Szivarsodró eszelény

A szivarsodró eszelény átrágja a levélnyeleket, a levelek elhervadnak, lelankadnak, a kártevő szivar alakúra göngyöli össze őket. Védekezni ellene a szivarok eltávolításával lehet.

A szivarsodró eszelény megjelenése

A szivarsodró eszelénynek (Byctiscus betulae), mint minden eszelénynek (akik az ormányosbogarak közé tartoznak), vékonyan megnyúlt, ormányszerű fejük van, testük fémfényűen csillogó - az övék kékes vagy zöldes, de vannak gyönyörű bíborszínű testvérei is, méretük apró, 4-6 mm. A termesztett növények közül a szőlő, a körte, az alma, a birs, a cseresznye, a szilva és a mogyoró a tápnövénye. A Kárpát-medence egész területén előfordul. Inszekticidérzékenysége miatt jelentősége csökkent.

Szaporodás

A szivarsodró eszelénynek évi egy nemzedéke van az imágók telelnek. Április közepén kezdenek előjönni, érési táplálkozást végeznek, majd a párosodás után rakják le tojásaikat. Utódaiknak szivarbölcsőt készítenek oly módon, hogy egy vagy több levelet összesodornak, s ebbe helyezik petéiket. Egy eszelény kb. 30 szivart sodor életes során, amibe egyenként 5-15 petét sorakoztat. Könnyen felismerhetőek a fákon (körtén, almán, birsen, mogyorón, szőlőn stb.) az elbarnulva csüngő szivarok, amik először lakhelyül, majd táplálékul szolgálnak a benne fejlődő lárváknak. A nyár folyamán a szivar a földre hull és a benne fejlődő bogárlárvák a talajba húzódnak, bebábozódnak, majd 1-2 hét múlva - még ősszel - kikelnek az imágók. A kiváncsibbak körülnéznek a világban, de a többségük a talaban marad, s kifejlett bogár alakban húzza ki a telet.

A szivarsodró eszelény kártétele

Az imágó átrágja a levélnyeleket, ennek következtében a levelek elhervadnak és lelankadnak. A lankadó leveleket szivar alakúra göngyölíti össze, a szőlőn csak egy levélből készül a szivar, de körtén 6 levelet használ fel. A besodort levelek megbarnulva lógnak a fákon, bennük megtalálhatóak a fénylő fehér tojások. A kifejlődő lárvák táplálékául szolgálnak a hervadó levelek. Tavasszal az imágók a duzzadófélben levő, vagy éppen fakadó szőlőrügyeket odvasítják. Enyhe tél esetén a kora tavaszi kártételük jelentős lehet, mivel a kora tavasszal megjelenő éhes bogarak rávetik magukat a szőlő frissen fakadó, finom rügyeire és akár az összeset képesek kirágni, kiodvasítani.

Védekezés a szivarsodró eszelény ellen

Házikertben könnyen védekezhetünk ellenük a lelógó szivarok leszedésével és megsemmisítésével. Míg nagyüzemi körülmények között a zöldbimbós korban és a sziromhullás után végzett rovarölőszeres permetezés hozhat megoldást.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.