Sokkoló hírek érkeztek Kínából: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

Sokkoló hírek érkeztek Kínából: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu
Erőteljesen sújtja az aszály Dél-Kína legfontosabb mezőgazdasági területeit. Az országnak az elmúlt évtizedek legsúlyosabb vízhiányával kell szembenéznie, amely mind a mezőgazdaságot, mind az energiaellátást érinti. A helyzet olyan súlyos, hogy már a kínai mezőgazdasági minisztérium is elismerte, hogy veszélyben van az őszre várt termés. Ha pedig bekövetkezne a legrosszabb, azt az egész világ élelmezése meg fogja érezni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

1961 óta a legsúlyosabb vízhiányával kell szembenéznie Kínának a 2022-es évben. A helyzet már mind a mezőgazdaság, mind az energiaellátás szempontjából kritikusnak mondható, és már a kínai agrártárca is elismerte, hogy veszélybe került az őszre várt termés - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Az öntözési infrastruktúrával elérhető szántóföldeket a súlyosan leapadt álló- és folyóvizekből szivattyúzott vízmennyiséggel, új csatornák kiásásával próbálják ellátni, ugyanakkor az állami szervek közlései alapján a termés az öntözés nélküli, valamint a kisebb, már kiürült víztározóktól függő területeken az esőgeneráló törekvések mellett is menthetetlen. A szaktárca a helyi hatóságok számára ezeken a földeken a mielőbbi őszi másodvetést/rizspalántaültetést javasolja.

A Jangce felső folyásán várhatóan véget ér a száraz időszak az augusztus 29-i héten, a hétvégén jelentős csapadék várható hat déli tartományban, de a folyó középső és alsó régióiban középtávon is fennmaradnak a jelenlegi körülmények. Az aszálykárok csökkentése érdekében miniszteri szinten kiemelten támogatják a mesterséges esőfelhőképző technikák használatát, valamint a talajvédő, vízmegtartó kondicionáló szereket. A kínai Mezőgazdasági és Vidéki Ügyek Minisztériuma (MARA) kiemelt feladatnak tekinti: a rendelkezésre álló vízkészletek hatékony felhasználását, a gazdák öntözéses támogatását, a vízzel történtő hűtést (rizs esetében), valamint a vízmegtartó talajkondicionáló szerek alkalmazását. A kínai Hubej tartományban például már egy meglehetősen szokatlan megoldást is kipróbáltak annak érdekében, hogy a felhőkből csapadékot nyerjenek ki, és a részben kiszáradt Jangce folyót feltöltsék.

Mivel az aszály súlyosan fenyegeti az őszi betakarítást, a MARA felhívta a tartományok figyelmét az aszályhelyzet elleni fellépés fontosságára, a tartományi mezőgazdasági, vízügyi, katasztrófavédelmi és meteorológiai szervek együttműködésének fontosságára az aszály előrejelzésében és kezelésében. A vízügyi hatóságokat pedig felkérték a rendelkezésre álló víztartalékok hatékony beosztására az aszálykezelési terv alapján, valamint vészhelyzeti víztartalék-átcsoportosításra, új vízforrások azonosítására, ideiglenes szivattyúk beállítására és rotációs elvű vízhasználat-priorizálásra, a meteorológiai hatóságokat pedig felhőképző ágyúk és repülőgépek megfelelő előkészítésére.

A kínai agrárminisztérium külön jegyzékben kérte a tartományi agrártárcákat a zöldségek aszályvédelmére. A fontosabb zöldségek ültetési/palántázási ideje a MARA adatai alapján több mint 10 nappal csúszik, amely jelentős kockázatokat jelenthet az őszi és téli zöldségellátás és -árak tekintetében. A jegyzék kiemeli a talajtakaró és árnyékoló megoldások támogatását, valamint kéri a tartományokat az őszi időszakban a terméshozamot növelő köztes zöldségtermesztési megoldásokra, a parlagon hagyott földek termelésbe vonására, illetve a közepes és nagy városokat a tartósan tárolható zöldségfajták preferálására. A MARA emellett a következő, tartományi szintű intézkedéseket vezette be:

  • Csianghszi tartomány közlése alapján több ezer hektár területen szenvedett aszálykárokat, és 1,5 millió ember dolgozik ezek mérséklésén. A helyi vezetés minden eszközzel igyekezik csökkenteni a 3,26 milliárd jüan (474 millió USD) értékű gabonatermést és 3,3 milliárd jüan (481 millió USD) értékű egyéb növényi kultúrát ért károkat.
  • Hupejben a meteorológiai szolgálat közlése alapján a tartomány 92%-a aszály sújtotta terület, kb. 460 ezer hektár szenvedett súlyos károkat. A tartomány eddig 1,33 milliárd jüant (194 millió USD) fordított az aszályhelyzet kezelésére, a vízügyi hatóságok a mintegy 2,5 milliárd m3 tározókapacitás felhasználása mellett három szakértői csoportot küldtek ki a legsúlyosabb vízhiánnyal küzdő területekre. Egy helyi gazdálkodó becslése alapján mintegy 20%-os termésvesztességgel lehet kalkulálni a vízszivattyúzás és esőfelhőgeneráló intézkedések által támogatott területeken is.
  • Kína legnagyobb tava, a Pojang-tó vízfelülete 3500 km2-ről 737 km2-re csökkent. Mivel a tópart 300 méterrel húzódott vissza, az öntözőcsatornákhoz telepített vízszivattyúk szárazra kerültek, új csatornákat kellett ásni a jelenlegi víztükörhöz. Előrejelzések alapján a térségben a következő héten folytatódik a száraz és meleg időjárás, valamint a tó vízfelületének csökkenése, ugyanakkor további csatornaásási munkálatok csak éjjel lehetségesek a légkondicionáló nélküli gépekben.
  • Anhuj tartomány 700 millió jüanos (102 millió USD) keretet hozott létre az aszálykezelésre, ennek része a központi kormányzat által múlt héten biztosított 210+300 millió jüanos támogatás tartományra eső része is. A tartomány a források jelentős részét kútfúrásokra és a meglevő kutak kotrására, valamint a leapadt víztározókba vezető csatornák kiásására fordította. Fényképes beszámolók alapján a Jangce egyes mellékfolyóin ideiglenes gátakat építettek, hogy a felduzzasztott vizet az újonnan ásott csatornákon keresztül a szántóföldekre vezethessék.
  • Szecsuán tartományban az aszálykezelési csoport közlése alapján mintegy 47 ezer hektár területen az idei termés már egyáltalán nem megmenthető, további 433 ezer hektár területen változó méretű terméskieséssel szükséges számolni. A hétvége során 200 millió m3 vizet engedtek ki tározókból öntözési célokra, a tartományi vezetés rotációs rendszerben engedi felhasználni a víztartalékokat a gazdálkodók részére. Szecsuán energiaellátása mintegy 50%-ra esett a vízierőművek kieső termelése miatt. A kínai közösségi médiában többek között egy szecsuáni gazdálkodó videója is terjed, amelyen többszáz, a kiégett generátor miatti áram- és vízhiány miatt elhullott baromfi látható. A napi többórás áramkimaradások hatása a zárt, légkondicionált telepeken tartott állatállományra jelenleg nem felmérhető. A központi igazgatás 50 mobil vészhelyzeti generátort csoportosított át Szecsuánba.
  • Csungkingban és Szecsuánban az elmúlt két hétben 19 erdőtűz tört ki. Csungkingban a helyi hatóságok mintegy 5000 fős mentőszemélyzet segítségével evakuálták a város délnyugati területén kitört tüzek által fenyegetett lakosokat és megállították a lángok terjedését. A város erdészeti hatóságai a tűzgyújtási tilalom fenntartásán túl betiltották az erdőlátogatást augusztus 31-ig. A központi igazgatás 2800 tűzoltót vezényelt át ideiglenesen Csungkingba és Szecsuánba. Csianghszi, Hunan és Kujcsou tartományokra szintén magas fokozatú erdő- és mezőtűzjelzés van kiadva.

A MARA az aszály által különösen súlyosan érintett régiókban a helyi hatóságok számára a korai betakarítást tanácsolta, amelyet követően új rizst vagy késő-őszi gabonákat palántázhatnak/vethetnek az elveszett termés pótlására. A kínai agrárigazgatás helyzetét nehezíti, hogy az aszállyal párhuzamosan Észak-Kínában változatlanul fennáll az árvízveszély, míg délkeleten zajlik a tájfunszezon.

Kínában az öntözött felület a szántóföldi művelés mintegy 50%-át adja, de a jelenlegi aszályhelyzetben a kiépített mezőgazdasági vízfelhasználási infrastruktúra mellett is csak óriási erőfeszítésekkel lehetséges a károk mérséklése. Tekintettel az északi félteke egészén tapasztalható szárazságra, a kínai aszály növeli a globális élelmezésbiztonsági és élelmiszerár-inflációs kockázatokat. A több mint egy évre elegendő kínai gabonatartalékok miatt akut élelmezésbiztonsági válság nem várható, lakossági oldalról az áramszolgáltatás bizonytalansága a városi tömegek számára jelenleg leginkább közvetlenül érezhető hatás. A több alkalommal legfelsőbb szinten is kommunikált gabonabiztonsági minimumnál alacsonyabb idei terméseredmény a vezetés számára kezelendő helyzetet teremtene a belpolitikailag hangsúlyos őszi időszakban. A jelenlegi aszály várhatóan hosszab távon élénkíteni fogja a mezőgazdasági klímaadaptációval kapcsolatos kínai szakpolitikai diskurzust és a mezőgazdasági térszerkezet átalakítását célzó törekvéseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?