Váratlan hírek jöttek a magyar búzáról: ezt sokan nem gondolták volna

Váratlan hírek jöttek a magyar búzáról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Augusztus első hetében befejeződött a gabonafélék aratása Kalocsán és környékén. A búza esetében a termés mind a mennyiséget, mind a minőséget tekintve elmaradt a várakozásoktól, és a hektoliter-súlya is alacsonyabb, mint amire a gazdák számítottak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A búza felvásárlási ára a tavalyi felére, vagy az alá esett, következésképp az eladott mennyiség jó, ha az önköltséget fedezi majd. Jelenleg a feldolgozói, termelői raktárak jelentős tavalyi, illetve ukrán készletekkel bírnak, kereslet az új termények iránt lényegében nagyon kicsi. Ha valaki mégis venne gabonát, azért 60-70 ezer forintot, a hazánkban is irányadó európai árnál csak 30-35 százalékkal kevesebbet adna. A búzatermesztésnél a költségek elérik átlagosan a 450-470 ezer forintot hektáronként, miközben ez a közepesnek tekinthető 6 tonna per hektár átlagtermés és még a 70 ezer forint per tonnás ár mellett is 50 ezer forintot meghaladó hektáronkénti veszteséget jelent

- mondta Szigeti Tamás agrárszakértő, a Közép-Duna Menti Kiemelt Fejlesztési Térség agrárbiztosa a baon.hu-nak.

A vármegyében és Kalocsa környékén árpából, búzából hektáronként 5-6 tonna közötti átlagot értünk el, azaz az országos átlagot tudtuk hozni, de a vármegye északi és déli határát tekintve nagyok voltak a termésátlagok közötti különbségek. Repcéből 2-3 tonna volt a hektáronként elért termés, ami szintén az országos átlaghoz közelít

- közölte az agrárszakértő. Hozzátette, a tavaszi nagy esőzések nem voltak jó hatással a gabonanövényekre, az eső és a vele járó magas páratartalom kedvezett a gombás megbetegedéseknek, illetve részben erre visszavezethetően a hektoliter-súlyok sem úgy alakultak, ahogy várták, azaz nincs megfelelő súlya a gabonának. Kiemelte, a felvásárlási árak még ettől is szomorúbbak, az árpáé 45-50 ezer forint, a búzáé 60-65 ezer forint tonnánként. A repce esetében a felvásárlási ár jelenleg 160-165 ezer forint tonnánként.

A termelők kompenzációs támogatást kapnak, ami mintegy 6 milliárd forintot jelent a gabona esetében, ez a nemzeti szabályozás szerint kerül kiosztásra. Mindez a kukoricára vetítve azt jelenti, hogy az 500 hektár alatti földtulajdonosok 100 hektárig tudnak kompenzációt igényelni október 1. és október 15. között, a tavalyi kukorica-termőföld területére vetítve. Ennek tükrében a gazdák úgy 6-8 ezer forint tonnánkénti kompenzációs árat kaphatnak - tudatta Szigeti Tamás.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?