Jó a termés, de padlón az árak: túlélésre játszanak idén a gabonatermesztők

Jó a termés, de padlón az árak: túlélésre játszanak idén a gabonatermesztők

A tavalyi meredek áremelkedés után hirtelen ugyanilyen gyors árzuhanás következett be a gabonapiacon, amely megpecsételheti az idei évet a termelők számára. Mindez azért is rendkívül kedvezőtlen, mert a most aratásra váró kalászos termést még a korábbi, nagyon magas inputköltségek mellett indították útjára a gazdák. Egyelőre nincs jele az áremelkedésnek, és a kivárás sem egyértelmű választás a szűkös raktárkapacitások és a tárolás finanszírozási költségei miatt. Jó megoldás nem látszik, a kalászos gabonákon várhatóan a legtöbb termelő bukni fog.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Míg tavaly év végén 130-150 ezer forint között mozgott a szemes termések jellemző piaci ára, mára döbbenetes mélységbe zuhantak az ajánlatokban szereplő számok. Jelenleg a búza vonatkozásában ötössel kezdődő számokat mondanak a felvásárlók, minőségtől függően 52-53 ezer forintot ajánlanak tonnánként, az árpára 41 ezer forintos ajánlatok érkeznek. Ezek rendkívül alacsony árak

- mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Tárolni kellene, de nem könnyű

Hozzátette: aki csak megteheti, ilyen körülmények között nem fog eladni. Mindazok, akiknek van raktárkapacitásuk, inkább betárolják a gabonát. Mivel tárolásra csak korlátozottan van lehetőség a viszonylag sok ókészlet miatt, ezért várhatóan inkább az árpát próbálják meg értékesíteni a termelők, hogy a búzát tarthassák. Ez is jobbára csak azok esetében igaz, akik rendelkeznek saját tárolóval, hiszen a bértárolás költségeit nehéz finanszírozni a magas kamatok miatt.

Nagy bukás lesz az idei év, többen tönkre is mehetnek, és a legkiszolgáltatottabb szereplők közül sokan lesznek, akik ősszel inkább nem vetnek, hanem inkább pihentetik a földet, és a területalapú támogatásra alapoznak

- jelentette ki az elnök. A jelenlegi helyzetben a kalászos gabonák esetében hektáronként 7-8 tonna hozam körül alakulhat idén a fedezeti pont, vagyis mindenki, aki ennél kevesebbet takarít be, veszíteni fog a korábbi magas inputköltségek és a mostani alacsony felvásárlási árak közötti kirívó eltérés miatt.

Jó termés várható

A terméskilátásokról szólva Petőházi Tamás kijelentette: korai még rekordtermést emlegetni a kalászosok esetében is, hiszen bár a csapadék mennyisége jó volt, a tápanyagellátás megváltozott, így még nem lehet előre látni az eredményeket. Az elnök szerint a legsúlyosabb problémák az árak miatt a búza aratásakor fognak kicsúcsosodni, az év második fele hozhat esetleg némi enyhülést.

Bár a termés jónak ígérkezik, kétségkívül nagyon alacsony árak alakultak ki a piacon. Az 50 ezer forintos búzaár kétségbeejtő lehet a termelők számára

- ismerte el a felvásárlói, illetve felhasználói oldalt képviselő Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetség főtitkára. Pótsa Zsófia a terméskilátások tekintetében ugyanakkor bizakodó: „az egymillió hektár fölé nőtt búza termésterület még a korábbi évek átlagával számolva is 5,7 millió tonna országos termésmennyiséget vetít előre, egyes becslések szerint a 6 millió tonnát közelítő összeredmény sem kizárható.”

Az áprilisi állapotfelmérés során az állomány 70 százaléka jónak számított, azóta a sok csapadék miatt inkább csak javult a helyzet. Igaz, éppen emiatt a fuzárium jelenléte miatt növekvő aggodalmakkal néznek szembe a gazdák, az utolsó gombaölő kezeléseket nem szabad elhanyagolni.

Érik a kínálati piac

Pótsa Zsófia kiemelte: a környező országokban is jó termés várható, Ukrajnában azonban jelentősen csökkent a vetésterület, összességében mintegy 6 millió hektárral kisebb területen gazdálkodnak, mint a háború előtt. Ebből a legtöbbet a kukorica és a napraforgó vetésterülete tesz ki, ezen növények esetében egyaránt másfél-másfél millió hektárral zsugorodott az a terület, ahonnan termést remélhetnek a gazdák, de gyengébb pozícióból indulnak a kalászosok is. A napokban megjelent hírek meg is erősítik ezt: az őszi vetésű kalászos gabonák ukrán termése akár 20 százalékkal kisebb lehet a vártnál, mivel a háború, a vetésterület zsugorodása mellett az időjárás sem alakul ideálisan.

EZ IS ÉRDEKELHET

Oroszországban a tavalyi, nagyon jó év után idén némileg kevesebb, mintegy 81 millió tonnás termésre számítanak, az Európai Unióban viszont jobb a helyzet, mint egy évvel ezelőtt. Globálisan a tavalyi évet fogjuk hozni, vagyis érdemben nem nő és nem csökken a világszintű gabonatermés.

Egyelőre kár drágulásban reménykedni

Búzából tehát nem lesz hiány, ráadásul az átmenő készletek is jelentősek. Mindezek miatt Pótsa Zsófia szerint jelenleg nincs olyan indok, amely miatt joggal várható lenne az árak emelkedése. Igaz, meglehetősen gyorsan változnak a dolgok, a piaci hírek képesek jelentős mozgásokat elindítani, ma viszont nem látszik olyan jel, amely a drágulás irányába mutatna.

Az alacsony árak dacára a főtitkár óvatosan nyilatkozott a kivárást illetően. „Nem merném senkinek ajánlani, hogy betárolja a gabonát, hiszen egyelőre nincs jele az áremelkedésnek, a tárolást pedig a magas kamatok mellett nehéz finanszírozni.” Megjegyezte: nem csupán a termelők vannak nehéz helyzetben, az alacsony árak ellenére a felvásárlóknak sem ideális a mostani állapot.

Nehéz eladni a termést, hiszen bőven van mindenhol. Az új tételeket ráadásul finanszírozni kell, amely a mostani kamatkörnyezetben szintén nem egyszerű. 600-700 ezer tonnás átmenő készlet van csak Magyarországon és sem a finanszírozás, sem a raktárkapacitás nem teszi lehetővé, hogy egy-másfél évet várjunk a jobb helyzetre számítva

- fogalmazott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13