2022. október 5. szerda Aurél

Óriási pusztítást végez az időjárás Európában: felbecsülhetetlen a kár a földeken

agrarszektor.hu
A júliusi hőség nemcsak hazánkban okozott jelentős károkat a mezőgazdaságban, hanem Európa nagy részén is. A kontinens nyugati részén ráadásul további komoly károkra számítanak a gazdák, ugyanis a napokban egy újabb, immár harmadik hőhullám kezdte éreztetni a hatását. Ami Magyarországot illeti, hiába reménykedtek a termelők, az elmúlt napokban még az országba betörő hidegfront ellenére sem fordult csapadékosabbra az időjárás. Azonban még nincs minden veszve, a magyar gazdák az agrár kárenyhítési rendszeren és egyéb lehetőségeken keresztül segítséghez juthatnak a veszteségeik csökkentése érdekében.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A következő napokban is folytatódik Európa nagy részén az a száraz és forró időjárás, amely jóformán példa nélkül való a történelemben. Július során a hőhullámok óriási károkat okoztak az agráriumban, de nemcsak Magyarországon, hanem még azokban az országokban is, ahol az öntözéses szántóföldi művelés aránya jóval magasabb, mint hazánkban - írta meg a Világgazdaság. A szárazság mellett azonban más szélsőséges időjárási jelenségekkel is meggyűlt a gazdálkodók baja, és attól lehet tartani, hogy ezeknek a kihívásoknak még nincs vége. A nemzetközi szakmai szervezetek számításai szerint az idei év az élelmiszer-termelésben a korábbi várakozásokhoz képest jóval nagyobb veszteséggel fog zárulni.

Franciaországban a legutolsó becslések szerint a júliusi kánikula és szárazság jelentős károkat okozott a kukoricában: a várakozások szerint a termés több mint 30%-a kifejezetten gyenge minőségű lesz. A terméskiesés mértéke is jelentős, ám emellett még további károkkal is számolnak a francia termelők. Az aszály miatt ráadásul jelentősen lecsökkent a folyók vízszintje, ebből kifolyólag az ország szinte teljes területén vízfelhasználási korlátozás van érvényben. Ez a gazdáknak kimondottan fájdalmas lépés, mivel így ott sem jut elegendő víz a növényeknek, ahol kiépített öntözési infrastruktúra lenne. A szárazság negatív hatásait az állattartók sem úszták meg: a legelők nagy része kiszáradt, így jelentősen nőttek a takarmányozási költségek. És hogy a helyzet még kritikusabb legyen, érkezik az újabb hőhullám Nyugat-Európába. Franciaországban ez már a harmadik olyan időszak lesz 2022 nyarán, amikor 35 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérséklet az ország legnagyobb részén.

A szélsőségesen száraz időjárás miatt azonban nemcsak Franciaországban van érvényben az édesvíz-felhasználás állami korlátozása, hanem Hollandiában is. Ebben az országban szintén drámai a helyzet: noha az országban az elmúlt napokban valamelyest csapadékosabbra fordult az időjárás, a csapadékhiány, így a talaj és a felszíni vizek vízhiánya továbbra is súlyos. Problémákat okoz az is, hogy a talajvíz szintje aggasztó mértékben süllyed, valamint Hollandia nyugati felében a folyók alacsony vízszintjét is meg kell említeni, mivel ennek köszönhetően a folyók egyre kevésbé képesek visszaszorítani a tengervizet, ezért a talajok sótartalma egyre magasabb. A szikesedés hosszú távon is jelentős károkat okoz a mezőgazdaságban.

Az idei nyár szélsőséges időjárásának egyik legnagyobb elszenvedője Olaszország.  Az ország egyik legfontosabb vízforrásának számító Pó folyó egyes helyeken szinte teljesen kiszáradt. Az olasz hatóságok szerint a szántóföldi növényeknél és a kertészetekben 10-10%-os terméskiesést okozott az aszály. A csapadékosabbra forduló időjárásnak sem örülhettek az olaszok: a heves viharokat kísérő jégesők sokkoló pusztítást okoztak, és ott sem kímélték a szántókat, kertészeteket, ahol kevésbé volt kritikus az aszály.

Magyarországon is elmaradt a hét végén az esőzés: hiába érkezett meg a hidegfront, tovább tombol az aszály. A búzánál elkönyvelt mintegy 25%-os terméskiesés után mára a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek nagy részén megsemmisült, és most már a Dunántúl termését fenyegeti. Az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni. A helyzet az egész ágazatban rendkívüli, az alföldi területeken tragikus. A magyar gazdák a már ismert agrárkárenyhítési rendszeren túl egyéb segítséget is kapnak a kormánytól, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01