2022. szeptember 26. hétfő Jusztina

Aggasztó, ami Európában történik: kicsinálhatja a Kárpát-medencét a klímaváltozás

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy Európában az egyik legnagyobb vesztese a klímaváltozásnak nem más lesz, mint a Kárpát-medence. Bár meglepő lehet, de Magyarországon nem igazán változott jelentősebb mértékben a csapadék mennyisége összességében. A szezonális eloszlás azonban annál inkább, és ez igen komoly problémákhoz vezethet.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Bár a globális átlaghőmérséklet még csak egy fokkal emelkedett, ez jelentős növekedést okozott a hőségnapok számában, amikor a napi középhőmérséklet 27 fok felett van. Ennek oka maga az ember, amely megváltoztatta a környezetét. Fontos megérteni, hogy nem csak melegedés történik, hanem az egész éghajlat változik. A probléma alapja részben az, hogy több energia és vízgőz van a légkörben. Növeltük a Föld átlaghőmérsékletét, ez pedig kedvez az időjárási szélsőségek kialakulásának. A legnagyobb változás a csapadékeloszlás területén következett be, Magyarországon talán még nem annyira, de a világ nagy részén ez okozza a legsúlyosabb bajokat - írja a Portfolio.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az előrejelzésekből pedig kiderül, hogy a Kárpát-medencén belül a legnagyobb vesztes a mezőgazdaság lesz. Öntözéssel ugyan lehet védekezni egy ideig, de ez sem egy örökre tartó megoldás, a vízgazdálkodásunkat alaposan át kellene gondolni. Mint említettük, hazánkban az csapadék összmennyisége nem igazán változott, a szezonális eloszlás az, ami gondokat okoz: tavasszal például átlagban közel 20%-kal százalékkal kevesebb eső esik. Az igaz, hogy intenzívebbek az esőzések, ugyanakkor ez a vízmennyiség hamar átfolyik a talajon.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?