Teljesen odalett a termés ebben a magyar térségben: feladhatják a harcot a gazdák

Teljesen odalett a termés ebben a magyar térségben: feladhatják a harcot a gazdák

agrarszektor.hu
„Hatalmas károkat okozott az aszály Európának”; „Több száz milliós a kár a földeken az aszály miatt”; „Megkongatták a vészharangot: kiszáradás fenyegeti Magyarországot” - manapság szinte naponta találkozhatunk egy ilyen címmel, és bár sok esetben túlzónak tűnhet, mégsem az. Idén ugyanis valóban példátlan volt az, ami az időjárással történt. Azt pedig mondani sem kell, hogy súlyos hatással volt a mezőgazdaságra, azon belül is a növénytermesztésre, állattartásra, tehát az élelmiszeriparra is. Így hát nem nehéz összematekozni, hogy az amúgy is egekben lévő élelmiszerárak még feljebb mehetnek, arról nem beszélve, hogy a megnövekedett rezsiárak is csak még egy pofont adnak a termelőknek és az ágazatnak is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lapunk is hétről hétre, napról napra számolt be az aszály okozta helyzetekről, károkról, és habár az extrém időjárás következményei még nem láthatók teljesen, nem túlzás kijelenteni, hogy az árak szempontjából semmi jóra nem lehet számítani. 2022 sokaknak a vég lesz abból a szempontból, hogy végleg abbahagyják a tevékenységüket, lehúzzák a rolót. Több szakember is azt támasztja alá, hogy azok tudják túlélni az idei évet, ha az elmúlt év hasznaiból sikerült „raktározni”, megfelelően beruházni és átgondoltan gazdálkodni. Ami pedig a fogyasztókat illeti, ők is meg fogják inni az aszály keserű levét, hiszen az elszálló műtrágya, takarmány, egyéb inputanyag és rezsi ára mellett a szárazság okozta károkat is meg kell majd fizetniük.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tényleg súlyos a helyzet

Hogy mennyire állunk valóban egy komoly problémával szemben, a számok is jól alá tudják támasztani: augusztus közepén az ország területének 81 százalékán volt súlyos vagy nagyfokú aszály. A kárenyhítési rendszerbe augusztus 15-ig 1 millió 138 ezer hektárra jelentettek aszálykárt a termelők - ez a korábbi években bejelentett terület közel hétszerese, és egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a szám csak nőni fog a következő napokban, hetekben.

Letarolta a kánikula az állattenyésztőket

A forróság mindamellett, hogy az állatok életét is megnehezíti, a takarmány szempontjából sem épp kedvező. Mivel a gabonatermés és jóval kevesebb lett, ráadásul rosszabb minőségű is a vártnál, nem meglepő módon nincsen túl jó hatással az állattenyésztésre sem. Az aszály miatt kiégett legelők arra kényszerítik a termelőket, hogy vásárolt abraktakarmánnyal és távolabbról szállított tömegtakarmánnyal etessék az állatokat, ami drasztikus mértékű költségnövekedéshez vezet. A legelők kiégtek, emiatt a tejtermelők alacsony hozamot értek el, ami várhatóan tovább drágítja a tejtermékeket és a vajat, de a takarmányárak további drágulására is fel kell készülni. Így hát az ágazat számára fontos, hogy az ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozására 3 milliárd forint értékű támogatást különített el a kormány.

EZ IS ÉRDEKELHET

Növénytermesztők vs aszály

Ha valakik nem voltak idén nyáron jó helyzetben az agráriumban, akkor azok a növénytermesztők voltak, főleg, ha valaki az ország keleti részét folytatta a tevékenységét. A talaj felső 30 centimétere szinte teljesen kiszáradt, amin még a legigénytelenebb növények is aligha érzik jól magukat. Az országban pedig továbbra is csak 2%-a van öntözve a művelhető területeknek, de korábban lapunknak egy kalocsai termelő arról számolt be, hogy az Alföldön már volt, akinek az öntözés sem tudott teljesen segíteni. Nagy István elmondása szerint szintén az Alföld egyes régióin egyszerűen nem lesz egy darab termés sem, amit be tudnának takarítani a gazdák - ez pedig több, mint aggasztó, és, mint mondta, erre korábban még sosem volt példa.

Július első feléig mintegy 300 ezer hektárnyi kukorica és 200 ezer hektárnyi napraforgó ment tönkre a kedvezőtlen időjárás miatt olyannyira, hogy ezeken a területeken nem takarítható be semmiféle termés. Csak az említett két növénynél elképesztő összeg, mintegy 400 milliárd forint a kiesés, ráadásul a kalászos gabonák aratása sem hozott fényes eredményeket - és ekkor még július írtunk. Most augusztus végén pedig már tudjuk, hogy a helyzet csak tovább romlott, mintegy 25%-os terméskieséssel lehet számolni a búza esetében, a magyar igényeket azonban ki fogják tudni elégíteni mindezek ellenére a termelők.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kik tudnak talpon maradni?

Az idei év több szempontból is tanulságos lehet, hiszen, ha eddig nem lett volna egyértelmű, hogy a klímaválság ránk rúgta az ajtót, akkor ez most sokakban ténylegesen bebizonyosodott. A szakértői vélemények alapján azok tudnak ezekben a nehéz időkben is talpon maradni, akik az elmúlt évek nyereségeiből jól gazdálkodtak és visszaforgatták a pénz, beruháztak, amikor csak tudtak. Jelenleg 12,5 milliárd forint áll rendelkezésre a kárenyhítésre a gazdák és a magyar állam befizetéséből. Mindig a termelési szezon végén összesítik a kárbejelentéseket, és azt követően tudnak döntést hozni arról, szükség szerint mennyiben tudja a magyar kormány kiegészíteni ezt a kárenyhítési alapot. Megjegyzendő az is, hogy a nemrég felállt Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs többlépcsős intézkedéssorozatról döntött: 15 ezer eurónak megfelelő összeggel segíti a kisüzemi pályázat a legkisebb gazdálkodókat, a nagyobb gazdálkodókat hitelprogrammal és hitelmoratóriummal segítik, az állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak, és felgyorsítják a biztosítók aszálykár-kifizetését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13