Súlyos gondok vannak a magyar földeken: tehetetlenek a gazdák

agrarszektor.hu
Rendkívüli aszály sújtja a magyar földeket, főleg az ország középső részén nagy a baj, ott a megszokotnál 80-90 milliméter kevesebb esett az elmúlt 90 napban. Ha néhány héten belül nem lesz csapadék, az őszi vetéseknél folyamatosan csökkenni fog a terméspotenciálja, a tavaszi vetéseknél pedig mérlegelni kell, hogy bele szabad-e kezdeni a munkába tejesen száraz talajállapotban, vagy bízni kell abban, hogy majd megjön az eső.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Rendkívül csapadékszegény volt az év első három hónapja Magyarországon, januárban például a lehullott csapadék a szokásosnak mindössze alig az egyharmadát érte el - mondta az Infostartnak Pál Márton, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. A csapadékösszegek az országnak a középső részén az elmúlt 90 napban néhol 14-15 millimétert mutatnak, ami 80-90 milliméterrel kevesebb a szokásosnál. Főleg az ország középső részén rendkívüli a csapadékhiány. Keletre és nyugatra haladva valamivel jobb a helyzet, de a keleti határnál is előfordulnak 40-50 milliméteres hiányok, míg nyugat felé haladva a 60 milliméter a jelemzőbb.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
Az elmúlt években egyre csökkenő csapadékösszegek láthatók. Egy 120 éves statisztikát megnézve, a tavaszi csapadékösszegek egyre csökkennek, és ez várhatóan a nyárral is így lesz, míg a téli csapadékösszegek növekvő tendenciát mutatnak. Az idei évkezdet az egyik leginkább csapadékmentesnek számít. A tendencia arra utal, hogy nagy szárazságok, illetve aszályok lesznek Magyarországon az idő előrehaladtával

- hangsúlyozta a meteorológus. Hozzátette, a következő napokban nem várható csapadék, a hétvégén lehet eső, de nem jelentős mértékű.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tavaly október-novemberben esett legutóbb számottevő csapadék Magyarországon, emiatt az országban szinte mindenhol jelentős a vízhiány a talajban. Ahogy korábban Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az Agrárszektornak elmondta, már hónapok óta tart a száraz, csapadékmentes időjárás, ennek pedig - ha most még nem is, de később mindenképpen - igen komoly következménye lehet a szántóföldi növénytermesztésre nézve. A talajok kiszáradása miatt ugyanis félő, hogy a tavaszi vegetációs időszakban növények nem jutnak majd elegendő vízhez, és attól lehet tartani, hogy egy újabb aszályos év áll a gazdák előtt. A szakember úgy fogalmazott, az lenne most az ideális, ha a következő időszakban jönne egy nagyon lassú, áztató eső, amiből a hiányzó 50-80 mm-nek legalább a fele leesne.

Ha nem lesz csapadék, az őszi vetésnek folyamatosan csökkenni fog a terméspotenciálja, jelentős terméskiesést okozva. A tavaszi vetéseket - árpa, napraforgó, kukorica - illetően elgondolkodtató, hogy tejesen száraz talajállapotban szabad-e belekezdeni a munkákba, vagy bízni kell abban, hogy majd megjön a csapadék. Az biztos, hogy komoly terméskockázatot rejt magában

 - tájékoztatta az Infostartot Petőházi Tamás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?