Nagy a baj Európában: rengeteg országban eluralkodott a káosz

Nagy a baj Európában: rengeteg országban eluralkodott a káosz

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC, Joint Research Centre) szerint az uniós tagállamok fele szenved az aszálytól. Az Európai Aszálymegfigyelő Központ (EDO, European Drought Observatory) legfrissebb adatai szerint a Központ által használt háromfokozatú skálán az Európai Unió területének 47%-a van a második, Figyelmeztetés (Warning) szinten, 15%-a pedig a legmagasabb, Riasztás (Alert) fokozatban. A legmagasabb, Alert fokozat azt jelenti, hogy a kombinált aszály indikátor (CDI, Combined Drought Indicator) szerint igen alacsony a talajnedvesség, és komoly stressz érte a növényzetet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Alert fokozat elsősorban Olaszország, Spanyolország, Portugália, Franciaország, Németország, Belgium, Luxemburg, Románia, Magyarország területét, valamint Szerbia északi részét, Moldovát, Ukrajnát, Írországot és az Egyesült Királyságot érintette. Az utóbbi csapadékos időszaknak köszönhetően javult a helyzet Csehország déli részén, Észak-Ausztriában, valamint Franciaország középső részének egyes régióiban. A legrosszabb a helyzet azokon a területeken, ahol az aszály már 2022. tavaszán is jelen volt: Észak-Olaszország, Délkelet-Franciaország, valamint Délkelet-Magyarország és Románia egyes területei - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Franciaországban történelmi mértékű aszály tombol, egyszerűen nincs víz, 93 régióban vízkorlátozási intézkedéseket léptettek érvénybe. Július hónapban az országban átlagosan 9,7 mm csapadék esett, ez a legszárazabb hónap 1961 márciusa óta a Meteo-France adatai szerint. Egyes területeken már a gyümölcsösökben is öntözési tilalmat rendeltek el, a héten ennek feloldását kérte a Gyümölcstermesztők Egyesülete a kormánytól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?