Óriási pusztítást végez az időjárás Európában: felbecsülhetetlen a kár a földeken

Óriási pusztítást végez az időjárás Európában: felbecsülhetetlen a kár a földeken

agrarszektor.hu
A júliusi hőség nemcsak hazánkban okozott jelentős károkat a mezőgazdaságban, hanem Európa nagy részén is. A kontinens nyugati részén ráadásul további komoly károkra számítanak a gazdák, ugyanis a napokban egy újabb, immár harmadik hőhullám kezdte éreztetni a hatását. Ami Magyarországot illeti, hiába reménykedtek a termelők, az elmúlt napokban még az országba betörő hidegfront ellenére sem fordult csapadékosabbra az időjárás. Azonban még nincs minden veszve, a magyar gazdák az agrár kárenyhítési rendszeren és egyéb lehetőségeken keresztül segítséghez juthatnak a veszteségeik csökkentése érdekében.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A következő napokban is folytatódik Európa nagy részén az a száraz és forró időjárás, amely jóformán példa nélkül való a történelemben. Július során a hőhullámok óriási károkat okoztak az agráriumban, de nemcsak Magyarországon, hanem még azokban az országokban is, ahol az öntözéses szántóföldi művelés aránya jóval magasabb, mint hazánkban - írta meg a Világgazdaság. A szárazság mellett azonban más szélsőséges időjárási jelenségekkel is meggyűlt a gazdálkodók baja, és attól lehet tartani, hogy ezeknek a kihívásoknak még nincs vége. A nemzetközi szakmai szervezetek számításai szerint az idei év az élelmiszer-termelésben a korábbi várakozásokhoz képest jóval nagyobb veszteséggel fog zárulni.

Franciaországban a legutolsó becslések szerint a júliusi kánikula és szárazság jelentős károkat okozott a kukoricában: a várakozások szerint a termés több mint 30%-a kifejezetten gyenge minőségű lesz. A terméskiesés mértéke is jelentős, ám emellett még további károkkal is számolnak a francia termelők. Az aszály miatt ráadásul jelentősen lecsökkent a folyók vízszintje, ebből kifolyólag az ország szinte teljes területén vízfelhasználási korlátozás van érvényben. Ez a gazdáknak kimondottan fájdalmas lépés, mivel így ott sem jut elegendő víz a növényeknek, ahol kiépített öntözési infrastruktúra lenne. A szárazság negatív hatásait az állattartók sem úszták meg: a legelők nagy része kiszáradt, így jelentősen nőttek a takarmányozási költségek. És hogy a helyzet még kritikusabb legyen, érkezik az újabb hőhullám Nyugat-Európába. Franciaországban ez már a harmadik olyan időszak lesz 2022 nyarán, amikor 35 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérséklet az ország legnagyobb részén.

A szélsőségesen száraz időjárás miatt azonban nemcsak Franciaországban van érvényben az édesvíz-felhasználás állami korlátozása, hanem Hollandiában is. Ebben az országban szintén drámai a helyzet: noha az országban az elmúlt napokban valamelyest csapadékosabbra fordult az időjárás, a csapadékhiány, így a talaj és a felszíni vizek vízhiánya továbbra is súlyos. Problémákat okoz az is, hogy a talajvíz szintje aggasztó mértékben süllyed, valamint Hollandia nyugati felében a folyók alacsony vízszintjét is meg kell említeni, mivel ennek köszönhetően a folyók egyre kevésbé képesek visszaszorítani a tengervizet, ezért a talajok sótartalma egyre magasabb. A szikesedés hosszú távon is jelentős károkat okoz a mezőgazdaságban.

Az idei nyár szélsőséges időjárásának egyik legnagyobb elszenvedője Olaszország.  Az ország egyik legfontosabb vízforrásának számító Pó folyó egyes helyeken szinte teljesen kiszáradt. Az olasz hatóságok szerint a szántóföldi növényeknél és a kertészetekben 10-10%-os terméskiesést okozott az aszály. A csapadékosabbra forduló időjárásnak sem örülhettek az olaszok: a heves viharokat kísérő jégesők sokkoló pusztítást okoztak, és ott sem kímélték a szántókat, kertészeteket, ahol kevésbé volt kritikus az aszály.

Magyarországon is elmaradt a hét végén az esőzés: hiába érkezett meg a hidegfront, tovább tombol az aszály. A búzánál elkönyvelt mintegy 25%-os terméskiesés után mára a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek nagy részén megsemmisült, és most már a Dunántúl termését fenyegeti. Az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni. A helyzet az egész ágazatban rendkívüli, az alföldi területeken tragikus. A magyar gazdák a már ismert agrárkárenyhítési rendszeren túl egyéb segítséget is kapnak a kormánytól, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?