Sokkoló, ami az olasz földeken történt: több milliárd eurós a kár

agrarszektor.hu
Óriási károkat okozott a hőség és a szárazság Olaszországban. A Coldiretti becslései szerint a zöldségek és gyümölcsök 15 mintegy százaléka "égett szét" eddig a nyári hőhullámokban.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Súlyos károkat okoznak Olaszországban a tartósan 40 Celsius-fok feletti csúcshőmérsékletek. A legnagyobb országos gazdaszervezet, a Coldiretti szerint az olasz gazdák csaknem felét (46%), összesen 332 ezer gazdaságot érint hátrányosan az aszály - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A gabonaféléken kívül a zöldségek és a gyümölcsök is nehezen tűrik a már-már sivatagi viszonyokat: a Coldiretti szerint már most 15%-os a terméskiesés a kertészeti ágazatban, és 10%-kal kisebb termést várnak a szőlőágazatban is. Az északi régiót súlyosan érinti a Pó történelmien alacsony vízszintje és a tengerből visszaáramló sós víz miatt a folyó jelentős szakasza "holt vízzé" vált, azaz öntözésre alkalmatlan. További károkat okoztak (elsősorban Dél-Olaszországban) a sáskák és egyéb rovarok is.

Ettore Prandini, a Coldiretti elnöke szerint körülbelül 6 milliárd euróra tehető a kár. Ezért olyan intézkedésekre lenne szükség, amelyek például a csapadékvíz legalább 50%-ának felfogására alkalmas tározók létesítését valósítanák meg, mégpedig a lehető leghamarabb.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?