Van miért aggódni: nem tudni, mi lesz az idei paradicsomterméssel

Van miért aggódni: nem tudni, mi lesz az idei paradicsomterméssel

agrarszektor.hu
Megkezdődött az ipari paradicsom a betakarítása az északi félteke legtöbb országában, ám rengeteg a kérdőjel az idei termés körül. A vízellátottság kérdése és a szélsőséges hőség ugyanis számos országban aggodalomra ad okot. Magyarországon az aszály mellett ráadásul a gyapottok-bagolylepke is komoly problémát okoz az állományokban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az északi félteke legtöbb országában megkezdődött az ipari paradicsom a betakarítása. Az elmúlt hetekben tapasztalható forró és száraz időjárás, illetve ezzel összefüggésben a vízellátottság kérdése azonban számos országban aggodalomra ad okot - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. De mi várható itthon és a nagyvilágban az ipari paradicsom tekintetében?

Magyarországon idén nemcsak az aszály jelent problémát a termesztőknek

Hazánkban az ipari paradicsom azon kevés zöldségkultúrák egyike, amely sikeresen zárhatta az elmúlt éveket. Már a tavalyi évben is fokozott önzésre volt szükség, az idei aszály következtében ennek jelentősége pedig még nagyobb. Június vége és július hőmérsékleti rekordokat döntögetett. Vannak olyan földek, amelyek egész évben eddig csak 60-70 mm természetes csapadékot kaptak. A fő ipari paradicsom termesztő területeken is komoly aszály alakult ki, sok helyen nem elegendő a rendelkezésre álló az öntözési kapacitás. Néhány megyében a gyapottok bagolylepke okoz komoly problémát, amely ellen fokozott védekezésre volt eddig szükség. A jelentések alapján az öntözött területeken általánosságban jó termés várnak. Az idén 1471 hektáron termesztenek ipari paradicsomot, elmaradva az előző évekhez képest. Az előzetes termésbecslések alapján a hazai termésátlag 61,9 tonna/hektár körül alakul, ami mintegy 87 788 tonna betakarított termést jelenthet.

Franciaországban is gondokat okozott a hőség és a szárazság

A hőhullám felgyorsította az érést, és némi aggodalomra ad okot. Délkeleten két feldolgozó üzem már üzemel, és jó minőségről számolnak be. A középső és késői ültetések a hőség miatt virágelhullást eredményezett. A vízellátottsággal nincs probléma a régióban, a szántóföldeket a Rhone folyóból öntözik. Délnyugaton, ahol a szüret a 31. hét végén, augusztus 5-e körül kezdődik, a szezon végén öntözési problémák merülhetnek fel. Az előrejelzés továbbra is 150-155 ezer tonna, de a paradicsom gyümölcsmoly és a takácsatka a kései termésnél még gondokat okozhat.

Görögországban már megkezdődött a betakarítás

A betakarítás néhány nappal ezelőtt kezdődött a déli régióban, és a jövő héten a központi régióban is megkezdődik. Az előrejelzés alapján 370 ezer tonnát mutat.

Olaszországban egyre nagyobb kihívást jelent a hőség és a vízhiány

Néhány észak-olaszországi feldolgozóban már július közepén megkezdődött a 'pomodorini' és 'datterini' feldolgozása. A tervek szerint néhány további üzem még ezen a héten elindul, de a legtöbb július 25-én nyitja meg kapuit, egy héttel korábban, mint tavaly. A júniusi és júliusi hőhullámok felgyorsították az érést, és némi virágelhalást okoztak, ami a szezon közepén és végén csökkenteni fogja a terméshozamot. Komoly aggodalomra ad okot a vízellátás, mivel a múlt hét óta a legtöbb folyóból nem lehet vizet szivattyúzni, és nehéz lesz az összes földterületet kutakból öntözni, ráadásul ez drágább is lesz. Eddig a minőség (brix, szín) jónak tűnik. Az előrejelzés egyelőre 2,75 millió tonna.

Dél-Olaszországban hasonló a helyzet: a magas hőmérséklet valószínűleg hatással lesz a kései termés hozamára. Az elmúlt két hónapban nem esett az eső, de jelenleg a víztározók még tele vannak. A termés körülbelül egy héttel korábban van, mint a tervezett. A minőség jónak tűnik, bár a hőség miatt aggályos a kockára vágott paradicsom állaga, ezért a gyárak korábban kezdik meg a feldolgozását. A gáz ára komoly aggodalomra ad okot a gyárak számára, amelyeknek nincs fix áras szerződésük.

Még nem lehet tudni, milyen hatása lesz Portugáliában a hőségnek

A múlt heti 45 Celsius-fokos hőhullám valószínűleg hatással lesz a termésre, különösen a homokos területeken, de a hatások csak a szezon közepén lesznek teljesen ismertek. Az érés felgyorsult, és néhány gyár a jövő hét végén kezdi meg a termelést, de a legtöbb augusztus első hetében nyitja meg kapuit. Az előrejelzés alapján1,4 millió tonnára számítanak.

Spanyolországban várhatóan jelentősen csökkenni fog a terméshozam

Andalúziában a termelés 60%-kal lesz kevesebb, mint tavaly, mivel több gyár nem nyit ki, vagy csökkenti a mennyiséget. A betakarítás ebben a régióban szintén a jövő héten kezdődik, míg északon augusztus közepén. A hőhullámok minden régiót érintettek, és ez egy kihívásokkal teli szezon lesz. A korai terméshozam várhatóan csökken, de az előrejelzés jelenleg változatlanul 2,385 millió tonna.

Egyiptomban minden adott egy tökéletes szezonhoz

Az összes gyár már nyitva van, és a szezon közepén járnak. Az időjárás kedvező, a minőség jó, magas brix-értékkel és színnel.

Tunéziában jelentősen csökkent a várható termésátlag

Július 18-ig a 12 671 hektárnyi terület 55%-át takarították be, az átlagos terméshozam mindössze 48,1 tonna/hektár volt, ami a vízhiány, a magas hőmérséklet és a felületek egy részének késői bevetése miatt. Ennek következtében eddig mindössze 332 315 tonna termést dolgoztak fel, ami 58,5%-os csökkenést jelent a 2021-es év azonos időpontjában feldolgozott mennyiséghez képest. A július 11. és 18. közötti időszakban naponta átlagosan 20 751 tonna került feldolgozásra. Az alacsony hozam miatt 600 ezer tonnára csökkent a várható termésátlag.

Törökországban még csak most kezdődött a betakarítás

A betakarítás csak néhány napja kezdődött meg délen. Az azonnali árak jelenleg 2100 TRY (116 euró - 119 USD) körül vannak, a szerződéseknél magasabbak. 2,1 millió tonna termést várnak.

Ukrajnában az ipari paradicsom szezonjára is rányomta a bélyegét a háború

A termés 150 és 200 ezer tonna között várható, attól függően, hogy az oroszok elhagyták-e a területet, vagy hol lesz a frontvonal a feldolgozás idején. Az oroszok által elfoglalt gyárban, Herszon térségében tárolt paradicsompürét a jelek szerint a jogos tulajdonos engedélye nélkül kínálják kereskedelmi forgalomba, ezért megvásárlása bűncselekménynek minősül.

Kaliforniában a szélsőséges hőség okoz gondokat

Az elmúlt tíz napban az állam legtöbb részén ismét 37,8 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek. A betakarítás az állam déli részén már javában zajlik, és a jövő héten északon is megindulhat a szállítás. A korai, júliusi betakarítású szántóföldek a tavaszi vegetációs időszak miatt átlagosan rosszabbul teljesítenek.

Kanadában jókor érkezett a csapadék

A paradicsomtermés összességében jónak tűnik, az ontariói száraz időjárás ellenére. Az elmúlt néhány napban kisebb mennyiségű eső esett, és az előrejelzések szerint még több is fog esni, ami javítani fogja mind a minőséget, mind a terméshozamot. A betegségnyomás a szezon során alacsony maradt. A száraz időjárás miatt a korábban ültetett termésnél némi virágvégrothadás tapasztalható. A betakarítás augusztus közepén kezdődik.

Japánban is komolyan befolyásolta az idei szezont a hőség

A 470 hektárnyi beültetett területre 29 ezer tonna feldolgozandó paradicsomot becsülnek. Június végétől július elejéig országszerte folytatódtak a forró napok, és a növekedés kissé késett, de július közepére helyreállt a tendencia. A Kanto régió egyes részein már július elején megkezdődött a betakarítás.

Dél-Afrikában jelentősen lecsökkent a termelés

Dél-Afrika 2,2 ezer hektáron 166 ezer tonna termést tervezett betakarítani 2022-ben. A tervezett mennyiség mintegy 80%-át már feldolgozták. A szezon 2022 októberében ér véget, és jelenleg 120 ezer tonnára, vagy még ennél is alacsonyabbra prognosztizálják. A téli termőterületek a szezonon kívüli csapadékot kaptak, ami a termelői hozamokat és a gyári szállításokat csökkenő tendenciába hozta. A 75 tonna/hektáros átlagtermés már 55 tonna/hektáros termésre csökkent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?