Fáznak a növények a földeken: sokba kerülhet a magyar gazdáknak a korán jött hideg

Fáznak a növények a földeken: sokba kerülhet a magyar gazdáknak a korán jött hideg

agrarszektor.hu
A múlt hét közepe óta többször többfelé esett jelentősebb mennyiségű csapadék az országban, így mostanra az Alföld északkeleti részének kivételével mindenütt megáztak a talajok. A felszín közeli réteg kellő nedvességet kapott az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez illetve a már elvetett gabona csirázásához, keléséhez. Bár a hideg idő nem kedvez a kis növények fejlődésének, a folytatásban száraz időjárásra és lassú melegedésre van kilátás.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A mögöttünk álló bő egy hétben gyakran volt csapadékos idő az ország egyes részein - írja a met.hu. A múlt hét közepén a Dunántúlon és a középső országrészben hullott nagyobb mennyiség (15-45 mm), majd péntektől vasárnapig főként a déli, délnyugati országrészben esett 5-25 mm, a hét első napjaiban a déli, délkeleti országrészben mérhettünk 5-10 mm-t, szerdán pedig a Bükk hegység tágabb környezetében hullott számottevő csapadék. Így az elmúlt 10 napban az ország déli, délnyugati kétharmadán a sokéves átlagnál több, a Dunántúl nagy részén számottevően több eső esett. A 10 napos csapadékösszeg a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közének déli felén 20-80 mm között, a Tiszántúl nagy részén és az északi országrészben pedig 5-20 mm között alakult. A Bodrogközben és a Nyírségben azonban többfelé 1 mm sem esett, arrafelé szeptember utolsó hetében volt utoljára eső, így meglehetősen szárazak a talajok, míg máshol sáros talajfelszínekkel találkozhatunk. Azokon a területeken, ahol 20 mm fölötti mennyiség esett a középső talajréteg is átnedvesedett, így a Dunántúlon és a Kiskunság nagy részén 70% fölött alakul a felső fél méteres talajréteg növények számára hasznosítható víztartalma, míg az Alföld északi és keleti tájain ennél jelentősen szárazabb talajok a jellemzőek. A hőmérséklet a hétvége óta eltelt időszakban 3-4 fokkal hűvösebben alakult az ilyenkor szokásosnál. Szombat óta többször többfelé előfordultak talajmenti fagyok, melyek megcsípték a kerti veteményt, de néhol a két méteres magasságban is fagypont alá hűlt a levegő. A maximum értékek a csapadékos tájakon kevéssel 10 fok fölött, a naposabb területeken 15-17 fok között alakultak, majd a szerdán átvonult hidegfront hatására mindenütt több fokkal visszaesett a hőmérséklet.

A napraforgó betakarítása véget ért, és a kukorica betakarításával is jól haladnak, bár itt még sok az aratásra váró tábla. Nagy különbségek alakultak ki a terméshozamban attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület a nyár folyamán, de zömében átlag alatti értékek várhatók mindkét növény esetén, főleg a dél-alföldi területeken súlyos a probléma. A repce fejlődéséhez, a szeptemberi szárazságban vetett állományok egységesedéséhez igen jól jött az elmúlt hetek csapadékos időjárása, így a legtöbb helyen jól fejlett, 4-6 leveles táblák a jellemzőek, fejletlenebb állományok a szárazabb északkeleti országrészben találhatók. Az őszi árpa többfelé már kisorolt, az őszi búza vetése is folyamatban van. A kalászosok kezdeti fejlődéséhez az ország nagy részén kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban.

Az előttünk álló egy hétben jellemzően anticiklon alakítja időjárásunkat, az időjárási frontok csak súrolják térségünket. Száraz időre lehet számítani számottevő csapadék nélkül, de éjszakánként megjelennek a pára- és ködfoltok, melyek az erre érzékeny helyeken csak nehezen oszlanak fel. A hét első felében még sáros talajok lassan száradni, szikkadni fognak. Éjszakánként továbbra is hideg lesz, a derült, szélcsendes, fagyzugos területeken 0 és -3 fok közé hűl a levegő, míg máshol 0 és +5 fok között alakulnak a minimumok. Délutánonként viszont már péntektől országszerte 10 fok fölé melegszik a levegő, és a legmelegebb órákban 12-17 fokig emelkedik a hőmérséklet. A jövő hét közepén további néhány fokos melegedésre van kilátás, ami már a minimum értékekben is megjelenik majd.    

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?