Beindult a gabonaszállítás az Azovi-tengeren: az oroszok nagyon ködösítenek

Beindult a gabonaszállítás az Azovi-tengeren: az oroszok nagyon ködösítenek

agrarszektor.hu
Oroszország közlése szerint elindult a gabona és az olajos magvak exportja Ukrajnából az Azovi-tengeren az orosz kézben lévő tranzitpontokon keresztül, arról azonban nem adtak tájékoztatást, hogy ukrán vagy orosz gabonáról van-e szó. Viktoria Abramcsenko orosz miniszterelnök-helyettes elmondása szerint Oroszország nem az ukrán gabonát szállítja, mindössze biztonságos folyosót biztosít az Ukrajnából történő exporthoz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ukrajna, aki Oroszországhoz hasonlóan a világ egyik legnagyobb gabona- és olajos mag exportőre, azzal vádolta meg az oroszokat, hogy gabonát lopnak az elfoglalt ukrán területekről. Csütörtökön Oroszország bejelentette, hogy elindult a gabona és az olajos magvak exportja Ukrajnából az Azovi-tengeren keresztül, az azonban nem derült ki, hogy ukrán vagy orosz gabonáról van-e szó. Viktoria Abramcsenko orosz miniszterelnök-helyettes visszautasította a vádakat, miszerint Oroszország az Ukrajnából származó gabonát kezdte volna el szállítani - írja a Reuters. Hangsúlyozta, Oroszország "zöld (biztonságos) folyosót" biztosít az Ukrajnából származó gabonafélék és más élelmiszerek, például az olajos magvak számára annak érdekében, hogy azokat Ukrajnából akadályok nélkül lehessen exportálni Melitopolon vagy Berdianszkon keresztül.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Komoly élelmiszerdráguláshoz vezet az, hogy Ukrajna nem tudja használni a legnagyobb mélytengeri kikötőjét, Odesszát, az orosz megszállás miatt. AZ ENSZ súlyos élelmiszerválságra, illetve éhezésre figyelmeztetett a szegényebb országokban, amelyek erősen függtek az ukrán importtól. Oroszország és Ukrajna egyaránt azzal vádolja a másikat, hogy aknákat helyeztek el az Odessza felé vezető úton, ezzel akadályozva a kikötőbe való bejutást. Abramcsenko szerint azért nem tudnak zöld utat adni Odessza felé, mert Ukrana mindent megtesz azért, hogy a kikötőt ne lehessen használni. Érdemes azonban kiemelni, hogy jelentősen visszaesett az ukrán export a háború kezdete óta, mivel elképesztően nehéz az élelmiszerek közúti, folyami, valamint vasúti szállítását megoldani. 

KIjev tájékoztatása szerint az idei gabonatermés valószínűleg 48,5 millió tonna esik vissza 86 millió tonnáról Oroszország bevonulása miatt. Ezzel szemben Oroszország 2023-ban körülbelül 130 millió tonna gabona betakarítására számít, ugyanakkor az orosz kormány nem tervezi módosítani a 2021-ben bevezetett gabonakivitelre vonatkozó vámot, mondván ez a hazai piac védelmét szolgálja. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?