Váratlan hírek jöttek a magyar búzáról: ezt sokan nem gondolták volna

Váratlan hírek jöttek a magyar búzáról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Augusztus első hetében befejeződött a gabonafélék aratása Kalocsán és környékén. A búza esetében a termés mind a mennyiséget, mind a minőséget tekintve elmaradt a várakozásoktól, és a hektoliter-súlya is alacsonyabb, mint amire a gazdák számítottak.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A búza felvásárlási ára a tavalyi felére, vagy az alá esett, következésképp az eladott mennyiség jó, ha az önköltséget fedezi majd. Jelenleg a feldolgozói, termelői raktárak jelentős tavalyi, illetve ukrán készletekkel bírnak, kereslet az új termények iránt lényegében nagyon kicsi. Ha valaki mégis venne gabonát, azért 60-70 ezer forintot, a hazánkban is irányadó európai árnál csak 30-35 százalékkal kevesebbet adna. A búzatermesztésnél a költségek elérik átlagosan a 450-470 ezer forintot hektáronként, miközben ez a közepesnek tekinthető 6 tonna per hektár átlagtermés és még a 70 ezer forint per tonnás ár mellett is 50 ezer forintot meghaladó hektáronkénti veszteséget jelent

- mondta Szigeti Tamás agrárszakértő, a Közép-Duna Menti Kiemelt Fejlesztési Térség agrárbiztosa a baon.hu-nak.

A vármegyében és Kalocsa környékén árpából, búzából hektáronként 5-6 tonna közötti átlagot értünk el, azaz az országos átlagot tudtuk hozni, de a vármegye északi és déli határát tekintve nagyok voltak a termésátlagok közötti különbségek. Repcéből 2-3 tonna volt a hektáronként elért termés, ami szintén az országos átlaghoz közelít

- közölte az agrárszakértő. Hozzátette, a tavaszi nagy esőzések nem voltak jó hatással a gabonanövényekre, az eső és a vele járó magas páratartalom kedvezett a gombás megbetegedéseknek, illetve részben erre visszavezethetően a hektoliter-súlyok sem úgy alakultak, ahogy várták, azaz nincs megfelelő súlya a gabonának. Kiemelte, a felvásárlási árak még ettől is szomorúbbak, az árpáé 45-50 ezer forint, a búzáé 60-65 ezer forint tonnánként. A repce esetében a felvásárlási ár jelenleg 160-165 ezer forint tonnánként.

A termelők kompenzációs támogatást kapnak, ami mintegy 6 milliárd forintot jelent a gabona esetében, ez a nemzeti szabályozás szerint kerül kiosztásra. Mindez a kukoricára vetítve azt jelenti, hogy az 500 hektár alatti földtulajdonosok 100 hektárig tudnak kompenzációt igényelni október 1. és október 15. között, a tavalyi kukorica-termőföld területére vetítve. Ennek tükrében a gazdák úgy 6-8 ezer forint tonnánkénti kompenzációs árat kaphatnak - tudatta Szigeti Tamás.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?