Tényleg nagy a baj: döbbenetes hírek érkeztek a magyar kukoricáról

Tényleg nagy a baj: döbbenetes hírek érkeztek a magyar kukoricáról

agrarszektor.hu
Nettó kukoricaimportőrré válhat idén Magyarország, miután a rendkívüli aszály miatt szinte soha nem látott mértékben lecsökkent a termésmennyiség. A becslések szerint körülbelül 3 millió tonna kukoricatermés várható 2022-ben az országban, szemben az eddigi években betakarított 7-9 millió tonnával. Az iparági képviselők tájékoztatása szerint Magyarország az elmúlt 12 hónapban éves szükségletének csaknem negyedét, mintegy 1 millió tonna kukoricát importált, főként a szomszédos Ukrajnából.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az Agrárminisztérium közlése szerint körülbelül 3 millió tonna kukoricatermés várható 2022-ben Magyarországon, szemben az előző években betakarított 7-9 millió tonnával, így idén nettó kukoricaimporttőrré válhat az ország - írja a Reuters. Magyarország egyébként általában 3-4 millió tonna kukoricát exportál évente, minimális import mellett, az idei aszály miatt azonban a termés jelentős része odaveszett. A súlyos szárazság rendkívül nehéz helyzetbe hozta Európát és Magyarországot egyaránt a gabonapiacon.

Már a nyári betakarítás során is az átlag alá estek a hozamok (búza, árpa, repce, rozs, zab), az őszi betakarítás során azonban még drasztikusabban jelentkeztek az aszály hatásai. Magyarországon 2022-ben 3,9 millió tonna őszi búzát és 1,4 millió tonna árpát takarítottak be, az alacsony termésmennyiségek oka részben az is, hogy a hőség és az aszály miatt a szokásosnál korábban ért véget a nyári betakarítási szezon.

Az aszály hozzájárult egyébként ahhoz is, hogy az infláció Magyarországon két évtizedes csúcsra emelkedett. A megnövekedett gabonaimport-igény pedig még nagyobb nyomást gyakorolhat az ország pénzügyeire, amellyel már most is komoly gondok vannak az energiaárak megugrása és az egyre csökkenő export miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 21. 16:01