Durva, ami az ukrán gabonával történik: meglepő hírek érkeztek

Durva, ami az ukrán gabonával történik: meglepő hírek érkeztek

agrarszektor.hu
Habár Ukrajna őszi gabonatermésének nagy része jelenleg jó állapotban van, ha marad a jelenlegi száraz és meleg időjárás, akkor akár 20 százalékkal is csökkenhet idén a hozam a 2022-eshez képest az országban. Főleg azok a növények vannak veszélyben, amelyek későn lettek elvetve. Az ukrán mezőgazdasági miniszter pénteken azt mondta a Reutersnek, hogy a minisztérium 2023-ra körülbelül 18 millió tonnára, 20 százalékkal kevesebbre prognosztizálja az őszi gabonatermést a 2022-es képest.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Ukrajna jelentős gabonatermesztő és -exportőr, de termelése jelentősen visszaesett, mióta Oroszország tavaly februárban megszállta az országot. A gabonakibocsátása 2022-ben 53 millió tonnára csökkent a 2021-es rekord 86 millió tonnáról, és a kormány szerint 2023-ban a betakarítás egészen 44,5 millió tonnára csökkenhet. Ukrajnában az őszi gabonatermést egyértelműen az őszi búza uralja, ami egyúttal az ország teljes búzatermelésének a 95 százalékát is adja - írja a Reuters.

A tavaszi időszakban általánosságban elmondható, hogy kedvezőek voltak az időjárási viszonyok az őszi gabonanövények fejlődéséhez. A jelenlegi száraz, meleg idő azonban nem kedvez a növényeknek, különösen amagas léghőmérséklet okoz gondokat. Fennáll a veszélye annak, hogy akár 15-20 százalékkal is kisebb lehet az őszi gabonák hozama idén, mint 2022-ben

- áll az Ukrán Nemzeti Agrártudományi Akadémia jelentésében. Főleg azok a növények vannak veszélyben, amelyek későn lettek elvetve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?