
Halárak 2025: ennyiért vehetsz idén pontyot, harcsát a magyar boltokban
Az idei karácsonyi szezonban is tavalyihoz hasonló árszinten kapható az élő hal és a feldolgozott termékek Magyarországon.
A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger vidékén és Perzsiában. Hazánkban már a honfoglalás előtt is ismerték eleink, népszerűsége pedig a mai napig kitart.
A meggy jótékony hatása és jellemzői
A meggy jótékony hatását jól láthatja abból is, hogy a kicsit savanyú meggy egészségesebb az édes cseresznyénél. A meggy gyógyhatását vizsgáló kutatások leggyakrabban azt emelik ki, hogy jóval több vitamin és ásványi anyag van a meggyben, mint a cseresznyében. A cseresznye is bizonyítottan kiváló gyulladást csökkentő és vértisztító gyümölcs. A meggy magas káliumtartalma segít a szív működésének szabályozásában, valamint a vércukorszint és a vérnyomás normalizálásában. Ezért a meggy fogyasztása csökkenti magas vérnyomását és segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, mégpedig gyógyszerek mellékhatása nélkül. Termése különösen értékes, nyersen fogyasztják, főzve vagy frissen (akár fagyasztás után) süteményekbe teszik, tartósítva a konzerviparban használják, illetve gyümölcspárlatot, gyümölcsbort és likőrt is készítenek belőle. A legismertebb meggypálinka cigánymeggyből készül.
A meggy termesztése
Magyarországon szinte kizárólag itt termelt meggyet kapni, máshonnan elhanyagolható mennyiség kerül az áruházakba. A meggy belföldi termőterülete körülbelül 14 ezer hektár, csaknem 3200 termelőnek biztosít megélhetést, termésmennyiségben pedig csak az alma előzi meg. Az elmúlt években viszont jelentősen visszaesett a betakarított termés száma, ami összefüggésben áll a szélsőséges időjárási viszonyokkal és a termesztési nehézségekkel. A meggy kiváló alkalmazkodó képességű, átlagos igény fa. Fényigénye a cseresznyéhez hasonló, hőmérséklet igénye valamivel alacsonyabb.
A meggy a téli fagyokat kimondottan jól bírja, kiváló alkalmazkodóképességű gyümölcsfaj, tág éghajlati határok között termeszthető. A téli hideget még a cseresznyénél is jobban elviseli. Amerikai kísérletek szerint a fás részek még a -35 °C-os lehűlést is elviselik. A tavaszi fagyokra a cseresznyénél kevésbé érzékeny mivel virágai később nyílnak, azonban azt fontos megemlíteni, hogy a - 2 °C-nál nagyobb lehűlés kárt tehet a virágokban. Átlagos vízigényű fa, mely az öntözést, bőséges és ízletes terméssel hálálja meg. A meggy bár jól alkalmazkodik a különféle talaptípusokhoz, legszebben jó vízgazdálkodású, mélyrétegű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik. Fontos a talaj jó levegőzöttsége és kiegyensúlyozott vízellátása is, erősen kötött, levegőtlen talajba ültetve csak szenved a fa, fogékonyabb lesz a betegségekre és rövidebb ideig él. A meggy nem mentes a betegségektől és a kártevőktől sem, ezért a meggyfa ültetésével növényvédelmi teendőkre is számíthatunk. Szintén elmaradhatatlan feladat a meggyfa metszése is, melyet egy külön bejegyzésben részletesen mutatunk majd be.

Az idei karácsonyi szezonban is tavalyihoz hasonló árszinten kapható az élő hal és a feldolgozott termékek Magyarországon.
Szinte biztosra vehető, hogy lesz aszály, lesz fagy, és várhatók özönvízszerű esőzések is.
Robbanásszerűen terjed Magyarországon az aranyszínű sárgaság, és a borászatok ma talán nagyobb veszéllyel néznek szembe, mint az elmúlt évtizedben bármikor.
Bár az idei év nem kedvezett a magyar mezőgazdaság szereplőinek, a jövőt illetően van ok a bizakodásra - véli Papp Zsolt.
Az Alapvetés podcast eheti különkiadásában az ágazat fontos szereplői értékelték a 2025-ös év kihívásait.
A farokrágás gyakori probléma a sertéstartó gazdaságokban.Jó tudni, hogy a farokrágás kiváltó okainak megszüntetésével jó eséllyel megelőzhető a farokrágás kialakulása.
A napraforgó kifejezetten az az olajipari növényünk, ahol határozottan elválik egymástól a vegetatív és generatív szakasz.
Mindig öröm számunkra, ha egy újonnan bevezetett hibridünkkel sikert és kiváló termést érnek el termelőink. Külön jutalom, ha ezt a független kísérleti eredmények is alátámasztják.
A kukoricatermesztés ma már egyre szélsőségesebb környezeti feltételek között zajlik, ezért a gazdálkodók számára felértékelődnek azok a hibridek, amelyek minden évjáratban stabil teljesítményt, jó stressztűrést és megbízható alkalmazkodóképességet nyújtanak.