Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most egy tonna búza és kukorica Magyarországon

agrarszektor.hu
Magyarországon átlagosan 137,8 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával június első hetében. A takarmánykukoricát az egy évvel korábbinál 50 százalékkal magasabb, 117,6 ezer forintos tonnánkénti áron adták június első hetében.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Búza

A Tallage júniusi tájékoztatása szerint május 6. és június 3. között az argentínai búza ára emelkedett a legnagyobb mértékben köszönhetően a dinamikus exportnak - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Oroszország kivitele a tervezett kvótáknak megfelelően alakult és a 2021/2022. gazdasági év végéhez közeledve alacsonyak a búzakészletek, ezért a termény ára itt is jelentősen nőtt, ami - kisebb mértékben - a román/bolgár termény árát is felfelé húzta. Ezzel szemben Európában a visszatérő esők, Észak-Amerikában pedig a tavaszi vetés előrehaladása az árak csökkenéséhez vezetett. Mindezek eredményeként a Rouenba (FOB) érkező malmi búza azonnali exportára 14 dollárral 413, a júliusi 24 dollárral 403 dollár/tonnára ereszkedett a jelzett időszakban. Németországban (FOB Hamburg) tonnánként 422 dollárért (-15 dollár) kötöttek szerződést az augusztusi szállítmányokra. Az USA-ban a piros keményszemű 11 százalék fehérjetartalmú őszi búza (HRW) júliusi kikötői ára 6 dollárral 486 dollár/tonnára csökkent. Argentínában a malmi búza júliusi exportára 475 dollár/tonna (+32 dollár) volt június 3-án. Ezzel egy időben az Oroszországban megtermelt 12,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza azonnali exportára (FOB) 36 dollárral (423 dollár/tonna), a júliusi 29 dollárral (393 dollár/tonna) volt magasabb. Romániában és Bulgáriában 430 dollár/tonnáért köthettek szerződéseket a júliusi terményre ugyanekkor. 

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon átlagosan 137,8 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával június első hetében. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az euro búza augusztusi jegyzése 2500 forinttal 143,5 ezer, a szeptemberi 3000 forinttal 141,5 ezer forint/tonnára csökkent május 30. és június 10. között. Az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza szeptemberi tőzsdei elszámolóára 141 ezer forint/tonna (-2500 forint) volt ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza júliusi jegyzése 382-422 dollár/tonna között ingadozott a megfigyelt a tőzsdenapokon. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény szeptemberi jegyzése 378-407 euró/tonna között alakult.

Kukorica

A Tallage szerint Oroszország és az ENSZ között az ukrán gabonaexport megindításáról folytatott tárgyalások lefelé mozgatták az kukorica árát a világpiacon május 5. és június 6. között. Emellett az Egyesült Államokban május végére felgyorsultak a vetési munkálatok és a globális kereslet is lassult. Az árak csökkenésének mértékét korlátozta a közelgő brazíliai betakarítás és az USA-ban az etanolágazat kukorica iránti kereslete. Franciaországban a kukorica azonnali kiviteli ára (FOB) 362 dollár/tonnára (-42 dollár) ereszkedett a jelzett periódusban. Bulgáriában és Romániában a kukorica azonnali exportára (FOB) 353 dollár/tonna (+5 dollár) volt. Ukrajnában 1 dollárral volt alacsonyabb a termény spot ára (FOB). Az USA-ban megtermelt kukorica azonnali piaci ára 323 (-27 dollár), az augusztusi 324 (-21 dollár) az októberi 337 (-5 dollár), a decemberi 335 dollár/tonnára (-10 dollár) mérséklődött június 6-án. Ezzel egy időben Brazíliában az augusztusi szállítású terménnyel 4 dollárral (321 dollár/tonna), az októberivel 12 dollárral (317 dollár/tonna) alacsonyabb áron kereskedtek. Argentínában a kukorica azonnali exportára (FOB) 13 dollárral 298, az augusztusi 7 dollárral 299, az októberi 2 dollárral 303, a decemberi 1 dollárral 308 dollár/tonnára csökkent. 

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 117,6 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica június első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 50 százalékkal múlta felül. A BÉT-en az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi 115,5 (-10 500 forint), a novemberi 120 ezer (-6000 forint), a decemberi 123,5 ezer forint/tonnára (-3000 forint) csökkent május 30. és június 10. között. A chicagói árutőzsdén 286-304 dollár/tonna között alakult a kukorica fronthavi jegyzése a jelzett időszakban. A párizsi árutőzsdén a termény augusztusi kurzusa 327-357 euró/tonna tartományban mozgott ugyanekkor.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?