Sokkoló, ami az olasz földeken történt: több milliárd eurós a kár

agrarszektor.hu
Óriási károkat okozott a hőség és a szárazság Olaszországban. A Coldiretti becslései szerint a zöldségek és gyümölcsök 15 mintegy százaléka "égett szét" eddig a nyári hőhullámokban.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Súlyos károkat okoznak Olaszországban a tartósan 40 Celsius-fok feletti csúcshőmérsékletek. A legnagyobb országos gazdaszervezet, a Coldiretti szerint az olasz gazdák csaknem felét (46%), összesen 332 ezer gazdaságot érint hátrányosan az aszály - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A gabonaféléken kívül a zöldségek és a gyümölcsök is nehezen tűrik a már-már sivatagi viszonyokat: a Coldiretti szerint már most 15%-os a terméskiesés a kertészeti ágazatban, és 10%-kal kisebb termést várnak a szőlőágazatban is. Az északi régiót súlyosan érinti a Pó történelmien alacsony vízszintje és a tengerből visszaáramló sós víz miatt a folyó jelentős szakasza "holt vízzé" vált, azaz öntözésre alkalmatlan. További károkat okoztak (elsősorban Dél-Olaszországban) a sáskák és egyéb rovarok is.

Ettore Prandini, a Coldiretti elnöke szerint körülbelül 6 milliárd euróra tehető a kár. Ezért olyan intézkedésekre lenne szükség, amelyek például a csapadékvíz legalább 50%-ának felfogására alkalmas tározók létesítését valósítanák meg, mégpedig a lehető leghamarabb.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?