Szörnyű viharok és jég tarolták le Olaszországot: a folytatásban sem lesz köszönet

Szörnyű viharok és jég tarolták le Olaszországot: a folytatásban sem lesz köszönet

agrarszektor.hu
Nincsenek irigylésre méltó helyzetben az olasz termelők. A korábbi hőséget jégesőkkel és tornádókkal váltotta fel egy hidegfront, de az előrejelzések szerint a következő hét második felétől ismét visszatér a kánikula Olaszországba.

Teljesen ki vannak szolgáltatva az időjárásnak az olasz termelők. Míg a hét elején az aszály miatt kérték a vészhelyzet kihirdetését az ország öt tartományában, a hét második felében, csütörtökről péntekre virradóan egy gyorsan érkező hidegfront vonult át a forró országon, ami rendkívül heves feláramlást eredményezett. Az olasz csizma több pontján is tornádók és jégesők alakultak ki, a legerősebb jégveréseket Észak-Olaszországban, Veneto, Lombardia és Emilia-Romagna tartományokban észlelték, de Bolzano térségét is beterítette a jég - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Egyes helyeken akár 7-9 centiméter átmérőjű, 70-90 grammos, legalább 130 kilométer/órás sebességgel zuhanó jégdarabok törték be a gépjárművek szélvédőit, a palatetőket, de rommá verték a kint felejtett műanyag kerti bútorokat is. A kertészeti kultúrákban okozott károk felmérése még zajlik.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a hosszabb távú előrejelzések ugyanakkor a hőség visszatérését jelzik. A korábban Angliában, Readingben működő, majd Bolognába áthelyezett Közép-Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Adatközpont (ECMWF) szuperszámítógépének legfrissebb modelljei szerint július 15-én ismét extrém forróság uralkodik majd Olaszországban, amely július 20-án éri el tetőpontját. Ekkor körülbelül 40 Celsius-fok várható az amúgy is súlyos aszállyal küzdő Pó-völgyében, Rómában, Firenzében, de Pugliában, Szicilia és Szardínia területén pedig 43-44 Celsius körüli csúcshőmérsékletet prognosztizálnak. A számítógépes modell szerint az augusztus is jóval forróbb lesz az előző években tapasztaltnál.

Az idei nyár forró időjárását az olasz meteorológusok által Charon (Caronte) névre keresztelt afrikai anticiklon okozza. A névadás nem véletlen: a Sztüx folyón a lelkeket alvilág bejáratához szállító révész a megszokottból egy forróbb klímába átvezető folyamat szimbólumaként szolgál. Ez az anticiklon az idei nyáron a július 6-áig terjedő időszakban a szokásosnál 7-12 Celsius-fokkal melegebb levegőt szállított Olaszország fölé. Az utóbbi években ebben az időszakban átlagosan 27-28 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek, az idén azonban ez 38 Celsius-fok környékén alakult.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03