Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

agrarszektor.hu
Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, ennek dacára a tavalyi nyarat a magyar mezőgazdaság is megszenvedte az aszály miatt. Ezért a vízgazdálkodás jelenlegi legfontosabb feladata megtartani a vizeket a tájban, a folyók holtágaiban.     

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A föld- és vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodás elengedhetetlen a globális élelmezésbiztonság eléréséhez - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete Európai Mezőgazdasági Bizottságának ülésén, szerdán. A víz nem áll korlátlanul rendelkezésünkre, a Föld számos országának lakossága, természetes élővilága már most vízhiánnyal küzd, ezért is érdekünk és közös felelősségünk vízkészleteink védelme és fenntartható használata.  A felszíni vizek megfelelő tárazásával, átvezetésével, elosztásával, valamint mezőgazdasági öntözési célú felhasználásával csökkenteni lehet a klímaváltozás káros hatásait, ezért hazánk a felszíni vízből való öntözést részesítjük előnyben - mondta el Nagy István.

A miniszter beszédében kiemelte, a megfelelő mennyiségű, egészséges és jó minőségű élelmiszertermelés alapja a termőföld. Az egészséges talaj azonban nemcsak az élelmezésbiztonságot, hanem a környezet- és klímavédelmet is szolgálja, hiszen szénmegkötő és tisztítóképessége is kiemelkedő, ami kihat az élet minőségére is. Hazánkban a termőföld, a talaj rendkívül fontos környezeti erőforrás és egyben gazdasági tényező, ezért a hazai agrárpolitika kiemelten kezeli a talajjavítás és a fenntartható talajművelés kérdését. Nagy István aláhúzta továbbá a kutatás-fejlesztés, az innováció, az oktatás és a globális együttműködés szerepének jelentőségét a fenntartható gazdálkodás elérésében - írja közleményében az Agrárminisztérium.

Magyarország 2023. szeptember 27-28. között ad otthont az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete Európai Mezőgazdasági Bizottsága ülésének csaknem 40 európai és közép-ázsiai ország részvételével, melynek idei témája „A föld- és vízkészletek fenntartható felhasználása Európában és Közép-Ázsiában”. A kétnapos eseményen a résztvevők tematikus ülések során mélyrehatóan vizsgálják a régiót érintő kihívásokat, a föld- és vízkészletek fenntartható felhasználásának megoldásain túl a föld és a víz kapcsolatának átfogó szempontjait is figyelembe veszik, különös tekintettel az éghajlatváltozásra, a biológiai sokféleségre, a nemek közötti egyenlőségre és az élelmezésbiztonságra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?