A magas kamatok miatt a használt gépek felé fordulnak a termelők

A magas kamatok miatt a használt gépek felé fordulnak a termelők

agrarszektor.hu
Kilőttek az árak az élet minden területén, és nemcsak az élelmiszereket, hanem a hiteleket is tekintve. Ez a mezőgazdaságban is komoly problémákat okoz mind a gyártóknak, forgalmazóknak, mind pedig a gazdálkodóknak. Kérdés, hogy a megugrott kamatok mennyire vették vissza a vásárlási kedvet - elöljáróban annyit el lehet mondani, hogy a helyzet nem fényes, sőt. A NAK Szántóföldi Napokon, Mezőfalván az ágazat szereplőit kérdeztük arról, hogy milyen évet tudhatnak maguk mögött, mi várhat rájuk az elkövetkezendő időben, továbbá megtudtuk azt is, hogy az elszálló hitelek mellett más is komoly fejtöréseket okoz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Póczik Balázs, a Lemken Hungária Kft. értékesítési vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a tavalyi év volt az elmúlt 100 év legszárazabb időszaka, ezért sokan nem arattak, kevés lett a bevétel, kialakult egyfajta pénztelenség. Viszont futott pályázat, amibe már sok pénzt elköltöttek a gazdák, valamennyire kiürült a kassza. Számos gazdának nem volt terménye, így bevétele sem - ezt próbálták pótolni az ukrán gabonával, sokan túl is vásárolták magukat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi is azt halljuk a gazdáktól, hogy még a tavalyi terménnyel is tele van a raktáruk, sőt, valakinek még tavalyelőtti is van. Nemsokára indul az aratás, de azt látjuk, sokaknak nem nincs hova tenni a gabonát. Ez azt jelenti, hogy olcsón próbálnak majd megszabadulni tőle, mert valamit csinálni kell vele. Idén sem lesz akkora bevétele a gazdáknak, mint szokott. Mindez meg lett spékelve az inflációval, a hitel -és lízingszerződésbe feltüntetett számok is megnőttek. A Kavosz például nagyon jó feltételekkel fut, ugyanakkor államilag támogatott beruházásokra nem használható. Ha bemegyünk a bankba, akkor 14-16%-osak a kamatok, ezek egyáltalán nem kedveltek, nem meglepő módon.

Összefoglalva, tele van az ágazat olcsó külföldi beszerzésű gabonával, nincs pénz, nincs bevétel. A sok esőnek köszönhetően sokkal jobb lesz a termény, tudnak majd mit aratni a gazdák - ez szintén viszi le az árakat. A bizonytalanság pedig a jövő évre sem vetít túl fényes dolgokat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fellendülhet az alkatrész üzletág?

A kialakult helyzet miatt érthető módon nem „váltogatják” egyik napról a másikra a gazdák a gépeket, ami által az alkatrészpiac kissé felpöröghet. Póczik Balázs, mint fogalmazott, már látni, hogy nagyobb az igény az alkatrészekre, nem vesznek új gépeket a gazdálkodók. De ezen belül is megfigyelhető, hogy csak azokat az alkatrészeket veszik meg, amit tényleg nem tudnak megjavítani, mellőzni. Ami pozitív, hogy az euró árfolyama viszonylag stabil, de ez is bármikor megváltozhat.

Barabás Zsolt, a HORSCH Maschinen GmbH értékesítési vezetője egyetértett a fentiekkel, azonban megjegyezte, valóban többen próbálják megjavítani inkább a gépeiket, mintsem újat venni, ugyanakkor ezen a vonalon is érezhető volt a csökkenés. Mint mondta, jelenleg abszolút a kivárás a jellemző.

EZ IS ÉRDEKELHET

Érdemes megemlíteni, hogy nagyon sok cég vásárol készpénzre munkagépeket, nem feltétlenül hitelalapon, hiszen a beruházásoknak nem ez fogja kiadni a meghatározó volumenét. Így hát a munkagépek is érintettek idén a külső gazdasági helyzet által, de még mindig jelentős a saját, önerőből finanszírozók száma is. Emellett persze van továbbra is hitel és lízing. Ami az alkatrészeket illeti, cégek szerint változó a kép. Ez egy folyamatosan növekvő piaci, nyilván, ha a gépberuházások növekednek, akkor kissé visszaesik a kereslet. Viszont, amikor a gépek iránt csökken a kereslet, akkor többen szeretnének alkatrészeket venni. De összességében elmondható, hogy ez a piac folyamatosan emelkedőben van

- fogalmazott Váradi Zoltán, a KUHN Mezőgazdasági Gép Kft. ügyvezető igazgatója.

A Dorker Kft. tulajdonosa, Kövesdi László kifejtette, hogy a pályázatos gépvásárlásoknál piaci kamattal lehet az önerőt biztosítani, ott az nagyon drága, de a Kavoszos támogatott lízing és hitel még működik és használják is. A szakember is megerősítette azt, hogy az alkatrészre folyamatos a kereslet. Persze, mikor kevesebb új gépet vásárolnak a gazdálkodók, akkor megbecsülik a régit, de még az is előfordul, hogy elővesznek régi típusú, „letett” gépeket, mert az új, korszerű gépekhez drágábbak az alkatrészek és maga a felújítás is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?