Friss hírek a gátrobbantásról: több millió tonna termés veszhet oda Ukrajnában

Friss hírek a gátrobbantásról: több millió tonna termés veszhet oda Ukrajnában

agrarszektor.hu
Több millió tonna termést elveszíthet Ukrajna az ország déli részén található Kahovka-gát lerombolása által okozott áradások miatt - közölte csütörtökön az ukrán mezőgazdasági minisztérium. Az érintett területen döntően zöldségek, dinnye, gabonafélék és olajos magvak termesztése folyik. A gát felrobbantásával több tízezer hektár mezőgazdasági terület került víz alá. 

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium közlése szerint több millió tonna termést elveszíthet Ukrajna a Kahova-gát lerombolása miatt. A gát felrobbantása miatt több tízezer hektár mezőgazdasági terület került víz alá Dél-Ukrajnában, és legalább 500 ezer hektár öntözés nélkül maradt földterület változhat sivataggá - írja a Reuters.

Az érintett területeken döntően zöldségeket, dinnyét, gabonaféléket és olajos magvakat termesztenek. A minisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy az elöntött területeken teljes agroökológiai talajállapot-felmérésre van szükség, és a legtöbb helyen speciális talaj-helyreállítási módszereket kell alkalmazni.

Vízforrás nélkül nem lehet zöldséget termeszteni. A gabonát és az olajos magvakat extenzíven, alacsony hozammal fogjuk termeszteni

- áll a minisztérium közleményében. Ukrajna a világ legnagyobb gabona- és olajos mag termesztője és exportőre.

Címlapkép forrása: MTI/AP/Planet Labs PBC

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?