a piacokon vannak, és egyre olcsóbbak: április végén még 25-35 PLN/kg (2250-3150 Ft/kg) között, május első hetének végén viszont már a 12-22 PLN/kg (1080-1980 Ft/kg) közötti ársávban cseréltek gazdát különböző minőségű tételek a nagybani piacokon. Ez átlagosan csaknem 45%-os árcsökkenést jelent, ami nagyon drasztikusnak számít a szezon ily korai szakaszában - írja a FruitVeB.

A rövid távú kilátások mérlegelésénél érdemes megemlíteni, hogy ez előző időszak kifejezetten hideg időjárása nagyon nem kedvezett a szamóca keresletének, vagyis a fóliaalagutakból származó tételek ára azért lehet ennyire alacsony, mert a hűvös, este pedig fagyos időszakban alig volt kereslet a gyümölcs iránt. Ez mostani melegebb időjárás mellett változhat, így könnyen lehetséges, hogy az árak felfelé korrigálnak. Ha azonban ez nem következik be, az a termelők számára nagyon rossz hír, mert erre az árszintre robban majd rá a piacokon a szabadföldi szamóca.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?