Mostantól így lehet öntözni a földeket Magyarországon: ezt jó, ha tudják a gazdák

Mostantól így lehet öntözni a földeket Magyarországon: ezt jó, ha tudják a gazdák

agrarszektor.hu
Megkezdődött az öntözési idény, még, ha a talajok nedvességi állapota jelenleg nem is teszi indokolttá. Főszabály szerint az öntözési idény március 1-től tart, de kivétel képeznek ez alól azok a vízilétesítmények, ahol a termálvíz hasznosításából keletkező szennyvíz és használt víz befogadásra kerül, itt az öntözési idény április 15-én kezdődik.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Megkezdődött az öntözési idény Magyarországon, ami hivatalosan március 1-től tart, ám bizonyos helyeken csak április 15-én kezdődik - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Fontos azonban, hogy az üzemeltető és a vízhasználó a vízügyi igazgatóság hozzájárulása esetén ettől eltérő időpontban is megállapodhatnak! Továbbá ugyancsak főszabály szerint, a téli vízellátás december 1. napjától február 28. napjáig tart. A téli vízellátás idején a vízügyi ágazat által visszatartásra kerültek a többletvizek a hazai tározókban, medrekben, holtágakban (OFFARM), amely további vízpótlási lehetőséget biztosít egy későbbi aszályos időszakra. 50 millió köbméter többlet vizet tartott vissza a vízügyi ágazat. Mindennek ki kell egészülnie további (ONFARM) gazdálkodói feladatokkal úgy, mint

  • a helyes mezőgazdasági gyakorlat,
  • a megfelelő tápanyag-gazdálkodás,
  • a tömörödés és
  • az erózió elleni védekezés,
  • a megfelelő terület- és tájhasználat,
  • a táblán belüli beszivárogtatása,
  • a területi vízvisszatartás.

Gazdálkodói érdek a talaj védelme, szerkezetességének javítása, hiszen jelentősen hat a talaj vízvezető és vízbefogadó képességére, a vízháztartás optimalizálására, a terméseredményekre, a költségekre, illetve csökkenti a szélsőséges időjárásból eredő stresszhelyzeteket. A NAK felhívja a figyelmet arra, hogy az információk tájékoztató jellegűek, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni! A vonatkozó jogszabály a "a mezőgazdasági vízszolgáltató művek üzemeltetéséről" szóló 2/1997. (II. 18.) KHVM rendelet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?