Érdekes eredményekkel zárult az aratás Békés megyében: mutatjuk a számokat

Érdekes eredményekkel zárult az aratás Békés megyében: mutatjuk a számokat

MTI
Befejeződött az aratás Békés vármegyében, a termés a tavalyi aszályos évhez képest jobb, de elmarad a várakozásoktól - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatósága kedden az MTI-t.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Őszi búzából 554 804 tonnát takarítottak be 106 693 hektárról, a termésátlag 5,2 tonna. Őszi árpából 237 520 tonna került a raktárakba 45 677 hektárról, a termésátlag megegyezik a búzáéval, amely a tavalyinál jobb, de a várakozástól elmarad, a hektolitersúly nagyon rossz - hangzott el az aratási koordinációs bizottság ülésén. Őszi káposztarepcét 10 429 hektárról takarítottak be idén; a vármegyei termésátlag hektáronként 3,1 tonna, az össztermés 33 373 tonna lett. A Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség észak-békési tagszövetkezeteitől őszi búza esetében a betakarítás vége felé jobb termésátlagokról érkezett jelentés, és jobban alakult a minőség is: 60-40 százalék az étkezési búza javára - közölték.

A rozst 704 hektáron termesztettek, de azt Békésben leginkább szenázsnak vetik, zölden betakarítják. Békés vármegyében emellett termett tritikálé 3661 hektáron, az össztermés 16 475 tonna lett; 896 hektáron tavaszi árpa, amelyet hektáronként 2,5 tonnás termésátlaggal takarítottak be; az 1734 hektáron vetett zabból 6069 tonna termés lett; és betakarítottak 3584 tonnányi magborsót is 1629 hektárról.

A napraforgó és a kukorica egyelőre szép képet mutat, ám a vármegyében egyre több kárt okoznak a mezei pockok. Buka Szabolcs fő falugazdász beszámolója szerint Mezőhegyes- Medgyesegyháza-Nagykamarás-Nagyszénás környékén nagyobb a pusztítás, "volt olyan gazdálkodó, akinek a 10 hektáros búzatáblája 80 százalékát megette a mezei pocok" - közölte.

Fári Zoltán, a Békés Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke elmondta, a mezei pocok jellemzően négyéves ciklusokban szaporodik fel, már ősszel látszott, hogy főként Békés középső és déli részeit érinti fokozottan a probléma. Egyre többen vesznek részt az Agrár-környezetgazdálkodási Programban (AKG), amelynek kritériuma, hogy nem igazán lehet a ragadozó madarak táplálékául szolgáló rágcsálókat irtani. Mivel a mezei pocok emiatt annyira elszaporodott, hogy lemorzsolja a kukoricaszemeket, a napraforgónak pedig elrágja a szárát, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - szigorú feltételek mellett - szükséghelyzeti engedélyt adott egy rágcsálóirtó szer használatára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?