Teljesen odalett a termés ebben a magyar térségben: feladhatják a harcot a gazdák

Teljesen odalett a termés ebben a magyar térségben: feladhatják a harcot a gazdák

agrarszektor.hu
„Hatalmas károkat okozott az aszály Európának”; „Több száz milliós a kár a földeken az aszály miatt”; „Megkongatták a vészharangot: kiszáradás fenyegeti Magyarországot” - manapság szinte naponta találkozhatunk egy ilyen címmel, és bár sok esetben túlzónak tűnhet, mégsem az. Idén ugyanis valóban példátlan volt az, ami az időjárással történt. Azt pedig mondani sem kell, hogy súlyos hatással volt a mezőgazdaságra, azon belül is a növénytermesztésre, állattartásra, tehát az élelmiszeriparra is. Így hát nem nehéz összematekozni, hogy az amúgy is egekben lévő élelmiszerárak még feljebb mehetnek, arról nem beszélve, hogy a megnövekedett rezsiárak is csak még egy pofont adnak a termelőknek és az ágazatnak is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Lapunk is hétről hétre, napról napra számolt be az aszály okozta helyzetekről, károkról, és habár az extrém időjárás következményei még nem láthatók teljesen, nem túlzás kijelenteni, hogy az árak szempontjából semmi jóra nem lehet számítani. 2022 sokaknak a vég lesz abból a szempontból, hogy végleg abbahagyják a tevékenységüket, lehúzzák a rolót. Több szakember is azt támasztja alá, hogy azok tudják túlélni az idei évet, ha az elmúlt év hasznaiból sikerült „raktározni”, megfelelően beruházni és átgondoltan gazdálkodni. Ami pedig a fogyasztókat illeti, ők is meg fogják inni az aszály keserű levét, hiszen az elszálló műtrágya, takarmány, egyéb inputanyag és rezsi ára mellett a szárazság okozta károkat is meg kell majd fizetniük.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tényleg súlyos a helyzet

Hogy mennyire állunk valóban egy komoly problémával szemben, a számok is jól alá tudják támasztani: augusztus közepén az ország területének 81 százalékán volt súlyos vagy nagyfokú aszály. A kárenyhítési rendszerbe augusztus 15-ig 1 millió 138 ezer hektárra jelentettek aszálykárt a termelők - ez a korábbi években bejelentett terület közel hétszerese, és egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a szám csak nőni fog a következő napokban, hetekben.

Letarolta a kánikula az állattenyésztőket

A forróság mindamellett, hogy az állatok életét is megnehezíti, a takarmány szempontjából sem épp kedvező. Mivel a gabonatermés és jóval kevesebb lett, ráadásul rosszabb minőségű is a vártnál, nem meglepő módon nincsen túl jó hatással az állattenyésztésre sem. Az aszály miatt kiégett legelők arra kényszerítik a termelőket, hogy vásárolt abraktakarmánnyal és távolabbról szállított tömegtakarmánnyal etessék az állatokat, ami drasztikus mértékű költségnövekedéshez vezet. A legelők kiégtek, emiatt a tejtermelők alacsony hozamot értek el, ami várhatóan tovább drágítja a tejtermékeket és a vajat, de a takarmányárak további drágulására is fel kell készülni. Így hát az ágazat számára fontos, hogy az ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozására 3 milliárd forint értékű támogatást különített el a kormány.

EZ IS ÉRDEKELHET

Növénytermesztők vs aszály

Ha valakik nem voltak idén nyáron jó helyzetben az agráriumban, akkor azok a növénytermesztők voltak, főleg, ha valaki az ország keleti részét folytatta a tevékenységét. A talaj felső 30 centimétere szinte teljesen kiszáradt, amin még a legigénytelenebb növények is aligha érzik jól magukat. Az országban pedig továbbra is csak 2%-a van öntözve a művelhető területeknek, de korábban lapunknak egy kalocsai termelő arról számolt be, hogy az Alföldön már volt, akinek az öntözés sem tudott teljesen segíteni. Nagy István elmondása szerint szintén az Alföld egyes régióin egyszerűen nem lesz egy darab termés sem, amit be tudnának takarítani a gazdák - ez pedig több, mint aggasztó, és, mint mondta, erre korábban még sosem volt példa.

Július első feléig mintegy 300 ezer hektárnyi kukorica és 200 ezer hektárnyi napraforgó ment tönkre a kedvezőtlen időjárás miatt olyannyira, hogy ezeken a területeken nem takarítható be semmiféle termés. Csak az említett két növénynél elképesztő összeg, mintegy 400 milliárd forint a kiesés, ráadásul a kalászos gabonák aratása sem hozott fényes eredményeket - és ekkor még július írtunk. Most augusztus végén pedig már tudjuk, hogy a helyzet csak tovább romlott, mintegy 25%-os terméskieséssel lehet számolni a búza esetében, a magyar igényeket azonban ki fogják tudni elégíteni mindezek ellenére a termelők.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kik tudnak talpon maradni?

Az idei év több szempontból is tanulságos lehet, hiszen, ha eddig nem lett volna egyértelmű, hogy a klímaválság ránk rúgta az ajtót, akkor ez most sokakban ténylegesen bebizonyosodott. A szakértői vélemények alapján azok tudnak ezekben a nehéz időkben is talpon maradni, akik az elmúlt évek nyereségeiből jól gazdálkodtak és visszaforgatták a pénz, beruháztak, amikor csak tudtak. Jelenleg 12,5 milliárd forint áll rendelkezésre a kárenyhítésre a gazdák és a magyar állam befizetéséből. Mindig a termelési szezon végén összesítik a kárbejelentéseket, és azt követően tudnak döntést hozni arról, szükség szerint mennyiben tudja a magyar kormány kiegészíteni ezt a kárenyhítési alapot. Megjegyzendő az is, hogy a nemrég felállt Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs többlépcsős intézkedéssorozatról döntött: 15 ezer eurónak megfelelő összeggel segíti a kisüzemi pályázat a legkisebb gazdálkodókat, a nagyobb gazdálkodókat hitelprogrammal és hitelmoratóriummal segítik, az állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak, és felgyorsítják a biztosítók aszálykár-kifizetését.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?