Lesújtó helyzetben a magyar földek: ez most nem hiányzott a gazdáknak

Lesújtó helyzetben a magyar földek: ez most nem hiányzott a gazdáknak

agrarszektor.hu
Miközben a hőmérséklet a nyarat idézi és a vegetáció fejlődése hetekkel megelőzi a szokásosat, a tavaszi vetésekre az Alföldön rendkívül fontos lenne a csapadék. Ugyanis a talaj felső 20 cm-es rétege ezen a területen kritikusan száraz állapotban van. A talajhőmérséklet már tartósan meghaladja a napraforgó és a kukorica vetéséhez szükséges küszöbértéket, de a magágy előkészítéshez és a vetéshez igen száraz, poros a talaj az Alföldön. A következő héten száraz, meleg időre van kilátás, ami tovább szárítja a talajt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt tíz napban több olyan időjárási front is érintette hazánkat, melyekből a Dunántúlon vagy az északi országrészben számottevő, 10-30 mm csapadék hullott, az Alföldön azonban nagy területen 5 mm sem esett. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege is hasonló területi elrendeződést mutat, az Alföld középső és keleti tájain sokfelé a fele sem esett le az ilyenkor szokásos mennyiségnek, míg a Dunántúl nyugati tájait 20-40 mm-rel több eső öntözte az ilyenkor szokásosnál - derült ki a HungaroMet Zrt. legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből.

10 napos csapadékösszeg 2024. április 7-ig (mm)10 napos csapadékösszeg 2024. április 7-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. április 7-ig (mm)A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. április 7-ig (mm)

A 90 napos csapadékmennyiség az említett nyugat-dunántúli és északi tájak kivételével hazánk jelentős részén 30-60 mm hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, és ez a hiány a talajok nedvességtartalmában is egyre komolyabban megmutatkozik. Tavaly év végén országszerte feltöltődött a talaj, azóta azonban csak a fél méternél mélyebb réteg őrzi a nedvességtartalmát. A középső talajréteg még kielégítő mennyiségű vizet tartalmaz, a felszín közelében azonban az Alföldön már március közepe óta kritikusan száraz a talaj. Így a tavaszi vetések szempontjából nagy területen van aszály.

A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. április 7-ig (mm)A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. április 7-ig (mm)
Talajnedvesség a talaj felső 50 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. április 7-én (%)Talajnedvesség a talaj felső 50 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. április 7-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. április 7-én (%)Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. április 7-én (%)
Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. április 7-én (%)Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. április 7-én (%)

A hőmérséklet csúcsértéke hétfőn 25-30 Celsius-fok közé emelkedett. Keddre jelentősen 10-20 Celsius-fokkal visszaesett a hőmérséklet, de ezzel még mindig a sokéves átlag környékén maradt. A kedd reggelre sokfelé viharos széllel átvonult hidegfront mögött szerda hajnalra nyugalomba jutott levegőben bár többfelé 5 Celsius-fok alá hűlt a levegő, de 2 méteres magasságban fagy sehol sem alakult ki. A hét második felében újra erősödött a nappali felmelegedés, vasárnap már ismét 25 Celsius-fok körüli csúcsértékek voltak jellemzők. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga az előző héten végig meghaladta a kukorica vetéséhez szükséges 10 fokos küszöbértéket, jelenleg 15 fok körül alakul.

Maximum hőmérsékletek 2024. április 1-én (Celsius-fok)Maximum hőmérsékletek 2024. április 1-én (Celsius-fok)
Maximális szélsebességek 2024. április 2-án (km/h)Maximális szélsebességek 2024. április 2-án (km/h)
5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga 2024. április 7-én (Celsius-fok)5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga 2024. április 7-én (Celsius-fok)

Az őszi vetések jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok intenzíven növekednek, az őszi káposztarepce pedig virágzik. Az Alföldön, főleg az északi részén még mindig vannak belvízfoltok, ezek kiterjedése csökken, de a vetések ezekben a foltokban kipusztultak. Az őszi vetések országszerte, a mélyebb talajrétegekben még az Alföldön is bőségesen találnak nedvességet. Ugyanakkor a tavaszi vetésekhez az Alföldön igen nagy szükség lenne csapadékra, a magágy előkészítéshez és a csírázáshoz jelenleg túl száraz a talaj. Sokféle gyümölcsfa már elvirágzott, több jelenleg virágzik, az erdők is kilombosodtak, több héttel korábban a szokásosnál.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt héten hétfőn és kedden délnyugaton, csütörtökön pedig északkeleten volt esős az idő, a számított levélnedvesség-tartam (amikor vizes volt a növények levélzete) 30-40 óra között alakult, míg az ország nagy részén az időszak kevesebb, mint 10%-át tette ki. A párás időszakok hossza is alacsonyan maradt. Növényvédelmi szempontból ez kedvezőnek tekinthető, a gombás megbetegedések terjedésének ez a száraz időszak nem optimális.

Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. április 7. 8 órát megelőző tíz nap során fásszárú növényekre (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. április 7. 8 órát megelőző tíz nap során fásszárú növényekre (óra)

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink a március második felére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban tovább növekedett az index értéke a korán érkezett tavasz hatására. Az anomália térkép az ország egész területén az átlagosnál sokkal fejlettebb vegetációt mutat.

Az NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól a 2024. március 13. és 28. közötti időszakbanAz NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól a 2024. március 13. és 28. közötti időszakban

A következő héten nagyrészt száraz időre van kilátás. Szerdán előfordulhatnak gyenge záporok, de számottevő csapadék egész héten nem várható. A levélnedvesség-tartam így alacsony marad, ugyanakkor a talajok tovább száradnak, ami az Alföldön jelent egyre növekvő problémát. A hőmérséklet csúcsértéke kedden még 24-28 Celsius-fok között valószínű, majd szerdára több fokkal hűvösebb léghullám árasztja el hazánk térségét. Ez után ismét napról-napra erősödik a felmelegedés, vasárnap már újra nyár lehet 25-30 Celsius-fokos maximumokkal. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga a héten végig 15 Celsius-fok körül, a hét végén már 20 Celsius-fok közelében alakul majd. Bár még messze van, így nagyobb a bizonytalansága, de a jövő héten drasztikusan visszaeshet a hőmérséklet és csapadék is érkezhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06