Aratják a kukoricát Zala megyében: itt vannak a friss számok a hozamokról

Aratják a kukoricát Zala megyében: itt vannak a friss számok a hozamokról

MTI
A kukorica több mint 60 százalékát betakarították Zala vármegyében, a 15 500 hektáros területen 8,9 tonna volt a hektáronkénti átlaghozam - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A termés idén az átlagosnál jobb minőségű, fuzáriumot, vagy bármely másfajta gombabetegséget elenyésző mennyiségben tapasztaltak - jelezte Sabján Krisztián. Hozzátette: a tárolókapacitási gondokról szeptemberben felmérést végeztek, a visszajelzések alapján ez kevés gazdálkodót érintett. A közel 8 ezer hektáron termelt napraforgó, valamint a 7 ezer hektáros szója betakarítása ősz elején befejeződött. Az olajos növényből átlagosan 2,89 tonna, szójából pedig 2,75 tonna termett hektáronként - ismertette a vármegyei elnök.

Kitért arra is, hogy a csapadékos időjárás miatt elhúzódott az őszi vetés. Az őszi búza - melynek tervezett vetésterülete csaknem 21 ezer hektár - 80 százalékát vetették el. A vetési szándék szerint őszi árpát 4,4 ezer hektáron termelnek, eddig 3,5 ezer hektáron került földbe a mag. A káposztarepcét 9650 hektáron vetették el. Az esőzések hátráltatják a szántóföldi munkákat, ugyanakkor a kikelő és fejlődő növényekre kedvező hatást gyakorolnak. Az állományok megfelelően fejlődnek, és az október végén elvetett táblák is "zöldülnek" - fogalmazott Sabján Krisztián.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?