Ijesztő, ami a magyar földeken zajlik: ha nem jön drámai fordulat, nagy baj lesz

Már hónapok óta tart a száraz, csapadékmentes időjárás, ennek pedig - ha most még nem is, de később mindenképpen - igen komoly következménye lehet a szántóföldi növénytermesztésre nézve. A talajok kiszáradása miatt ugyanis félő, hogy a tavaszi vegetációs időszakban növények nem jutnak majd elegendő vízhez, és attól lehet tartani, hogy egy újabb aszályos év áll a gazdák előtt. Azzal kapcsolatban, hogy mekkora nehézségeket okozott eddig a szárazság a magyar földeken, illetve, hogy mi várható a következő időszakban, az Agrárszektor Petőházi Tamást, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökét kérdezte meg.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Noha már hónapok óta tart a száraz, komoly csapadékot nélkülöző időjárás Magyarországon, ez egyelőre még nem jelentett problémát a földeken. Ám ha a következő napokban, hetekben nem jön változás, akkor a tavaszi vegetáció megindulása után ez bizony komoly gond lehet a gazdák számára, mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Ekkorra ugyanis teljesen ki fog merülni a talajok vízkészlete

- figyelmeztetett Petőházi Tamás.

A szakember szerint múlt héten 1-2 milliméternyi csapadék esett csak a földekre, ám az elmúlt 90 nap csapadékmérlege szerint 50-80 milliméternyi csapadék hiányzik a talajokból országszerte. Ez a hiány pedig akkor fog problémát jelenteni, ha végre felmelegszik az idő, és a növények elkezdenének fejlődni. De nem fognak tudni megfelelően, mert egyszerűen nem lesz elég víz a talajokban. Ahogy a meteorológus Kovács Attila fogalmazott korábban, Magyarországot egy újabb aszály fenyegeti.

EZ IS ÉRDEKELHET

Petőházi Tamás a tavaszi vetési időszak kapcsán azt is elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben arra lehet számítani, hogy gyenge vízkészletű talajokba fognak vetni a magyar gazdák. A szakember úgy fogalmazott, az lenne az ideális, ha a következő időszakban jönne egy nagyon lassú, áztató eső, amiből a hiányzó 50-80 mm-nek legalább a fele leesne. Arra a kérdésre, hogy mit kell érteni lassú eső alatt, a GOSZ elnöke kifejtette, hogy a csapadék intenzitásának 4 mm/óra alattinak kellene maradnia, ez ugyanis az az intenzitás, amit a jó szerkezetű talaj gond nélkül el tud nyelni. Ha ettől gyorsabb, hevesebb csapadék esne, az már rombolná a talaj szerkezetét, mert az képtelen lenne elnyelni a vizet, ami így elfolyna a felszínen.

A vetés kapcsán a szakember úgy fogalmazott, hogy 2022-ben nem várható komoly meglepetés. A magyar gazdák nagyjából hasonló területen fognak tudni vetni, mint az előző évben.

A napraforgónál várható egy kis területnövekedés, ám a többi növény vetésterületét illetően nem lesz komolyabb változás

- ismertette Petőházi Tamás.

Ami a növényvédelmet illeti, a GOSZ elnöke elismerte, hogy várhatóan idén is lesz probléma a kártevőkkel és a kórokozókkal. Ahogy fogalmazott, ha áprilisban, illetve május elején lennének hideg esők, az sokat tudna segíteni a kártevők ellen, de ezt most még nem lehet előre látni. Petőházi Tamás emellett a műtrágyahelyzet kapcsán elmondta, hogy aki nem gondoskodott előre a megfelelő mennyiségű műtrágya beszerzéséről, az komolyan megjárhatja a következő időszakban.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?