Nagy a baj Olaszországban: komoly gondokkal küzdenek a paradicsomtermesztők

Nagy a baj Olaszországban: komoly gondokkal küzdenek a paradicsomtermesztők

agrarszektor.hu
A Coldiretti prognózisa szerint 5,4 millió tonna ipari paradicsomot takarítanak be idén Olaszországban. Ez mintegy 11 százalékkal lesz kevesebb a tavalyi mennyiségnél.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legnépesebb olasz gazdaszervezet, a Coldiretti a júniusi és júliusi hőhullámok, valamint az országban - és Európában - tapasztalható aszály miatt 5,4 millió tonnára becsüli az idei belföldi ipari paradicsom termést. Ez mintegy 11%-kal marad el az előző évben betakarított mennyiségtől - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Az aszály mellett az idén a gazdáknak a műtrágyák, az üzemanyagok és a csomagolóanyagok árának drasztikus emelkedésével is meg kellett küzdeniük, a Coldiretti szerint a csomagolás már többe kerül, mint maga a termék. Például egy 700 ml-es, 1,3 euróba kerülő üveges paradicsomszósz esetében az ár 10%-át a palack, 8%-át a paradicsom teszi ki, míg 18%-ot a feldolgozás, 6%-ot a szállítás, 3%-ot a fedő, 2%-os a reklám, 53%-ot pedig a disztribúciós költségek adnak ki.

A gazdaszövetség az ipari paradicsom idei termőterületét 70 ezer hektár környékére teszi, amelyen 6500 gazdaság termeli az alapanyagot 90 feldolgozó számára. A legjelentősebb termesztőkörzetek közé Emilia-Romagna, Lombardia, Campania és Apulia tartoznak. Az ágazat tavaly 3,7 milliárd euró értékben állított elő termékeket, ennek 50%-a exportra került. Olaszország Kalifornia után a világ második legjelentősebb termelője, Európában Spanyolország és Portugália előtt, a globális termelés 15%-át adja. Az olasz ipari paradicsomról itt olvashat bővebben:

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13