Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják a paradicsomot az olasz piacokon

agrarszektor.hu
Jelentős áremelkedés figyelhető meg az olasz piacokon, a cherry paradicsom nagykereskedelmi ára 20%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. A szakértők szerint a következő időszakban további áremelkedésre lehet még számítani paradicsomfronton.

Augusztus végétől október elejéig 16%-kal nőtt a paradicsom ára a veronai nagybani piacon az üvegházi termények magasabb áramköltségei miatt, ráadásul a piaci kínálat is ritkásnak mondható. Július közepén 1 kg cherry paradicsom nagykereskedelmi ára még 1,04 dollár volt, ami szeptember elejére 2 dollár fölé kúszott, majd október 10-én már 2,73 dollárnál tartott - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A paradicsomtermesztők (különösen Észak-Olaszországban) az extrém nyár végi melegben vízhiány miatt öntözési nehézségekkel küzdöttek, ami jelentősen csökkentette a szabadföldi termékek kínálatát. Szakértők szerint az üvegházakból származó paradicsomok ára a következő időszakban további emelkedést mutat majd, különösen azért, mert Hollandiában és Németországban az üvegházi termesztés volumene az elszálló áram- és gázárak miatt a szokásosnál kisebb lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?