Már több ezer hektáron termelik ezt a gyümölcsöt a franciák: jól belehúztak
Az Agreste nyilvánosságra hozta a végleges adatokat Franciaország 2025-ös sárgadinnyeterméséről.
Az Agreste nyilvánosságra hozta a végleges adatokat Franciaország 2025-ös sárgadinnyeterméséről.
A nyár első két hónapja jól alakult, augusztusban azonban a hűvösebb idő miatt visszaesett a kereslet a dinnye iránt, így az árak is csökkentek.
A legnagyobb beszállító Marokkó volt, ahonnan 53 százalékkal több, 130,6 ezer tonna dinnye érkezett az uniós piacra.
Lengyelországban sokkal olcsóbb az importált görögdinnye, mint az előző években.
A termelők szerint nem a kopogtatás a legjobb módszer a dinnye érettségének megállapítására.
A felmelegedő időjárás miatt egyszerre nagy mennyiségű áru ömlött a piacokra, és sok a nagy méretű, nehezen eladható dinnye is.
Átmeneti hiány alakult ki a sárgadinnye piacán, mivel a kései fajták betakarítása még nem kezdődött meg.
Közel 200 kilogramm dinnyét loptak el Baranyában, több tízezer forint kárt okozva ezzel a termelőnek.
Óriási gondban vannak a termesztők Olaszországban az aszály és az összeomló kereslet által keletkezett alacsony árak miatt.
Lényegesen, 20 százalékkal olcsóbb a görögdinnye Lengyelországban a tavalyi árszintnél.
Felborult a kereslet és a kínálat egyensúlya, történelmi mélységben, önköltségi szint alatt a dinnye ára a franciáknál.
Franciaországban a tavalyinál 1%-kal nagyobb görögdinnyetermés várható, így 315,6 ezer tonnás termést takaríthatnak be az idén.
A hírek szerint túljutott a csúcsponton a belföldi dinnye szezonja a lengyeleknél.
A szélsőséges időjárás miatt a szezon elején körülbelül harmad annyi termést takarítottak be itthon, mint tavaly ebben az időszakban.
A dinnye sokak nagy kedvence, ezért örömmel szolgálhat, hogy már-már olcsón juthatunk hozzá a magyar boltokban.
Magyarországon több mint 1300-an termesztenek dinnyét, közülük körülbelül 300-an sárgadinnyét is.
A dinnyék ízét nem csupán a napsütés és a jó fajta határozza meg, hanem egy átgondolt, évről évre fejlesztett termesztéstechnológia.
A tavalyival azonos időben, 10%-kal magasabb nyitóárakkal indult az idei dinnyeszezon Ukrajnában.
Az Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság is ellenőrzi a görögdinnyéket a nyári időszakban.
Július 13-tól elérhető lesz mindenhol a magyar dinnye, a szakemberek arra kérik az üzletláncokat, hogy a magyar dinnyéknek "adják át" a helyet az import helyett.

Az utóbbi évek időjárási anomáliái lassan éghajlati változás szintjére emelkednek.
Közeleg a karácsony, így egyre több háztartásban bukkanhat fel a tél egyik slágernövénye, a karácsonyi kaktusz is.
Sok olyan étel van, melyek gyártásakor vagy otthoni elkészítésekor egy ponton szükség van az állagának a sűrítése.
A hatékonyságot növelő funkciókról nem, a kényelmi opciókról viszont hajlandóak lemondani a magyar gazdák.
Magyarországon is megjelent a digitalizáció új szintje: a mesterséges intelligencia nem csak lát, hanem ért is.