Rengeteg áru ragadt Ukrajnában: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

Rengeteg áru ragadt Ukrajnában: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu
Nem képes tovább működni a háború miatt Odessza, a világ élelmiszerkereskedelmének legnagyobb részét bonyolító kikötő. A szakemberek szerint azzal, hogy nem tud kijutni az áru Ukrajnából, 400 millió ember számára elegendő élelmiszert veszít a világ. Úgy látják, el kellene érni, hogy a kikötőket megnyissák és meg is védjék annak érdekében, hogy az élelmiszer kijöhessen az országból, illetve be is lehessen vinni oda. Mint mondták, a háború hatásait éveken át érezhetjük majd világszerte, és a pusztítás nem csak a legszegényebbeket fogja érinteni, hanem mindenkit.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Ukrajna a világ legnagyobb exportőre napraforgó-étolaj terén, búza és kukorica kivitelében pedig a negyedik legnagyobb szereplő a világpiacon. David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának igazgatója szerint a búzamennyiségnek, melyre nekik szükségük van, a fele származik Ukrajnából békeidőben - írja az Infostart a CBS News-ra hivatkozva.

Ukrajna a világ kenyérkosara. Elég élelmiszert termesztenek ahhoz, hogy 400 millió embert etessenek. Nos, ennek vége. Látjuk, hogy az üzemanyagárak, az élelmiszerárak és a szállítási költségek megugrottak. Ez máris pusztítást okoz a legszegényebbek legszegényebbjei számára a világon. De ez nem csak a legszegényebbeket fogja érinteni, hanem mindenkit

 - fogalmazott David Beasley. Kiemelte, el kellene érni, hogy a kikötőket megnyissák és meg is védjék annak érdekében, hogy az élelmiszer ki tudjon jutni az országból, illetve be is lehessen vinni oda. Elmondta, a költségvetéséből 10 milliárd dollár hiányzik világszerte az üzemanyag, az élelmiszer és a szállítás növekvő költségei miatt. Ma az Élelmezési Világprogram 81 országban több mint 145 millió ember élelmezését tervezi idén. Hozzátette, mindent megtesz azért, hogy az orosz felet rábírja arra, engedje be őket a háborús területekre, hogy segélyt juttathassanak, de nem sikerült előrelépést elérni az ügyben.

Arif Husein, a program közgazdásza szerint a háború hatásait éveken át érezhetjük majd világszerte.

A mostani az az időszak, amikor a gazdáknak kukoricát kellene vetniük, de nem teszik. Miért nem teszik? Mert a gazdák is katonák. Miért? Mert nincs elég gázolaj. Vagy nézzük a búzát. Rovarirtó szerekre van szükség, műtrágya kellene, de ugyanazok a problémák. Nincs munkaerő, nincs üzemanyag, nincs gép. Becsléseink szerint a búzamennyiség 30-50 százaléka lesz betakarítva. Ez hatással lenne a világra? A pokolba is, igen, ez hatással lesz a világra

 - hangsúlyozta.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?