Elkezdtek kiszáradni a folyók Olaszországban: vészhelyzet kihirdetését kérik

Elkezdtek kiszáradni a folyók Olaszországban: vészhelyzet kihirdetését kérik

MTI
A hosszan tartó súlyos aszály miatt annyira elapadt a leghosszabb olasz folyó, a Pó vize, hogy már a sós tenger nyomul be a medrébe. Több folyónál okoz problémát az aszály az országban, a szárazság sújtotta régiók a kormány segítségét várják. Ugyanakkor Mario Draghi miniszterelnök rámutatott, a víztározók és -vezetékek olyan ramaty állapotban vannak, hogy a víz 30 százaléka veszendőbe megy. Mindeközben Emilia-Romagna tartomány elnöke országos vészhelyzet kihirdetését kérte az olasz kormánytól a súlyos aszály miatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A néhány napos adatok szerint már 30 kilométer hosszan keveredett össze az édesvíz a sós tengervízzel, amire eddig még nem volt példa a feljegyzések kezdete óta. Az aszály következtében elapadt folyó medre még jobban kiszárad a só miatt. Az aszály a mezőgazdasági termelés 30 százalékát és az állattartás felét veszélyezteti a Pó-síkságon az ágazati szövetség szerint. Az elmúlt napok nem túl nagy esői csak a Pó mellékfolyóin eredményeztek némi javulást. A 652 kilométeres Pó mentén mindenütt a "súlyos aszály" fokozatát jelzik a mérőállomások. A lombardiai Cremonánál a folyó szintje 8,20 méterrel marad el a szezonális átlagtól.

A Rómán végigkanyargó Tevere folyó szintje is nagyon mélyre süllyedt a szárazság miatt. A Tevere helyenként már nem több egy sekély pocsolyánál - érzékeltette a helyzetet a La Repubblica című lap. A kiszáradó folyó medréből biciklik, elektromos rollerek és más limlomok kerülnek elő. Az alacsony vízszint miatt nem járnak a turistákat szállító kompok. A halakat pusztulás fenyegeti.

Mindeközben Stefano Bonaccini, Emilia-Romagna tartomány elnöke levélben kérte Mario Draghi olasz miniszterelnököt, hogy a súlyos aszály miatt nemzeti vészhelyzet kihirdetését rendelje el - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Tekintettel az időjárási körülmények természetet, népességet és a mezőgazdaságot egyaránt érintő jellegére és súlyosságára, amelyek az elkövetkező hónapokban még súlyosbodhatnak is, az Emilia-Romagna régió egész területén kibontakozó súlyos aszály miatt nemzeti vészhelyzet kihirdetését kérjük.

Bonaccini szerint a sürgősen és középtávon bevezetendő intézkedések 36,7 millió euró költségvetési keretet igényelnek. Az országos gazdaszervezet, a Coldiretti regionális tagozata szerint tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a Pó alacsony vízszintje miatt az Adriai-tenger sós vize csaknem 30 km-re visszaáramlott a folyóba, ami a környék élelmiszertermelésének akár 30%-át is veszélybe sodorhatja. A szervezet helyzetjelentése szerint jelenleg a régió gyümölcstermelésének 15%-a ment veszendőbe a 40°C-ot meghaladó napi csúcshőmérsékleti értékek miatt, és a 2022-es év eddigi csapadékösszege nem éri el a sokéves átlag felét sem. A Pó alacsony vízszintje miatt "gyakorlatilag felismerhetetlenné vált", és a környékbeli tavak feltöltöttsége is jóval az átlag alatti (Lago Maggiore: 26%, Comói-tó: 11%, Garda-tó: 54%). A vészhelyzet nem korlátozódik Emilia-Romagna tartományra, mivel az aszályhelyzet Olaszország teljes területének 28%-át érinti.

Ettore Prandini, a Coldiretti elnöke szerint a folyók és tavak jelenlegi állapota, az emelkedő hőmérsékletek és a szárazság nemzeti élelmiszer-termelési kapacitásokra kifejtett hatásai miatt fel kell gyorsítani az országos víztározó rendszer kiépítésének és bővítésének ütemét.

Olaszország a csapadékvíznek mindössze 11%-át képes felfogni, ám egy megfelelően működő országos rendszerrel ez akár 50%-ra is növelhető lenne, így képesek lennénk elkerülni az idei hasonló, és már nem először jelentkező krízishelyzeteket.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?