Kiderült: hiába termett elég, bőven vannak gondok a magyar búzával

Kiderült: hiába termett elég, bőven vannak gondok a magyar búzával

agrarszektor.hu
Az elmúlt héten tapasztalt durva esőzések és viharok miatt csaknem 30 ezer hektáron nem tudták betakarítani a búzát Magyarországon. Őszi búzából 5,6 tonna az átlag hektáronként, ami az előzetes termésbecslésnél kevesebb.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Rendkívüli aratási időszak volt 2023-ban, jó pár nappal megcsúsztak a munkák az esős időjárás miatt - mondta az InfoRádióban Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. 

Augusztus legelejéig néhol a 160 mm-t is meghaladó csapadékmennyiség következtében 20-30 ezer hektár búza betakarítatlanul kint fog maradni a területen. Ilyenre az elmúlt években nem volt példa; úgy átnedvesedett a talaj, hogy gépekkel nem lehetett rámenni. A párás, meleg idő következtében pedig a kalászok is kicsíráztak, tehát értéktelenné váltak

- közölte a szakember. Hozzátette, szerinte az aratási eredménye így is közepesen jók. 

Őszi árpából 5,5 tonna per hektárral fejeztük be még július 20. környékén az aratást. Őszi búzából 5,6 tonna az átlag. Az előzetes termésbecslésnél ez kevesebb, de ez az egész évre igaz mind a búza, mind az árpa tekintetében. Az őszi káposztarepce aratása hamarabb, és jó, hektáronkénti 3,1 tonnás eredménnyel fejeződött be.

Az eső területileg nem egyenlő erővel rombolt az ország különböző területein. A Dunántúlon csak viszonylag kis zónában okozott gondot.

Van 5,5 millió tonna körüli termés az országban, és 2,5 millió tonna a belső felhasználás búzából, ebből 1,2 millió tonna megy malomipari felhasználásra; van egy 800 ezer tonna igény állattenyésztésre, és 300 ezer tonna ipari felhasználásra, ugyanennyi pedig vetőmag számára", az e fölötti rész pedig exportalap.

Petőházi Tamás szerint jó lenne, ha a nyugat-európai árakat minél gyorsabban elérnénk mi is, ekkor lehetnének elégedettek a nyári munkákkal. Kiemelte, jelenleg exporttilalom van, de vannak még korábbról a magyar raktárakban ukrán gabonafélék, a szövetség bízik benne, hogy a kormány fenntartja az ukrán gabonabehozatali tilalmat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?