Kemény kijelentést tett Oroszország: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu
A Kreml szerint fel kell oldani az Oroszország ellen, a nyugati országok ellen bevezetett szankciókat ahhoz, hogy az orosz gabona a világpiacra kerüljön. A tájékoztatásuk szerint ezek hatással vannak mind a hajózási biztosításokra, mind a kifizetésekre, valamint az európai kikötőkhöz való hozzáférésre. Szergej Lavrov külügyminiszter szerdán kijelentette, Ukrajnára hárul a gabonaszállítással kapcsolatos problémák megoldása a kikötői aknamentesítésével, szerint Moszkva már minden szükséges lépést megtett. És habár Oroszország szerint az ukrán gabonaexport a globális piacnak csak a töredékét teszi ki, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint Ukrajna a világ ötödik legnagyobb búzaexportőre, és az elmúlt években 10 százalékos globális piaci részesedéssel rendelkezett.

A Kreml szerdai tájékoztatása szerint, fel kell oldani a Moszkva és Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciókat ahhoz, hogy az orosz gabonát a nemzetközi piacokra tudják szállítani - írja a Reuters. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint ezek hatással vannak mind a hajózási biztosításokra, mind a kifizetésekre, valamint az európai kikötőkhöz való hozzáférésre. Kiemelte, érdemi egyeztetés nem folyik a szankciók megszüntetéséről.

Ukrajna és Oroszország együttesen a világ búzaellátásának közel egyharmadát adja, emellett Oroszország kulcsfontosságú műtrágyaexportőr, Ukrajna pedig a kukorica- és napraforgóolaj fő szállítója. Ukrajna a fekete-tengeri kikötők orosz blokádja miatt leállította a gabonaexportját, az oroszok szerint azonban Ukrajnára hárul a gabonaszállítással kapcsolatos problémák megoldása azzal, hogy az aknamentesítéssel biztosítja a kikötői megközelíthetőségét.

Peszkov és Szergej Lavrov külügyminiszter úgy gondolják, az ukrán gabonaexport a globális piac mindössze töredékét teszi ki. Tudomásuk szerint sokkal kevesebb ott a gabona, mint amennyit az ukránok mondanak, és szerintük el van túlozva az ukrán gabonatartalékok nemzetközi piacokon betöltött szerepe. 

Mindeközben számtalan afrikai országot fenyeget élelmezési válság és éhínség. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint Ukrajna a világ ötödik legnagyobb búzaexportőre, és az elmúlt években 10 százalékos globális piaci részesedéssel rendelkezett. Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy Oroszország ukrajnai hadjárata a gabona, az étolaj, az üzemanyag és a műtrágya árának megugrását eredményezte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?