
Kemény időszak vár a magyar állattartókra: nincs mese, erre fel kell készülni
Kihívásokkal teli időszak előtt áll az állattartás és takarmányágazat Magyarországon, de azért vannak biztató fejlemények is.
A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger vidékén és Perzsiában. Hazánkban már a honfoglalás előtt is ismerték eleink, népszerűsége pedig a mai napig kitart.
A meggy jótékony hatása és jellemzői
A meggy jótékony hatását jól láthatja abból is, hogy a kicsit savanyú meggy egészségesebb az édes cseresznyénél. A meggy gyógyhatását vizsgáló kutatások leggyakrabban azt emelik ki, hogy jóval több vitamin és ásványi anyag van a meggyben, mint a cseresznyében. A cseresznye is bizonyítottan kiváló gyulladást csökkentő és vértisztító gyümölcs. A meggy magas káliumtartalma segít a szív működésének szabályozásában, valamint a vércukorszint és a vérnyomás normalizálásában. Ezért a meggy fogyasztása csökkenti magas vérnyomását és segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, mégpedig gyógyszerek mellékhatása nélkül. Termése különösen értékes, nyersen fogyasztják, főzve vagy frissen (akár fagyasztás után) süteményekbe teszik, tartósítva a konzerviparban használják, illetve gyümölcspárlatot, gyümölcsbort és likőrt is készítenek belőle. A legismertebb meggypálinka cigánymeggyből készül.
A meggy termesztése
Magyarországon szinte kizárólag itt termelt meggyet kapni, máshonnan elhanyagolható mennyiség kerül az áruházakba. A meggy belföldi termőterülete körülbelül 14 ezer hektár, csaknem 3200 termelőnek biztosít megélhetést, termésmennyiségben pedig csak az alma előzi meg. Az elmúlt években viszont jelentősen visszaesett a betakarított termés száma, ami összefüggésben áll a szélsőséges időjárási viszonyokkal és a termesztési nehézségekkel. A meggy kiváló alkalmazkodó képességű, átlagos igény fa. Fényigénye a cseresznyéhez hasonló, hőmérséklet igénye valamivel alacsonyabb.
A meggy a téli fagyokat kimondottan jól bírja, kiváló alkalmazkodóképességű gyümölcsfaj, tág éghajlati határok között termeszthető. A téli hideget még a cseresznyénél is jobban elviseli. Amerikai kísérletek szerint a fás részek még a -35 °C-os lehűlést is elviselik. A tavaszi fagyokra a cseresznyénél kevésbé érzékeny mivel virágai később nyílnak, azonban azt fontos megemlíteni, hogy a - 2 °C-nál nagyobb lehűlés kárt tehet a virágokban. Átlagos vízigényű fa, mely az öntözést, bőséges és ízletes terméssel hálálja meg. A meggy bár jól alkalmazkodik a különféle talaptípusokhoz, legszebben jó vízgazdálkodású, mélyrétegű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik. Fontos a talaj jó levegőzöttsége és kiegyensúlyozott vízellátása is, erősen kötött, levegőtlen talajba ültetve csak szenved a fa, fogékonyabb lesz a betegségekre és rövidebb ideig él. A meggy nem mentes a betegségektől és a kártevőktől sem, ezért a meggyfa ültetésével növényvédelmi teendőkre is számíthatunk. Szintén elmaradhatatlan feladat a meggyfa metszése is, melyet egy külön bejegyzésben részletesen mutatunk majd be.
Kihívásokkal teli időszak előtt áll az állattartás és takarmányágazat Magyarországon, de azért vannak biztató fejlemények is.
Sok mindenre oda kell figyelnie annak, aki földet venne vagy éppen eladna Magyarországon.
Nagyon komoly probléma lehet azoknál a cégeknél, akik eddig nem árazták be a termékeiket.
A toxinos kukorica óriási gondot jelenthet az egész ágazatnak, csak közösen lehet megoldani a problémát.
A szakértők szerint a következő időszakban várhatóan szigorodni fognak a hitelhez jutás feltételei az agrárfinanszírozásban.
Lezárult a WEB-GN beadás. Az adminisztrációs terhek most fognak igazán jelentkezni mindenkinél.
A vetőmagtermesztéssel foglalkozó gazdák szerint az 1000 hektáros birtokméret vízválasztó: nem megfelelő gépekkel ugyanis ekkortól lesz legalább akkora nyűg a nagy termés, mint amekkora öröm.