Tönkölybúza

A tönkölybúza a bronzkortól kezdve a középkorig fontos szerepet játszott a népélelmezésben. Ma pedig a megváltozott táplálkozási szokásoknak köszönhetően ismét nagyobb figyelmet kap.

A tönkölybúza jellemzői

A tönkölybúza egyéves vagy áttelelő egyéves fű, egyenes, nagyon magas növésű, 60-180 cm magas szárakkal. Ezek, ha rossz az időjárás, könnyen megdőlnek, elfekszenek. A nyelvecske rövid, a levélhüvely csúcsán fülecske fejlődik ki. A tönkölybúza levéllemeze szürkészöld, kopasz vagy gyéren szőrös. A kalász karcsú, hosszúkás, keresztmetszete határozottan 4 élű, éréskor meghajlik. A füzérkék egymástól mintegy 5 mm távolságban helyezkednek el, ezért a tönkölybúza virágzata nagyon laza, és a füzérkék nem fedik át ellentétes oldalról egymást. Színük szürkészöld, belső oldaluk domború, többvirágúak, éréskor fajta szerint változóan fehéresek, szalmasárgák vagy kékesfeketék.

A toklász tojásdad, 9 erű, kopasz vagy szőrös is lehet, csúcsa tompa, fajta szerint szálkátlan vagy rövid szálkás, igen ritkán még hosszabb szálkája is lehet. A szemtermést szorosan burkolják a fakóvöröstől az élénksárgáig változó színezetű toklászok. A tönkölybúza júniusban virágzik. Nyáron meleg és száraz, rendszerint meszes, részben nehéz agyagos és vályogos talajokat kedveli. A tönkölybúza kevésbé érzékeny a hidegre a többi búzafajnál, ezért vethetik magasabb fekvésű helyeken, mintegy 900 m tengerszint feletti magasságig.

A tönkölybúza felhasználása és gyógyító hatása

Manapság egyre többen figyelnek oda a táplálkozásukra, így a tönkölybúza is előtérbe került. A ma ismert búzafajták több termést hoznak, magasabb a sikér, vagyis a glutén tartalmuk, és könnyebb őket termeszteni, viszont a tönkölybúzának egy olyan erős héja van, amely megvédi a magot minden szennyeződéstől, sőt akár a radioaktív sugárázástól is. Mivel a kemény héj megvédi a magokat, éppen ezért kevesebb vegyszer kell a termesztéséhez, sőt a szállításkor sem veszít a tápértékéből. A tönkölybúza erősíti a szervezet védekezőképességét, magas rost tartalma miatt javítja a bélműködést és az emésztést, kovasav tartalma miatt pedig ruganyossá teszi a bőrt, a hajat és a körmöt. Segíthet enyhíteni az alvászavarokat és a fejfájást is. Magas vitamin -és ásványi anyagtartalma miatt fogyasztásával, mérsékelhető a vérszegénység, és frissítő hatással is rendelkezik. Mivel gazdag fehérjében és rostokban a tönkölybúza, különösen ajánlott legyengült és vitaminhiányos betegség esetén is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon