Beindult a gabonaszállítás az Azovi-tengeren: az oroszok nagyon ködösítenek

Beindult a gabonaszállítás az Azovi-tengeren: az oroszok nagyon ködösítenek

agrarszektor.hu
Oroszország közlése szerint elindult a gabona és az olajos magvak exportja Ukrajnából az Azovi-tengeren az orosz kézben lévő tranzitpontokon keresztül, arról azonban nem adtak tájékoztatást, hogy ukrán vagy orosz gabonáról van-e szó. Viktoria Abramcsenko orosz miniszterelnök-helyettes elmondása szerint Oroszország nem az ukrán gabonát szállítja, mindössze biztonságos folyosót biztosít az Ukrajnából történő exporthoz.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ukrajna, aki Oroszországhoz hasonlóan a világ egyik legnagyobb gabona- és olajos mag exportőre, azzal vádolta meg az oroszokat, hogy gabonát lopnak az elfoglalt ukrán területekről. Csütörtökön Oroszország bejelentette, hogy elindult a gabona és az olajos magvak exportja Ukrajnából az Azovi-tengeren keresztül, az azonban nem derült ki, hogy ukrán vagy orosz gabonáról van-e szó. Viktoria Abramcsenko orosz miniszterelnök-helyettes visszautasította a vádakat, miszerint Oroszország az Ukrajnából származó gabonát kezdte volna el szállítani - írja a Reuters. Hangsúlyozta, Oroszország "zöld (biztonságos) folyosót" biztosít az Ukrajnából származó gabonafélék és más élelmiszerek, például az olajos magvak számára annak érdekében, hogy azokat Ukrajnából akadályok nélkül lehessen exportálni Melitopolon vagy Berdianszkon keresztül.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Komoly élelmiszerdráguláshoz vezet az, hogy Ukrajna nem tudja használni a legnagyobb mélytengeri kikötőjét, Odesszát, az orosz megszállás miatt. AZ ENSZ súlyos élelmiszerválságra, illetve éhezésre figyelmeztetett a szegényebb országokban, amelyek erősen függtek az ukrán importtól. Oroszország és Ukrajna egyaránt azzal vádolja a másikat, hogy aknákat helyeztek el az Odessza felé vezető úton, ezzel akadályozva a kikötőbe való bejutást. Abramcsenko szerint azért nem tudnak zöld utat adni Odessza felé, mert Ukrana mindent megtesz azért, hogy a kikötőt ne lehessen használni. Érdemes azonban kiemelni, hogy jelentősen visszaesett az ukrán export a háború kezdete óta, mivel elképesztően nehéz az élelmiszerek közúti, folyami, valamint vasúti szállítását megoldani. 

KIjev tájékoztatása szerint az idei gabonatermés valószínűleg 48,5 millió tonna esik vissza 86 millió tonnáról Oroszország bevonulása miatt. Ezzel szemben Oroszország 2023-ban körülbelül 130 millió tonna gabona betakarítására számít, ugyanakkor az orosz kormány nem tervezi módosítani a 2021-ben bevezetett gabonakivitelre vonatkozó vámot, mondván ez a hazai piac védelmét szolgálja. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?