Kemény kijelentést tett Oroszország: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

Kemény kijelentést tett Oroszország: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu
A Kreml szerint fel kell oldani az Oroszország ellen, a nyugati országok ellen bevezetett szankciókat ahhoz, hogy az orosz gabona a világpiacra kerüljön. A tájékoztatásuk szerint ezek hatással vannak mind a hajózási biztosításokra, mind a kifizetésekre, valamint az európai kikötőkhöz való hozzáférésre. Szergej Lavrov külügyminiszter szerdán kijelentette, Ukrajnára hárul a gabonaszállítással kapcsolatos problémák megoldása a kikötői aknamentesítésével, szerint Moszkva már minden szükséges lépést megtett. És habár Oroszország szerint az ukrán gabonaexport a globális piacnak csak a töredékét teszi ki, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint Ukrajna a világ ötödik legnagyobb búzaexportőre, és az elmúlt években 10 százalékos globális piaci részesedéssel rendelkezett.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Kreml szerdai tájékoztatása szerint, fel kell oldani a Moszkva és Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciókat ahhoz, hogy az orosz gabonát a nemzetközi piacokra tudják szállítani - írja a Reuters. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint ezek hatással vannak mind a hajózási biztosításokra, mind a kifizetésekre, valamint az európai kikötőkhöz való hozzáférésre. Kiemelte, érdemi egyeztetés nem folyik a szankciók megszüntetéséről.

Ukrajna és Oroszország együttesen a világ búzaellátásának közel egyharmadát adja, emellett Oroszország kulcsfontosságú műtrágyaexportőr, Ukrajna pedig a kukorica- és napraforgóolaj fő szállítója. Ukrajna a fekete-tengeri kikötők orosz blokádja miatt leállította a gabonaexportját, az oroszok szerint azonban Ukrajnára hárul a gabonaszállítással kapcsolatos problémák megoldása azzal, hogy az aknamentesítéssel biztosítja a kikötői megközelíthetőségét.

Peszkov és Szergej Lavrov külügyminiszter úgy gondolják, az ukrán gabonaexport a globális piac mindössze töredékét teszi ki. Tudomásuk szerint sokkal kevesebb ott a gabona, mint amennyit az ukránok mondanak, és szerintük el van túlozva az ukrán gabonatartalékok nemzetközi piacokon betöltött szerepe. 

Mindeközben számtalan afrikai országot fenyeget élelmezési válság és éhínség. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint Ukrajna a világ ötödik legnagyobb búzaexportőre, és az elmúlt években 10 százalékos globális piaci részesedéssel rendelkezett. Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy Oroszország ukrajnai hadjárata a gabona, az étolaj, az üzemanyag és a műtrágya árának megugrását eredményezte.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?