2023. március 29. szerda Auguszta

Rönkhasító

A rönkhasító a kivágott fák tűzifa célú hasznosításához szükséges gép. A rönkök hasítása jellemzően valamilyen ék vagy kúp alakú eszközzel történik.

A rönkhasító kategóriában elsősorban a tűzifa célú felhasználást megcélzó fahasábok feldolgozása valósul meg gépesített módon. Maga a hasítási folyamat általában valamilyen ék vagy kúp alapú eszközzel történik. Ezek a gépek természetesen igen nagy nyomóerővel rendelkeznek, hogy az igazán kemény és sűrű farönkök hasítására is alkalmasak legyenek. A rönkhasítók meghajtása többféle módon történhet: léteznek ugyanis kardánhajtású, benzines és elektromos meghajtású eszközök is, de vannak olyan rönkhasítók, amelyeket traktorra kell csatlakoztatni, illetve kombinált megoldások is léteznek. A benzinmotoros változatok előnye, hogy traktortól vagy hálózattól teljesen függetlenül dolgozhatnak. Az elektromos rönkhasítók ezzel szemben jóval csendesebbek a benzineseknél.

A rönkhasítónak léteznek vízszintes és függőleges változatai is. A vízszintes (például asztali) hasítók inkább alkalmi használatra megfelelő, azoknak, akik csak kiegészítőként használják a fával fűtést. Ezzel szemben a függőlegesek képesek nagy (egyes gépek esetében hatalmas) rönkökkel, sőt, csomósokkal, göcsörtösökkel, nedvesebb rönkökkel is megbirkózni.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán