Tényleg nagy a baj: döbbenetes hírek érkeztek a magyar kukoricáról

agrarszektor.hu
Nettó kukoricaimportőrré válhat idén Magyarország, miután a rendkívüli aszály miatt szinte soha nem látott mértékben lecsökkent a termésmennyiség. A becslések szerint körülbelül 3 millió tonna kukoricatermés várható 2022-ben az országban, szemben az eddigi években betakarított 7-9 millió tonnával. Az iparági képviselők tájékoztatása szerint Magyarország az elmúlt 12 hónapban éves szükségletének csaknem negyedét, mintegy 1 millió tonna kukoricát importált, főként a szomszédos Ukrajnából.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az Agrárminisztérium közlése szerint körülbelül 3 millió tonna kukoricatermés várható 2022-ben Magyarországon, szemben az előző években betakarított 7-9 millió tonnával, így idén nettó kukoricaimporttőrré válhat az ország - írja a Reuters. Magyarország egyébként általában 3-4 millió tonna kukoricát exportál évente, minimális import mellett, az idei aszály miatt azonban a termés jelentős része odaveszett. A súlyos szárazság rendkívül nehéz helyzetbe hozta Európát és Magyarországot egyaránt a gabonapiacon.

Már a nyári betakarítás során is az átlag alá estek a hozamok (búza, árpa, repce, rozs, zab), az őszi betakarítás során azonban még drasztikusabban jelentkeztek az aszály hatásai. Magyarországon 2022-ben 3,9 millió tonna őszi búzát és 1,4 millió tonna árpát takarítottak be, az alacsony termésmennyiségek oka részben az is, hogy a hőség és az aszály miatt a szokásosnál korábban ért véget a nyári betakarítási szezon.

Az aszály hozzájárult egyébként ahhoz is, hogy az infláció Magyarországon két évtizedes csúcsra emelkedett. A megnövekedett gabonaimport-igény pedig még nagyobb nyomást gyakorolhat az ország pénzügyeire, amellyel már most is komoly gondok vannak az energiaárak megugrása és az egyre csökkenő export miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21