Aggasztó, ami Európában történik: kicsinálhatja a Kárpát-medencét a klímaváltozás

Aggasztó, ami Európában történik: kicsinálhatja a Kárpát-medencét a klímaváltozás

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy Európában az egyik legnagyobb vesztese a klímaváltozásnak nem más lesz, mint a Kárpát-medence. Bár meglepő lehet, de Magyarországon nem igazán változott jelentősebb mértékben a csapadék mennyisége összességében. A szezonális eloszlás azonban annál inkább, és ez igen komoly problémákhoz vezethet.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bár a globális átlaghőmérséklet még csak egy fokkal emelkedett, ez jelentős növekedést okozott a hőségnapok számában, amikor a napi középhőmérséklet 27 fok felett van. Ennek oka maga az ember, amely megváltoztatta a környezetét. Fontos megérteni, hogy nem csak melegedés történik, hanem az egész éghajlat változik. A probléma alapja részben az, hogy több energia és vízgőz van a légkörben. Növeltük a Föld átlaghőmérsékletét, ez pedig kedvez az időjárási szélsőségek kialakulásának. A legnagyobb változás a csapadékeloszlás területén következett be, Magyarországon talán még nem annyira, de a világ nagy részén ez okozza a legsúlyosabb bajokat - írja a Portfolio.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az előrejelzésekből pedig kiderül, hogy a Kárpát-medencén belül a legnagyobb vesztes a mezőgazdaság lesz. Öntözéssel ugyan lehet védekezni egy ideig, de ez sem egy örökre tartó megoldás, a vízgazdálkodásunkat alaposan át kellene gondolni. Mint említettük, hazánkban az csapadék összmennyisége nem igazán változott, a szezonális eloszlás az, ami gondokat okoz: tavasszal például átlagban közel 20%-kal százalékkal kevesebb eső esik. Az igaz, hogy intenzívebbek az esőzések, ugyanakkor ez a vízmennyiség hamar átfolyik a talajon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?