2022. szeptember 26. hétfő Jusztina

Nagy a baj Európában: rengeteg országban eluralkodott a káosz

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC, Joint Research Centre) szerint az uniós tagállamok fele szenved az aszálytól. Az Európai Aszálymegfigyelő Központ (EDO, European Drought Observatory) legfrissebb adatai szerint a Központ által használt háromfokozatú skálán az Európai Unió területének 47%-a van a második, Figyelmeztetés (Warning) szinten, 15%-a pedig a legmagasabb, Riasztás (Alert) fokozatban. A legmagasabb, Alert fokozat azt jelenti, hogy a kombinált aszály indikátor (CDI, Combined Drought Indicator) szerint igen alacsony a talajnedvesség, és komoly stressz érte a növényzetet.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az Alert fokozat elsősorban Olaszország, Spanyolország, Portugália, Franciaország, Németország, Belgium, Luxemburg, Románia, Magyarország területét, valamint Szerbia északi részét, Moldovát, Ukrajnát, Írországot és az Egyesült Királyságot érintette. Az utóbbi csapadékos időszaknak köszönhetően javult a helyzet Csehország déli részén, Észak-Ausztriában, valamint Franciaország középső részének egyes régióiban. A legrosszabb a helyzet azokon a területeken, ahol az aszály már 2022. tavaszán is jelen volt: Észak-Olaszország, Délkelet-Franciaország, valamint Délkelet-Magyarország és Románia egyes területei - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Franciaországban történelmi mértékű aszály tombol, egyszerűen nincs víz, 93 régióban vízkorlátozási intézkedéseket léptettek érvénybe. Július hónapban az országban átlagosan 9,7 mm csapadék esett, ez a legszárazabb hónap 1961 márciusa óta a Meteo-France adatai szerint. Egyes területeken már a gyümölcsösökben is öntözési tilalmat rendeltek el, a héten ennek feloldását kérte a Gyümölcstermesztők Egyesülete a kormánytól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?