Horror a földeken: teljesen odalett a termés ebben a magyar térségben

Horror a földeken: teljesen odalett a termés ebben a magyar térségben

agrarszektor.hu
Magyarország keleti régióiba már csak késve érkezett meg az eső, ami így alig enyhítette a történelmi léptékű aszály okozta károkat. Ezeken a területeken a gazdák beszámolói szerint a növények nagy része annyira kiégett vagy elszáradt, hogy azon már nem segített a csapadék. Volt azonban olyan régió is, ahol még meg tudták menteni a termést: Nógrádban egy gazda az utolsó pillanatban állította le a silózásra indított betakarítást, mert észrevette, hogy a kukorica mégiscsak teremni kezdett.

Már nem tudta megmenteni az idei termést az az eső, ami augusztus utolsó napjaiban hullott az ország keleti részén, Debrecen környékén szinte teljesen elpusztult a kukorica. Azon a környéken a növényeket legfeljebb az állatok takarmányozására lehet használni a silózás után - olvasható az ATV oldalán. A térség egyik legnagyobb cégének vezetője szerint a szokásos mennyiség tizedét tudják csak betakarítani idén, ráadásul azt is a megszokottnál sokkal drágábban.

Óriási költséggel kis termést, rossz minőségben tudunk betakarítani, de ez arra elég, hogy az állatok túléljék ezt az időszakot. Nagyon jelentős költségráfordításokkal kell fehérjét, energiát kell hozzátenni, vitaminokat és más egyéb kiegészítőket, hogy végülis tej legyen ebből a takarmányból

- mondta Forgács Barna, az Agrárgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója.

A környékbeli gyümölcsösökben sem jelentett sokat az utóbbi napok 8-10 milliméternyi csapadéka. Az őszibaracknál az eső ráadásul még hátráltatja is a termelőket, mert a legrosszabb időben jelentkeznek a gombás betegségek. Ezzel kapcsolatban a gazdálkodó Tóth Norbert, elmondta, hogy az a néhány milliméternyi csapadék, amit kaptak, sajnos gombás folyamatokat tud elindítani, méghozzá másodlagos gombás folyamatokat a poloskák szívogatása folytán. Ez pedig jelentősen csökkenti az áru piaci értékét - tette hozzá a szakember.

Sokkal szerencsésebbek voltak a Nógrád megyei termelők. Az egyik szécsényi gazdaságban a csapadék az utolsó pillanatban érkezett a napraforgóra, a kukorica pedig - ahogy mondják - a huszonötödik órában kapott esőt. Már készültek a termés nélküli betakarításra, amikor kiderült, hogy mégiscsak lesz termés.

Jött ez az eső, és ez azt jelentette, hogy megkötött, tehát van címer, van cső és a csövön van szem. Nagyon nehéz megsaccolni, hogy milyen lesz, de én szerintem egy 50%-os termés még kialakulhat az átlaghoz képest

- árulta el a családi gazdálkodó Varga József.

Így, ha nem is nyereséggel nem is, de legalább veszteség nélkül zárhatják az évet a nógrádi gazdák. Alföldi kollégáik azonban jelentős kiesésre számíthatnak, ráadásul az állatartók helyzetét az is nehezíti, hogy óriási költségek mellett tudnak csak jó minőségű takarmányhoz jutni.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?