Hihetetlen, ami a magyar gabonapiacon zajlik: így változik a búza és a kukorica ára

Hihetetlen, ami a magyar gabonapiacon zajlik: így változik a búza és a kukorica ára

agrarszektor.hu
Elképesztően hiányzik a csapadék a magyar földekről, a szárazság a tavaszi vetések előtti talajelőkészítést is nehezíti, emellett a kijuttatott műtrágya bemosódásához is szükség lenne az esőre. Habár az árnövekedés a gabonakivitel korlátozásának bevezetése ellenére is megmaradt a piacon, némi korrekció figyelhető meg a piacon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Óriási a szárazság a földeken, az egész országban hiányzik a csapadék a talajból, ráadásul a kijuttatott műtrágya bemosódásához is szükség lenne az esőre, anélkül ugyanis a tápanyagpótlásra kijuttatott szer nagy részét elfújja a szél - mondta a Világgazdaságnak Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tanácsosa. Hozzátette, a tavaszi vetések előtti talajelőkészítésnek sem kedvez a porzó föld. A szakember kiemelte, a szükséges műtrágyát a gazdák időben be tudták szerezni, nem érkeztek információk piaci hiányról. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A gabonakivitel korlátozásának bevezetése hatott az árakra is, az árnövekedés ugyan megmaradt, de némi korrekció figyelhető meg a gabonapiacon. A gazdálkodók ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy amióta életbe lépett a kiviteli korlátozás, a belföldi felhasználók nem keresik a kukoricát. Csősz Tibor szerint az exportbejelentési kötelezettség előírása úgy is hatott a piacra, hogy a vevők nem mernek árakat ajánlani az új termésre, a MOSZ-hoz több megyéből jött olyan visszajelzés, hogy teljes mértékben leállt a kereskedés. Az látszik azonban, hogy az exportkorlátozás csak az orosz-ukrán háború miatti extrém áremelkedést gátolta, az emelkedő trend maradt a gabonapiacon. A MOSZ-hoz érkezett információkból - amelyek megkötött üzletek árait mutatják - legalábbis az derül ki, hogy a február 14-ei, tonnánkénti 110 ezer forintos legmagasabb étkezési búzaár után március 11-én már 130 ezer forint volt az árcsúcs, míg kukoricánál 96 ezerről 120 ezerre nőtt a legmagasabb ár.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?