Rengeteg áru ragadt Ukrajnában: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

Rengeteg áru ragadt Ukrajnában: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu
Nem képes tovább működni a háború miatt Odessza, a világ élelmiszerkereskedelmének legnagyobb részét bonyolító kikötő. A szakemberek szerint azzal, hogy nem tud kijutni az áru Ukrajnából, 400 millió ember számára elegendő élelmiszert veszít a világ. Úgy látják, el kellene érni, hogy a kikötőket megnyissák és meg is védjék annak érdekében, hogy az élelmiszer kijöhessen az országból, illetve be is lehessen vinni oda. Mint mondták, a háború hatásait éveken át érezhetjük majd világszerte, és a pusztítás nem csak a legszegényebbeket fogja érinteni, hanem mindenkit.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ukrajna a világ legnagyobb exportőre napraforgó-étolaj terén, búza és kukorica kivitelében pedig a negyedik legnagyobb szereplő a világpiacon. David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának igazgatója szerint a búzamennyiségnek, melyre nekik szükségük van, a fele származik Ukrajnából békeidőben - írja az Infostart a CBS News-ra hivatkozva.

Ukrajna a világ kenyérkosara. Elég élelmiszert termesztenek ahhoz, hogy 400 millió embert etessenek. Nos, ennek vége. Látjuk, hogy az üzemanyagárak, az élelmiszerárak és a szállítási költségek megugrottak. Ez máris pusztítást okoz a legszegényebbek legszegényebbjei számára a világon. De ez nem csak a legszegényebbeket fogja érinteni, hanem mindenkit

 - fogalmazott David Beasley. Kiemelte, el kellene érni, hogy a kikötőket megnyissák és meg is védjék annak érdekében, hogy az élelmiszer ki tudjon jutni az országból, illetve be is lehessen vinni oda. Elmondta, a költségvetéséből 10 milliárd dollár hiányzik világszerte az üzemanyag, az élelmiszer és a szállítás növekvő költségei miatt. Ma az Élelmezési Világprogram 81 országban több mint 145 millió ember élelmezését tervezi idén. Hozzátette, mindent megtesz azért, hogy az orosz felet rábírja arra, engedje be őket a háborús területekre, hogy segélyt juttathassanak, de nem sikerült előrelépést elérni az ügyben.

Arif Husein, a program közgazdásza szerint a háború hatásait éveken át érezhetjük majd világszerte.

A mostani az az időszak, amikor a gazdáknak kukoricát kellene vetniük, de nem teszik. Miért nem teszik? Mert a gazdák is katonák. Miért? Mert nincs elég gázolaj. Vagy nézzük a búzát. Rovarirtó szerekre van szükség, műtrágya kellene, de ugyanazok a problémák. Nincs munkaerő, nincs üzemanyag, nincs gép. Becsléseink szerint a búzamennyiség 30-50 százaléka lesz betakarítva. Ez hatással lenne a világra? A pokolba is, igen, ez hatással lesz a világra

 - hangsúlyozta.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?