Meglepő fordulat a magyar gabonapiacon: ennyibe kerül most a búza, kukorica

Meglepő fordulat a magyar gabonapiacon: ennyibe kerül most a búza, kukorica

agrarszektor.hu
Magyarországon, az egy évvel korábbihoz képest 16 százalékkal alacsonyabb, átlagosan 95,3 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával március elsőhetében. A takarmánybúzát 2022 azonos időszakához képest 18 százalékkal alacsonyabb, 91,7 ezer forintos tonnánkénti áron, míg a takarmánykukoricát 5 százalékkal kevesebbért, tonnánként 96,8 ezer forintért adták március első hetében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Búza

Az USA agrárminisztériuma (USDA) márciusi előrevetítésében 789 millió tonnára felfelé módosította a 2022/2023. gazdasági évben várható globális búzatermést - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. A februári várakozásokhoz képest Kazahszánban, Ausztráliában, Indiában, Argentínában és Brazíliában is nagyobb termést jeleznek. A globális felhasználás is emelkedhet (793 millió tonnára), Indiában az élelmiszer- és vetőmagcélú, valamint az ipari felhasználás, Kazahsztánban pedig a takarmánycélú felhasználás növekedése miatt. A 2021/2022. évihez képest 3 százalékkal több, 212 millió tonna búza fordulhat meg a világpiacon a 2022/2023. évi szezonban. A Kazahszánból, Ausztráliából és Brazíliából származó export emelkedése bőven ellensúlyozza Argentína és India alacsonyabb kivitelét. Mindezek eredményeként a világ búzakészletei 267 millió tonnára szűkülhetnek a gazdasági év végére, így folytatódik az évek óta tartó csökkenő tendencia.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 95,3 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával március első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbitól 16 százalékkal maradt el. A takarmánybúza 91,7 ezer forint/tonnáért (-18 százalék) forgott ugyanekkor. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza augusztusi és szeptemberi tőzsdei elszámolóára egyaránt 6000 forinttal 91 ezer és 92,5 ezer forint/tonnára csökkent február 27. és március 10. között. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza márciusi jegyzése 240-258 dollár/tonna között alakult a megfigyelt tőzsdenapokon. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény márciusi jegyzése 262 euró/tonnáig ereszkedett.

Kukorica

Az USDA márciusi jelentésében - az argentínai kibocsátás csökkenése miatt - 1148 millió tonnára, lefelé korrigálta a világon várható 2022/2023. gazdasági évi kukoricatermést. A felhasználás 1157 millió tonnára tehető, ami az előző szezonétól 4 százalékkal marad el. A globális kereskedelem 180 millió tonnára csökkenhet. Az Argentínából és az Amerikai Egyesült Államokból származó alacsonyabb exportot csak részben ellensúlyozza Brazília, India és Ukrajna nagyobb kivitele. A 2022/2023. évi szezon végére 296 millió tonna kukorica maradhat a tárolókban, ami a 2021/2022. évi zárókészletnél 3 százalékkal alacsonyabb.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 96,8 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica március első hetében, ami az egy évvel korábbit csaknem 5 százalékkal múlta alul. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica különböző határidőkre szóló jegyzése február 27. óta 3000-5000 forinttal csökkent: a májusi 101 ezer, a júliusi és a novemberi 99 ezer, a decemberi 101 ezer forint/tonna volt március 10-én. A chicagói árutőzsdén 243-254 dollár/tonna tartományban ingadozott a kukorica márciusi jegyzése február 27. és március 10. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény júniusi tőzsdei elszámolóára 258 euró/tonnáig ereszkedett.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?