Óriási fordulat jöhet a magyar agráriumban: erre jobb, ha minden gazda felkészül

Óriási fordulat jöhet a magyar agráriumban: erre jobb, ha minden gazda felkészül

agrarszektor.hu
2023-ban jó évük lehet mezőgazdasági gépeket forgalmazó vállalkozásoknak Magyarországon. A gazdák körében ugyanis még mindig magas az igény a gépberuházásra, a vásárlásokat pedig nemcsak az elérhető támogatások ösztönzöik, hanem a minél hatékonyabb termelést kikényszerítő nehézségek is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2023-ban az előzetes várakozások alapján folytatódik a bővülés a magyar agrárgéppiacon. Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (Megfosz) elnöke szerint az előző évben is kiváló eredményeket sikerült elérni, a pozitív tendencia pedig idén is folytatódni fog - írta meg a Világgazdaság. A magyar gazdák ugyanis keresik az újabb és újabb technológiákat, a munkagépek iránti igény pedig továbbra is nagyon magas. Ráadásul a gépbeszerzéseket az elérhető támogatások is ösztönzik, sokan élnek az elnyert digitalizációs pályázati lehetőségekkel - jelentette ki a szakember, aki úgy véli, a legnagyobb forgalom a munkagépek piacán várható. 

A folyamatot tovább erősíthetik az idén elinduló új Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai is: a mintegy 5300 milliárd forintos keretből jelentős összeg jut gazdaságfejlesztést segítő beruházásokra, s ezen belül a következő időszakban mezőgazdasági gépek beszerzését támogató pályázatok megjelenésére is számítani lehet. A Megfosz elnöke úgy véli, az emelkedő költségek és a bizonytalan működésű mezőgazdasági gépek okozta kockázat ösztönzi a leginkább a termelőket arra, hogy új gépeket vásároljanak. Emellett az is a gazdaságok gépparkjainak bővítése mellett szól, hogy egyre inkább szűkül az egyes mezőgazdasági munkák időablaka, a feladatok pedig nem tűrnek halasztást. Ezt korábban több, az Agrárszektor által megkérdezett szakember is megerősítette.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

Mindenki azonos időpontban akar vetni, műtrágyázni, növényápolási munkákat végezni, permetezni. Ezt csak akkor lehet, ha több és nagyobb kapacitású gépekkel rendelkeznek a termelők - mutatott rá Harsányi Zsolt. Bár az elmúlt egy-két évben részben a koronavírus-járvány, részben az orosz–ukrán háború miatt számos nehézséggel kellett szembenézniük a hazai mezőgazdaságigép-gyártóknak és -forgalmazóknak, a Megfosz elnöke szerint a helyzet rendeződni látszik. 

A gépek beszerzése egyelőre meglehetősen bonyolult, az elmúlt időszakban kialakult nehézségek azonban lassan megoldódnak. Az értékesítésekkel ugyanakkor nincs probléma, a gépvásárlás itthon nem ütközik nehézségekbe

- húzta alá Harsányi Zsolt.

A mezőgazdaságigépek piacán az elmúlt évben jelentősen megnőtt a forgalom. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint 2022 első kilenc hónapjában több mint 269 milliárd forintot költöttek a gazdálkodók új mezőgazdasági gépek és eszközök beszerzésére, ami közel 70%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest. A forgalom ilyen mértékű bővülésében komoly szerepe volt a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázatnak is. Az elérhető támogatások miatt jelentősen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei, a traktorok, kombájnok, permetezők, valamint a terv szerinti kijuttatásra képes munkaeszközök iránt. Az Agrárminisztérium korábbi tájékoztatása szerint a Vidékfejlesztési program keretében tavaly júliusban meghirdetett, precíziós gazdálkodást támogató felhívásra 212 milliárd forintnyi támogatásra nyújtottak be kérelmet a gazdálkodók, és az eddig meghozott döntések eredményként már 2609 termelő részesült közel 193 milliárd forintnyi támogatásban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?