Megjöttek a friss számok: döbbenetes eredményekkel zárulhat az aratás Zala megyében

Megjöttek a friss számok: döbbenetes eredményekkel zárulhat az aratás Zala megyében

MTI
Zala megyében a közel 50 ezer hektáros terület 70 százalékán végeztek az aratással - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A 6446 hektáron termelt őszi árpát betakarították, a hektáronkénti átlaghozam 5,6 tonna volt. Őszi búzából 5,5 tonna termett hektáronként, a csaknem 30 ezer hektárnyi terület közel 60 százalékán aratták le a gabonát - ismertette Sabján Krisztián. A 13 417 hektáron nevelt repce termése 2,6 tonna volt hektáronként. Az 540 hektáros tritikálé átlaghozama hektáronként 4,5 tonna, míg az 1231 hektáros tavaszi árpáé 4,6 tonna. A tritikáléból a termés 70 százalékát, tavaszi árpából pedig 30 százalékát takarították be. A zabföldeken is elkezdődött az aratás, az 587 hektáros területen 3,5 tonna termésre számítanak hektáronként - sorolta a NAK megyei elnöke. Hozzátette: a megye északi részeit sújtó aszályos időjárás miatt a termésátlagok alacsonyabbak, mint a korábbi években.

A tavaszi vetésű növények közül a csapadékhiány és a forróság leginkább a 26 150 hektáron termesztett kukoricát viseli meg. A napraforgó látszólag jobban bírja, de a tápanyagbeépülés gyengébb lesz a magokba - jelezte. A gazdálkodók jelenleg az aratási és a hozzá kapcsolódó munkákat (szalmabetakarítás, tarlóhántás) végzik. A másodvetések csak egy kiadósabb eső után kerülnek a földbe.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?